fbpx

Jordanija: privlačna dežela bližnjega vzhoda, ki jo velja obiskati še to jesen

Foto: envato

Jordanija velja za dragulj Bližnjega vzhoda. Kljub kaosu in nemirom, ki jo obkrožajo, je država ohranila svojo nevtralnost in dandanes z odprtimi rokami vabi tuje popotnike ter raziskovalce.

Jordanija je pravljični uvod v Bližnji vzhod, saj varna in prijazna turistična destinacija popotnikom približa svetovna čudesa in jih zasuje z gostoljubnostjo. Pohvali se lahko z vrsto znamenitosti pod zaščito Unescove svetovne dediščine. Od bledečih se fresk v 1300 let starem puščavskem gradu Quseir Amra  do rdečih peščenih sipin pokrajine Wadi Ruma. Smo omenili jordanski kronski dragulj, Petro? Pričakujte, da jo boste občudovali vsaj dva dni ali še kak dan več. Jordanija kljub bogati zgodovini ni zakoreninjena v preteklosti,  hribovita prestolnica Aman je polna živahnih restavracij in kavarn, razkošnih nakupovalnih središč in impresivnih umetniških galerij. Potopite se lahko v Mrtvo ali Rdeče morje in si privoščite razvajanje v luksuznih letoviščih ob obali.

Kdaj v Jordanijo?

Jordanija je destinacija, ki s svojo raznoliko pokrajino turiste vabi skozi celo leto. Najboljša letna časa za obisk Jordanije sta pomlad (od marca do maja) ali jesen (od septembra do novembra). Potovanje v poletnih mesecih (od junija do avgusta) je lahko izziv za tiste, ki niso vajeni vročine, saj se temperature povzpnejo daleč nad prijetno mejo.

Foto: Unsplash/Filippo Cesarini

Kaj naj si ogledam v Jordaniji?

Kronski dragulj potovanja po Jordaniji je Petra, eno sedmih čudes sveta, ki navdušuje obiskovalce vse odkar je izgubljeno mesto pred dvema stoletjema odkril švicarski raziskovalec Jean Louis Burckhardt. Pohajkovanje po odlično ohranjenem starodavnem mestu je izkušnja kot nobena druga. Od skrivnostnih Djinn Blocks, ki vas pozdravijo takoj na začetku vas bo pot vodila skozi kanjon Siq z visokimi stenami, koder vam bodo družbo delali zgodovinski kanali, ki so Petro svoj čas oskrbovali z vodo. Največja znamenitost je Al-Khazneh, zakladnica, katere helenistično pročelje je prikazano v vseh turističnih vodnikih.

Legenda pravi, da je bil v skalo vklesan spomenik, zgrajen kot zadnje počivališče nabatejskega kralja Aretasa IV., skrivališče zaklada egipčanskega faraona v času Mojzesa. To še zdaleč ni vse, saj je Petra destinacija, ki kar naprej preseneča. Če se med raziskovanjem slučajno utrudite, pa skočite do Mrtvega morja. Morje, znano po vodi bogati z minerali velja za eno tistih z zdravilnimi lastnostmi za kožo in človeški organizem. Gostota vode pa poskrbi, da v njej ne boste zaplavali temveč kar lebdeli. Wadi Mujib se razteza nekaj kilometrov stran od Mrtvega morja in je jordanski odgovor na ameriški Grand Canyon. Štiri kilometre širok in en kilometer globok rečni kanjon ponuja ljubiteljem narave priložnost, da raziskujejo edinstveno pokrajino in opazujejo množico divjih živali, vključno z egipčanskimi jastrebi, nubijskimi kozorogi, progasto hijeno in sirskim volkom.

Foto: Unsplash/Daniel Burka

Ko se po pohodništvu in lebdenju na gladini Mrtvega morja spočijete, si privoščite še eno jordansko znamenitost – Wadi Rum. Dolina iz peščenjaka in granita, znana tudi kot Mesečeva dolina, se nahaja v južnem predelu Jordanije. Predstavljajte si nezemeljsko doživetje z visokimi pečinami, ogromnimi sipinami, vrtinčastimi loki in votlinami, zaradi svoje podobe pa je pokrajina služila kot kulisa številnih Hollywoodskim filmom. Leta 2011 je bil uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine.

Tukajšnja skupnost je Wadi Rum spremenila v beduinsko ekoturistično zatočišče, kjer lahko izbirate med jahanjem kamel, plezanjem po peščenjakovih gorah in odkrivanju kanjonov s štirikolesniki. Ljubitelji zgodovine ob obisku Jordanije ne izpustite ruševin Jerash, enega najbolje ohranjenih starorimskih mest na svetu, kjer lahko občudujete avenije s stebrišči in templje, pa tudi  ogromne športne arene, ki je nekoč sprejela kar 15.000 gledalcev. Turisti začnejo ogled ruševin Jerasha s sprehodom skozi Hadrijanov slavolok, 11 metrsko skulpturo, ki je bila za svoj čas še dvakrat višja. Pot nadaljujte proti hipodromu, zgrajenemu okrog 2. st, ki je svoj čas gostil dirke z vozovi , danes pa tu uprizarjajo bojevanje gladiatorjev in dirkanje s kočijami. Imate znamenitosti dovolj in si želite le morskih počitnic na vročem Bližnjem vzhodu? Aqaba, obalno mesto na jugu Jordanije, turiste razvaja s počitnicami na osupljivi obali Rdečega morja.

Foto: Unsplash/Juanma Clemente

Kako raziskovati Jordanijo?

Edinstvena cestna pravila, pomanjkanje zanesljivih možnosti javnega prevoza in dolgi odseki puščavskih avtocest med priljubljenimi točkami, so znak, da je potovanje po Jordaniji potrebno dobro načrtovati. Najem avtomobila je vsekakor najbolj priročna izbira, sploh če denar ni ovira. Vožnja v Jordaniji je doživetje svoje vrste, pogosto brez pravil, zato ni primerna za ljudi s slabim srcem. Če ste za volanom samozavestni in se lahko prilagodite lokalnemu slogu vožnje, pa je najem avtomobila brez dvoma prava izbira.

Koliko stane letalska karta za Jordanijo?

Iz Dunaja v Aman lahko z letalsko družbo Wizz Air poletite že od 57 evrov naprej. Letalske vozovnice glede na vaš termin počitnic lahko poiščete TUKAJ.

Foto: Unsplash/Laurene Gicquel

Covid-19 omejitve v Jordaniji

Pred obiskom Jordanije morate izpolniti obrazec za prijavo in pridobiti kodo QR, ki jo predložite ob vkrcanju. Za vstop ne potrebujete negativnega rezultata PCR testa, prav tako ni več obvezno dokazilo o cepljenju. Vse aktualne informacije o Covid-19 omejitvah preverite TUKAJ.

Nastanitve v Jordaniji

Rum Paradise Camp

Rum Paradise Camp se nahaja v mestu Wadi Rum in nudi skupni prostor za druženje, brezplačno zasebno parkirišče, vrt ter teraso. Vsak izmed »šotorov« je opremljen z zasebno kopalnico, nekateri nudijo tudi predele za sedenje in verando. Ob jutrih vam postrežejo kontinentalni zajtrk.

Twins Boutique Hotel

Hotel se nahaja v bližini osrednjih znamenitosti Aqabe, letališče pa se nahaja le 11 km stran. V sklopu hotela je gostom na voljo terasa, vsako jutri pa vas razvajajo z zajtrkom. Sobe so okusno opremljene in klimatizirane.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.