fbpx

5 koristnih nasvetov, kako zaščititi svojo identiteto na internetu

Foto: Yan Krukov/ Pexels

Z naraščanjem števila ljudi, ki uporabljajo internet, se povečujejo tudi varnostna tveganja. Široka uporaba različnih spletnih mest in družbenih omrežij je pripeljala do tega, da ljudje v spletni svet dajo na voljo vedno več osebnih podatkov, zaradi česar je varovanje dragocenih podatkov vse težje. Na srečo obstaja več načinov, kako lahko zaščitimo svojo identiteto in osebne podatke na spletu.

1. Uporabljajte močna gesla

Eden od ključnih načinov za zaščito vaših podatkov na spletu je ustvarjanje močnega gesla. Ko izbirate geslo, izberite nekaj, kar ne bo enostavno uganiti ali dekodirati. Nikoli ne uporabljajte besed ali številk, ki bi jih nekdo lahko povezal z vami, kot so ime, priimek, ime zakonca ali otroka, naslov, telefonske številke in podobni podatki. Vedno poskusite mešati črke in številke, ko je to mogoče, da se zaščitite pred prežečimi nevarnostmi. Poleg tega je pomembno tudi, da svojega gesla nikoli ne delite z drugimi osebami, priporočljivo pa ga je zamenjati večkrat na leto.

Eden od ključnih načinov za zaščito vaših podatkov na spletu je ustvarjanje močnega gesla.
Foto: Mourizal Zativa/Unsplash

2.Šifriranje na spletnih mestih

Pred izvedbo kakršne koli denarne transakcije na spletu preverite, ali je spletno mesto šifrirano ali ne. Če želite to narediti, morate biti pozorni na dve stvari. Najprej poiščite simbol ključavnice v levem kotu vrstice spletnega naslova, nato pa preverite, ali je na koncu URL-ja »http« dodatni »s«.

Ko ste na strani, ki zahteva podatke o vaši kreditni kartici, vedno preverite kratico »https«, ki nakazuje, da gre za varno spletno mesto. Ti dve postavki pomenita, da je spletno mesto šifrirano, kar pomeni, da nihče ne bo mogel videti podatkov, poslanih lastniku spletnega mesta. Vaše ime, telefonska številka, naslov, številka kreditne kartice in drugi občutljivi podatki so tako na varnem.

3. Namestitev protivirusnega programa

Protivirusni program ali antivirus je računalniški program, ki se uporablja za zaščito, prepoznavanje in odstranjevanje računalniških virusov ter drugih programov, ki lahko poškodujejo računalniško programsko opremo in uporabnikom ukradejo informacije in podatke. Nekateri najbolj znani protivirusni programi so Norton Antivirus, McAfee Virus Protection, AVG Internet Security in Ad-Aware Pro Security. Nakup in namestitev protivirusnega programa velja za prvi korak pri zaščiti vašega računalnika in vsak bi ga moral imeti.

4. V brskalniku uporabite možnost “črni seznam”

Večina priljubljenih internetnih brskalnikov ima dodatne varnostne možnosti, kot je “črni seznam”. Takšna možnost omogoča uporabnikom, da določijo kriterije za strani, ki jih bodo obiskali, to je možnost blokiranja nezanesljivih strani.

5. Izogibajte se prevaram z lažnim predstavljanjem

Prevare z lažnim predstavljanjem so prevare, pri katerih goljufi pridobijo dostop do občutljivih podatkov, kot so uporabniška imena, gesla ali podatki o kreditnih karticah, s pošiljanjem ponarejenih elektronskih ali besedilnih sporočil, za katera je videti, da jih pošiljajo zakonite organizacije. Sporočila so najpogosteje videti, kot da prihajajo iz bank, priljubljenih družbenih omrežij ali spletnih nakupovalnih in prodajnih mest. Goljufije z lažnim predstavljanjem se večinoma izvajajo prek e-pošte ali besedilnih sporočil v realnem času, pri čemer uporabniki pogosto zahtevajo, da pustijo svoje podatke na lažnih spletnih mestih (ki so skoraj enaka pravim).

Goljufije z lažnim predstavljanjem se večinoma izvajajo prek e-pošte ali besedilnih sporočil.
Foto: Stephen Philips/Unsplash

Danes je število tovrstnih goljufij neznano. Zato morate biti zelo previdni in se poučiti o tem, kako prepoznati takšne prevare. Da ne bi postali žrtev lažnega predstavljanja, ne odpirajte e-poštnih sporočil ali priponk, če ne poznate pošiljatelja, še posebej pa nikoli ne odpirajte povezav iz nenavadnih e-poštnih sporočil. Poleg tega se izogibajte neznanim ljudem, ki ponujajo denar, zaposlitvene priložnosti ali prošnje za donacije, saj bi to lahko bila zvijača, da bi se dokopali do vaših zasebnih podatkov.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.