Veliko je dejavnikov, ki vplivajo na naše dolgoročno zdravje in zmanjšajo tveganje za prezgodnjo smrt. Tudi tu pomembno vlogo igrajo živila, ki podaljšujejo življenje.
Katera živila nam torej lahko podaljšajo življenje? Tveganje za prezgodnjo smrt je povezano s številnimi dejavniki, mednje pa sodi tudi prehrana. »Si kar ješ,« se glasi znani pregovor, ki še kako drži. Slabe prehranske navade in nezdrava živila lahko negativno vplivajo na naše celostno zdravje in so eden izmed dejavnikov za pojav nekaterih resnejših bolezenskih stanj, po drugi strani pa lahko uravnotežena prehrana, pripomore k vitalnosti tudi na stara leta.
Pri preučevanju stoletnikov so namreč številne raziskave naletele na pomembne prehrambne vzorce, rezultati pa so pokazali, da je za zdravje in dolgoživost najbolj blagodejna sredozemska prehrana z majhnim vnosom mesa, ribami, zelenjavo, polnozrnatimi živili in celo rdečim vinom. Kakorkoli, pobrskali smo po spletu in odkrili štiri živila, ki posredno pripomorejo k dolgoživosti.
#1 Avokado
Ta čudež v obliki hruške, ki ga pogosto oglašujejo vplivneži na Instagramu, ni le čudovit dodatek k vašim kulinaričnim kreacijam, temveč lahko neverjetno koristi tudi vašemu zdravju. Študija, objavljena v Journal of the American Heart Association, je pokazala, da lahko vključitev avokada v vašo prehrano znatno izboljša raven holesterola. Nenasičene maščobe, ki so prisotne v avokadu, so bile povezane z zniževanjem LDL (slabega) holesterola, hkrati pa zvišujejo HDL (dober) holesterol – dvojna zmaga za vaše srce!
#2 Jagodičevje
V svetu, polnem zdravstvenih modnih muh in minljivih trendov, obstaja skupina majhnih, živahnih sadežev, ohranja svoj sloves zdravja. Študija, objavljena v American Journal of Clinical Nutrition, je pokazala, da lahko antioksidanti v jagodičevju pomagajo znižati krvni tlak in izboljšajo delovanje krvnih žil. To pomeni, da bi lahko dnevni odmerek jagod potencialno zmanjšal tveganje za bolezni srca, ki je glavni vzrok zgodnje smrti.
Raziskava, objavljena v Journal of Agricultural and Food Chemistry, je po drugi strani razkrila, da lahko bogata paleta antioksidantov in fitokemikalij, ki jih najdemo v jagodičevju, pomaga zaščititi možganske celice pred oksidativnim stresom in zmanjšati tveganje za kognitivni upad.
#3 Zelenolistnata zelenjava
Zelenolistnata zelenjava se zdi kot vstopnica za daljše in bolj zdravo življenje. Študija, objavljena v Journal of the American College of Cardiology, je pokazala, da lahko redno uživanje listnate zelenjave zmanjša tveganje za bolezni srca. Visoka vsebnost vlaknin, kalija in antioksidantov, ki jih najdemo v zelenjavi, prispeva k bolj zdravi ravni holesterola in znižanemu krvnemu tlaku. Sploh v dobi, ko srčno-žilne bolezni predstavljajo eno največjih nevarnosti za prezgodnjo smrt.
Listnata zelenjava vsebuje tudi veliko kalcija, magnezija in vitamina K, ki so bistvene komponente za ohranjanje močnega zdravja kosti. Študija v Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism je pokazala, da je večji vnos vitamina K povezan z zmanjšanim tveganjem za zlome – kar dokazuje potencial tega zelenja za podaljšanje dolgoživosti.
#4 Oreščki
Ti majhni, hrustljavi čudeži so več kot le čudovita poslastica; so ključ, ki odklepa vrata do daljšega življenja. Študija v New England Journal of Medicine je pokazala, da imajo ljudje, ki redno uživajo oreščke, manjše tveganje za bolezni srca. Maščobe, vlaknine in antioksidanti, ki so zdravi za srce in so zapakirani v oreščkih tako ščitijo vaše srce in žilni sistem. Pa ne le to.
Uravnavanje krvnega sladkorja je ključni dejavnik pri preprečevanju zgodnje umrljivosti in oreščki so tukaj, da vam priskočijo na pomoč. Raziskava, objavljena v reviji Diabetes Care, je pokazala, da je uživanje oreščkov povezano z zmanjšanim tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, stanja, ki lahko znatno vpliva na življenjsko dobo.