fbpx

5 idej za novembrski izlet za družine (Slovenija)

Jesenska družinska potepanja

Foto: Unsplash/Katja Nemec

Čeprav je dan vse krajši in temperature vedno nižje, pa je tudi november mesec, ki se ga splača preživeti na prostem, v naravi. Morda vam naslednjih pet idej pride prav pri organizaciji naslednjega jesenskega družinskega izleta.

Zelenci

Naravni rezervat Zelenci se nahaja na severnem robu Triglavskega narodnega parka, ob cesti, ki povezuje Rateče in Kranjsko Goro. Močvirje nudi dom kopici živalskih in rastlinskih vrst, na skrajnem zahodnem delu najdete tudi smaragdno zeleno jezero iz katerega vrejo plasti jezerske krede. Stalna temperature vode v Zelencih je 6 stopinj, zato tudi pozimi ne zamrznejo.

Foto: Unsplash/Žan Janzekovic

Izola

Ob dnevih, ko se burja nekoliko umiri, se splača odpraviti na slovensko obalo in se naužiti nekaj sončnih žarkov. Pot začnete v Kopru in se ob obali ter urejeni sprehajalni poti, ki je primerna tudi za kolesa in rolerje, odpravite proti Izoli. Ob poti se boste lahko zamotili tudi na igralih ali pa se osvežili v katerem izmed barov ter si privoščili kosilce v Izoli, nato pa se podali nazaj proti izhodišču.

Foto: Unsplash/George Bakos

Mangartsko sedlo

Ena najlepših panoramskih gorskih cest v Sloveniji vas vodi do Mangartskega sedla, 2055 metrov nad morjem ležečega gorskega raja. V jeseni vas narava nagradi s čudovitimi odtenki, saj se bukovi gozdovi in osamljeni macesni zmešajo v paleto prekrasnih barv. Pogosto lahko v jesenskem času naletite tudi že na prvi sneg, vse skupaj naredi še nekoliko bolj pravljično.

Foto: Unsplash/Darko Pribeg

Rogla

V osrčju mogočnih pohorskih gozdov se nahaja Pot med krošnjami Pohorje, v sklopu katere boste izkusili delček gozdnega življenja in se srečali s številnimi edinstvenimi rastlinskimi ter živalskimi vrstami. Pot meri dober kilometer in vas popelje skozi raznolik gozd, s pomočjo katerega boste bolje razumeli, kako gozd deluje in kako pomemben člen predstavljajo njegovi prebivalci.

Foto: Unsplash/Alessandro Fazari

Škocjanske jame

V jeseni, ko je reka Reka polna vode je obisk Škocjanskih jam še toliko bolj čaroben, saj notranjost jam postane še za odtenek bolj mistična. Škocjanske jame so prvi naravni slovenski spomenik vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine. Med obiskom pa bodite pozorni na številne živali, ki tam prebivajo, od netopirjev, do močerilov in endemičnih vrst rakcev ter hroščev.

Foto: park-skocjanske-jame.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!