fbpx

5 najboljših animiranih filmov: poučni risani filmi za otroke in odrasle

Foto: Disney
Zadnjič posodobljeno: :

Otroci radi gledajo animirane filme, ker jih popeljejo v svoj svet domišljije. Zato je pomembno, da starši za svoje malčke izberejo filme s pozitivnimi sporočili. Ponujamo vam 5 predlogov animiranih filmov, ki jih morate pogledati s svojim otrokom in ki nosijo lepa in pozitivna sporočila.

1. Zootopia

Zootopia je mesto, kjer živijo živali in so lahko karkoli hočejo ne glede na njihov izvor, spol in videz. Vse živali, od največjega slona do najmanjše miši, živijo skupaj v sodobni civilizirani družbi. Ko pa mlada policistka Judy Hopps prispe v mesto, odkrije, da ni lahko biti prvi zajček v policiji. Odločena, da se izkaže, sodeluje z goljufivim lisičkom Nickom Wildeom pri reševanju svojega prvega primera.

Ta film otrokom prikazuje, kako je, ko naravni sovražniki postanejo najboljši prijatelji v mestu, kjer si lahko tisto, kar želiš biti.

2. Wall-E

Mali robot, ki po sto letih v samoti spozna nov življenjski namen, je glavni lik animirane komedije Wall-E. Zaplet je postavljen v daljno prihodnost, ko je človeštvo zapustilo planet Zemljo, ker je postal preplavljen z odpadki močnega in pokvarjenega podjetja Buy N Large. Posledično so na Zemlji ostali majhni roboti, ki so očistili planet, da bi ga ljudje lahko ponovno naselili. Toda zaradi napake v programu so se vsi roboti pokvarili, razen enega, imenovanega Wall-E, ki potem ostane popolnoma sam na celotnem planetu. Nekega dne na Zemljo pride ženska robotka EVE, da oceni, kako napreduje čiščenje Zemlje. Wall-E se vanjo zaljubi in ji pokaže majhno rastlino, ki je uspela pognati med smetmi. Na Zemljo prispe vesoljska ladja z ljudmi, ki so prišli po EVE in tako robot Wall-E izve, da ljudjem ni mar za čisti planet.

Film prikazuje oddaljeno, a ne tako nemogoče prihodnost. Tako otroci kot odrasli lahko vidijo, kakšne so posledice kopičenja smeti na našem planetu. Pa tudi to, da je mogoče rešiti našo prihodnost skozi film.

3. Wild Spirit

Epska zgodba o temperamentnem dekletu, ki se spoprijatelji z divjim konjem. Deklica Lucky Prescott ni nikoli spoznala svoje matere, ker jo je izgubila, ko je bila še majhna. Deklica je zelo neustrašna in odrašča s svojo teto. Ko Lucy pretirava s svojimi hudomušnostmi se teta odloči, da deklico preseli k očetu. Lucky sprva ni navdušena nad življenjem v zaspanem mestecu, vendar se vse spremeni, ko spozna divjega mustang in se spoprijatelji z jahači. Ko se brezsrčni kavboji odločijo ujeti mustanga in njegovo čredo, da bi jih prodali, se deklica poda na veliko pustolovščino, da reši konja, ki ji je dal občutek svobode in ji pomagal odkriti povezavo z materjo in mehiško dediščino.

Čudovita zgodba o nezlomljivem prijateljstvu, zvestobi in ljubezni, ki bo najbolj všeč dekletom, pa tudi vsem otrokom in odraslim, ki imajo radi živali, zlasti konje in jahanje ter podobo Divjega zahoda.

4. Svet igrač

Neverjetna zgodba igrač je sestavljena iz štirih nadaljevanj in je prava pustolovščina o vznemirljivem oživljenem svetu igrač. Film je bogat s prijateljstvom in humorjem. V zadnjem delu film govori o zavrženih igračah, ki so brez ljubljenega lastnika in čez čas lahko postanejo smeti, saj jih otroci zavržejo.

Film pod vprašaj postavlja namen življenja igrače. Starši se lahko s svojimi otroki pogovorijo, kaj jim košček plastike pomeni in kaj lahko z njimi storijo, ko jih zavržejo. Namesto da bi jih vrgli v smeti, jih lahko podarijo, reciklirajo.

5. Levji kralj

Današnjim generacijam staršev je bil v devetdesetih letih všeč ta čudovit animirani film. Nova različica filma govori o malem levu, ki po smrti svojega očeta, kralja, misli, da je kriv za očetovo smrt. Tako naleti na različne ovire in sovražnike, vendar se razvije v močnega in samozavestnega pogumnega lega.

Oba filma, tako izvirna kot nova različica, nosita enaka čudovita sporočila o odraščanju, odgovornosti, družini in življenju. Prav to lahko pomaga pri razvoju empatije pri otrocih, saj so živali v novem delu animirana kot prava živa bitja.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!