fbpx

Ste “control-freak”? To vam bo pomagalo pri spopadanju z željo po nadzoru

Foto: envato

Se počutite neprijetno, kadar ni vse tako, kot ste si zamislili? Če ste odgovorili pritrdilno, naredite uslugo nivoju stresa v vašem telesu in ugotovite, kako lahko dokončno izpustite volan.

Včasih je fino le nadzorovati zadevo

Poiščite nalogo, ki jo lahko prenesete na nekoga drugega. Ne bo enostavno in mikalo vas bo, da bi delo opravili namesto njega, po svoje, a z nekaj vadbe boste dobili dokaz, da tudi nekdo drug lahko nalogo opravi tako dobro kot vi. Le zaupati mu morate.

Poskusite nekaj novega

Ljubitelji kontrole se bojijo neuspeha, strah pa jim preprečuje, da bi pridobili dragocene učne izkušnje. Če svobodni duh deluje brez premisleka, »control-freak« potrebuje nadzor in se izogiba kakršnemu koli tveganju. Spremeni to. Poskusite nenavadno jed z jedilnika, poslušajte drugačno glasbo, kot ste vajeni. Kaj je najslabše, kar se lahko zgodi?

Foto: Unsplash/Etiene Girardet

Izzovite svoje dojemanje

Vaša potreba po nadzoru lahko izhaja iz strahu pred katastrofo. Če paketa ne boste odposlali sami, ne bo prispel in vse bo narobe. Če zaspite v službo, vas bodo odpustili.

Za trenutek se ustavite in se iskreno vprašajte: “Kaj se bo zgodilo, če enkrat zjutraj zaspim?” Boste izgubili službo ali vas bo nadrejeni le pozval k večji previdnosti? Še bolj verjetno, če nikoli niste zamujali, nihče ne bo niti opazil. Če si boste vzeli trenutek, da razmislite o realnih scenarijih vašega dejanja, boste postali manj napeti.

Foto: Unsplash/Sivani Bandaru

Poglobite se vase

Po mnenju kliničnih psihologov je potrebno raziskati motive, ki stojijo za vašo potrebo po nadzoru. Morda ste nekje v življenju izgubili nadzor, zaradi česar ste se počutili nemočne in se temu občutku znova želite izogniti? Morda se v sebi počutite šibke ali krotke in se obupano želite dokazati? Morda le hrepenite po nagradah, ki jih prinaša priznanje za vaše dosežke? Pri nekaterih ljudeh želja po nadzoru izvira iz želje po občutku večvrednosti – če si boste vzeli čas, da to raziščete, morda lahko te stresne občutke kaj hitro premagate.

Meditirajte

Joga, meditacija, hitri sprehodi ali sproščujoča skodelica čaja vam lahko pomagajo, da se za nekaj trenutkov znebite nepotrebnih skrbi. Omenjena dejanja namreč dokazano zmanjšuje stres, ki pogosto povzroča potrebo po nadzoru.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.