fbpx

Grad Stara Sušica v Gorskem Kotarju spominja na slavno “Bradavičarko”

Foto: frankopani.eu
Zadnjič posodobljeno: :

Kulturno-turistična pot Gorskega Kotarja in Primorja, pod imenom Ceste Frankopanov, se zgleduje po zapuščini slavne hrvaške družine Frankopanov, ki je od začetka 12. st. na območju Primorsko-goranske županije pustila številna pričevanja o svojem vplivu in moči. Ta zanimiva in čudovita pot vključuje sedemnajst gradov ter tri sakralne komplekse, v osmih pa so urejeni interpretacijski centri.

Projekt združuje naravno, kulturno in turistično ponudbo Primorsko-goranske županije in je velika spodbuda za razvoj obalnega zaledja in Gorskega Kotarja.

Pot je resnično bogata z edinstvenimi znamenitostmi in kulturnimi vsebinami. Zato je pustolovščina, ki izhaja iz Krka, Vinodola ali Gorskega kotarja, zelo razburljiva. Med najlepše in najbolj izvirne gradove na “frankopanskih cestah” zagotovo sodi grad Stara Sušica, ki je vsekakor vreden ogleda.

Grad Stara Sušica je namreč res pravi zgodovinski biser Gorskega kotarja. Nahaja se v bližini Ravne Gore na 800 metrih nadmorske višine v nedotaknjenem, stoletnem gozdu s pestro floro in favno.

Po nekaterih virih naj bi imeli Frankopani v srednjem veku mesto v Stari Sušici, ki ga niti Turki med srditimi pohodi leta 1586 niso mogli osvojiti. V 19. stoletju je bil grad v lasti grofa Lavala Nugeta, leta 1890 pa sta ga kupila reška trgovca Feliks in Josip Neuberger. Tako Nuget kot Neubergerji so grad v romantičnem duhu svojega časa temeljito obnovili in grad je ostal do danes. Grad Stara Sušica je danes v lasti mesta Reka, ki jomogoča uživanje v njegovih čarih. V novejši zgodovini je bil grad odprt za osnovnošolske izlete za otroke, dobrodošli pa so tudi odrasli: Stara Sušica sprejema organizirane skupine, katerih obisk organizirajo podjetja, društva in podobne ustanove.

Kapaciteta gradu ima 110 ležišč in 14 grajskih prostorov, ki se nahajajo v dveh etažah skupaj s sanitarijami in tuši. Sodobno opremljena kuhinja ustreza potrebnim gostinskim standardom, skrbno pripravljene obroke strežejo v jedilnici, ki sprejme 60 oseb. Grad sprejme samo organizirane skupine. Rezervacija namestitve je obvezna za vse goste. Za skupine 20 oseb ali več so rezervacije možne najkasneje 5 delovnih dni pred želenim terminom. Več informacij boste našli na njihovi spletni strani.

Ker grad neustavljivo spominja na Hogwarts, ni presenetljivo, da tukaj že nekaj let poteka Šola čarovnije in delavnice na temo Harryja Potterja.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.