fbpx

5 kosov pohištva, ki jih lahko brez skrbi kupite v second hand trgovini ali boljšjem trgu

Foto: Envato
Zadnjič posodobljeno: :

Second hand trgovine v zadnjih letih postajajo čedalje bolj popularne, tako zaradi tega, ker pri tovrstnemu nakupovanju lahko veliko prihranite, kot tudi, ker spodbujajo okolju prijazen način življenja. Poleg oblačil v njih lahko najdemo marsikaj, med drugim tudi pohištvo. Kateri pa so kosi pohištva, ki si jih lahko brez skrbi priskrbite iz druge roke?

1. Vaze in keramika

Vaze in keramični kozarci, v katere postavite vaše cvetje, so odličen način, kako lahko povsem preprosto polepšate prostore svojega doma, vrt in balkon. Samo cvetje bo vaše čute napolnilo s prijetnimi vibracijami, vintage vaze in kozarci pa bodo vašemu domu pričarali mističen občutek. Če se za nakup odločite na tržnici, boljšjemu trgu ali v second hand trgovini, obstaja velika verjetnost, da boste naleteli na edinstven kos, za katerega bi sicer odšteli veliko več denarja.

Foto: Lindsey LaMont / Unsplash

2. Preproge

Tudi preproge se uvrščajo med kose pohištva, za katerih kvaliteto je treba odšteti precej denarja, zato se jih definitivno splača kupiti rabljene. Poleg tega so lahko barvila za tekstil in sodobne tehnike njihove izdelave škodljive za okolje, končni izdelek pa še vedno ni tako trpežen kot ročno tkani vintage modeli. Starinske preproge so po navadi bogate z barvami, ki ne zbledijo tako hitro kot pri sodobnih verzijah, kar je zahvaljujoč rastlinskim barvilom in bolj naravnim metodam pigmentacije. Pri nakupu rabljene preproge pa morate biti pazljivi na ostanke cigaretnega dima in dlak hišnih ljubljenčkov, ki lahko povzročijo alergije tudi po strokovnem čiščenju. Zato pred nakupom preprogo dobro preučite in preglejte.

Foto: Ryan Christodoulou / Unsplash

3. Leseno pohištvo

Dejstvo je, da je leseno pohištvo, izdelano pred nekaj desetletji, veliko bolj kakovostno kot danes. Bodite predvsem pozorni na trpežne kose pohištva iz sredine 20. stoletja, izdelane iz vrst lesa, kot so javor, češnja ali hrast. Lahko jih pustite takšne, kot so, lahko pa jih preuredite v sodobnejše različice z ročaji iz medenine ter podobnimi kovinskimi detajli.

Foto: Mikes-Photography / Pixabay

4. Usnjeni naslonjači in kavči

Naslonjači in kavči lahko predstavljajo zelo drag nakup, če se odločite, da si jih boste priskrbeli v običajnih trgovinah s pohištvom. Zato se veliko ljudi odloči ogledati opcije iz druge roke. Vendar pa previdno: pri nakupu rabljenega usnja se je dobro izogibati sodobnemu proizvodnemu procesu, pri katerem se uporabljajo strupene kemikalije, kot je krom. Dobra lastnost usnja je, da s starostjo izgleda bolje, zato se držite pravila: starejše kot je usnjeno pohištvo, tem bolje.

Foto: Polina Kovaleva / Pexels

5. Okvirji in ogledala

Ogledalo je kos pohištva, ki je ne le zelo uporaben, ampak tudi ustvari iluzijo večjega prostora. Če se odločite za edinstveno vintage ogledalo, pa boste vašemu prostoru tudi pričarali nov izgled in dodali globino. Svetujemo, da poiščete kakovostne kose iz izrezljanega lesa. Veliko okvirjev starejših ogledal je tudi okrašenih s pozlato ali vzorci, ki jih pri novejših različicah ne boste našli.

Foto: Dominika Roseclay / Pexels

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!