fbpx

Rolls-Royce Spectre: prvi popolnoma električni Rolls-Royce

Rolls-Royce Spectre; Foto: press.rolls-roycemotorcars.com

Rolls-Royce Spectre se je predstavil kot prvi popolnoma električni produkcijski avtomobil znamke, s katerim lahko prevozimo do 418 kilometrov dolgo pot. Rolls-Royce si želi postati popolnoma električna znamka do konca desetletja.

Rolls-Royce Spectre prinaša v svet električnih avtomobilov prav poseben segment. Opisali bi ga lahko kot ultra-luksuzni električni segment, Spectre pa bo pozicioniran kot njegov ʺduhovniʺ predhodnik Rolls-Royce Phantom Coupe. Z oblikovnega vidika električni Rolls-Royce ne odstopa od drugih modelov znamke, se pa lahko pohvali z najširšo masko, ki je bila kadarkoli nameščena na Rolls-Royce. Masko osvetljuje 22 LED diod, nad njo pa se vzpenja aerodinamično izboljšan ʺkipecʺ, ʺSpirit of Ecstasyʺ. Spectre je najbolj aerodinamičen Rolls-Royce vseh časov, s količnikom zračnega upora 0,25.

Tudi notranjost je najbolj napredna, kar smo jim bili priča v avtomobilih Rolls-Royce. Najbolj dih jemajoča opcija je izbira tako imenovanih ʺStarlight Doorsʺ, oziroma ʺzvezdnih vratʺ, ki v notranjost inkorporira 4.796 svetlobnih točk in to brez že poznanega zvezdnatega stropa. Novost so tudi prednji sedeži, njihov izdelavo pa so navdihnili britanski krojači.

Rolls-Royce Spectre; Foto: press.rolls-roycemotorcars.com

Natančni podatki zmožnosti luksuzne električne arhitekture še niso znani, a prva uvodna testiranja nakazujejo na 430 kW moči (585 konjskih moči) in 900 njutonmetrov navora. Baterija naj bi imela dovolj energije za do 418 kilometrov dolgo pot. Električni luksuz naj bi vas od 0 do 100 km/h izstrelil v vsega 4,4 sekundah. Za še več udobja med vožnjo bo skrbelo napredno podvozje Planar, ki bo imelo možnost prilagajanja posameznega kolesa in s tem zmanjšalo vplive slabega cestišča. Rolls-Royce Spectre bo na voljo v zadnjem delu leta 2023. Cena v tem trenutku še ni znana, naj bi bila pa Spectre cenovno pozicioniran med modela Cullinan in Phantom.

Dodatne Informacije

rolls-roycemotorcars.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.