fbpx

5 lekcij, ki jih boste pridobili v prvem letu starševstva

Foto: envato

Večina bi se strinjala, da je prvič postati starš ena najčudovitejših izkušenj. Prvo leto otrokovega življenja je brez dvoma napolnjeno z mnogo izzivi, presenečenji in novonaučenimi lekcijami. Pripravili smo vam seznam 5 stvari, ki se jih boste naučili v prvih 12 mesecih, ki jih preživite z novim družinskim članom.

1. Ne verjemite vsemu, kar preberete na internetu

Strokovna literatura in članki s področja starševstva so odlična podlaga za pripravo na to, da postanete starš. Prav tako je koristno, da nasvete pridobite od lastnih staršev, sorodnikov in prijateljev, ki so starši postali pred vami. Vendar pa se morate zavedati, da je vsak otrok nekaj posebnega, prav tako pa ima vsak starš svoj način vzgoje. Zato ne skrbite, če nekaj počnete drugače, kot svetuje internet ali vaša najboljša prijateljica.

Prav tako vam ni treba skrbeti, če vaš otrok še ni dosegel določenega mejnika, za katerega na internetu piše, da bi ga pri tej starosti moral. Dokler je vaš pediater z njegovim razvojem zadovoljen, ni razloga za občutke, da je nekaj narobe. Vsak starš ima tudi svoj materinski oziroma očetovski instinkt – zaupajte mu.

Naj vas ne skrbi, če kaj počnete drugače, kot to svetuje internet Foto: Sarah Chai / Pexels

2. Dojenje pri vsaki materi poteka drugače

Nekatere ženske imajo to srečo, da se njihovi dojenčki brez težav začnejo dojiti in da se dojijo še dolgo. Marsikatere matere pa potrebujejo strokovno pomoč, podporo izkušenejših žensk ali dodatne informacije o celotnem procesu. Naj vas ne bo sram prositi za pomoč, če jo potrebujete.

Prav tako naj vas ne bo sram, če morate z dojenjem zaradi pomanjkanja mleka ali katerekoli druge težave prenehati prej, kot ste si to želeli in zamislili. To nikakor ne pomeni, da ste slabša mama oziroma da za svojega otroka ne morete poskrbeti.

3. Če sanjarite o preteklosti, to ne pomeni, da ste slab starš

Večina tega ne bo priznala, vendar pa se vsak starš vsaj enkrat zaloti pri razmišljanju o “dobrih starih časih” in neomejeni svobodi, ki so jo imeli nekoč. To je povsem normalno in ne pomeni, da imate svojega otroka kaj manj radi.

Na vsako spremembo se je treba navaditi in mnogi se strinjajo, da je prav prihod otroka ena največjih življenjskih sprememb. Če je le možno, si vzemite čas, ki ga boste preživeli sproščeni in v lastni družbi. Ne skrbite, otroku ne bo nič manjkalo, vi pa boste mirni in zadovoljni veliko lažje poskrbeli zanj kot če bi bili konstantno pod stresom.

Povsem normalno je, da se kdaj spomnite na preteklost Foto: Rodnae Productions / Pexels

4. Postati starš pomeni stopiti na vrtiljak vseh možnih čustev

Starševstvo je razburljiva pustolovščina, pri kateri je zagotovljeno le to, da vam nikakor ne bo dolgčas. Sploh na začetku, ko bo vaše telo okrevalo po nosečnosti in bodo vaši hormoni na višku, se boste srečevali z množico čustev – od neizmerne sreče in izpolnjenosti pa do žalosti, utrujenosti in praznine. Ne pozabite, da je vsaki materi na začetku težko, da pa se boste na čustva navadili.

Če se vam zdi, da so negativna čustva premočna in sumite na poporodno depresijo, naj vas ne bo strah poiskati strokovne pomoči. To ne pomeni, da ste obupali, ampak da ste dovolj pogumni, da ste si priznali težavo, ki ste jo pripravljeni rešiti zase in za svojega otroka.

5. Uživajte v vsakem trenutku

Otroci sploh v prvih letih svojega življenja rastejo izjemno hitro in kmalu se boste z nasmehom na obrazu spominjali časa, ko je bil vaš navihanec še čisto majhen dojenček. Zato poskusite čim bolj uživati v vsakem trenutku, vsakem izzivu, vsaki igri in vsakem mejniku, ki ga vaš otrok doseže.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!