fbpx

5+ mitov o pravilnem polnjenju pametnega telefona

Okoli baterij pametnih telefonov krožijo raznorazne štorije. Ena pravi, da telefona ne smemo uporabljati ko se polni, druga, da ga ne smemo pustiti na 'infuziji' čez noč, spet tretja, da ga moramo pred ponovnim polnjenjem ožeti do zadnje kapljice. Medtem ko obstaja veliko preverjenih receptov za dolgo življenjsko dobo baterije, pa jo kot dreka muha oblega tudi nekaj 'čenč'.

Še vsaka laž postane resnica, če si jo ponavljamo dovolj dolgo. Tudi z miti o baterijah je podobno, zato je čas, da jih nekaj opravi poligrafsko testiranje, kajti baterije so se skozi leta močno intelektualizirale in danes zanje veljajo precej bolj ohlapna pravila kot nekoč. Večina li-ionskih, ki so srce Samsungovih, Applovih kot večine telefonov ostalih proizvajalcev, bi tako ob ‘zdravem življenjskem slogu’ morale imeti življenjsko dobo nekje od 3. do 5. let.
Poglejmo torej resnici v oči in razbijmo 5 mitov o polnjenju telefona:

1. mit – Uporaba polnilca drugega proizvajalca škoduje bateriji

Roke proč od ponaredkov. Vse ostalo je ok!
Roke proč od ponaredkov. Vse ostalo je ok!
Resnica – Morda ti niso optimalni, a testi so pokazali, da so povsem sprejemljivi in svojo nalogo opravijo korektno. Česar se je treba izogibati kot gobavca so poceni ponaredki/imitanti. Ne samo da ti niso kos nalogi, tudi nevarni so lahko. Če je cena originala zasoljena in iščete nadomestek, raje vzemite cenejšega od druge znamke ali kaj od ‘nikogaršnjikov’ kot sta Belkin ali KMS.

2. mit – Telefona ne smete uporabljati, medtem ko se ta polni

Kdor polni in uporablja ta plača, a ne z življenjem.
Kdor polni in uporablja ta plača, a ne z življenjem.
Resnica – Mit napaja strah, da se telefon tedaj spremeni v tiktakajočo bombo ali da bo uporabnika ubil električni tok. Ta smrtonosni koktajl je ‘spila’ kitajska stevardesa ko je svojemu iPhone5 postregla z ‘brezimnim’ polnilcem. V resnici lahko telefon med polnjenjem uporabljate po mili volji vse dokler se ne poslužujete uslug polnilca brez znanega ‘pedigreja’. Držite se originala ali preverjenih imen in telefon vam ne bo stregel po življenju.

3. mit – Polnjenje preko noči, ‘tihi ubijalec’ baterij

Proč od ekstremov.
Proč od ekstremov.
Resnica – »Dejanja govore glasneje kot besede« in vaš pametni telefon se tega še kako zaveda. Ni namreč pameten samo v nazivu, saj pozna svoje meje in se ne ‘nažira’ do onemoglosti, saj zna reči stop preden je ‘sit kot boben za drobiž’. To ne pomeni, da ga vedno izpostavljajte tej skušnjavi, ker saj poznate tisto, »Poln krožnik, slovenskih fantov grob.« Najbolj zdrava ‘dieta’ za baterijo torej je, da ni nikoli zares ‘lačna’ in torej polna nekje med 40-80%, saj ji tako ‘anoreksija’ (izpraznjene do 0%) kot prenažiranje, ki sledi ‘volčji lakoti’, prej škodujeta kot koristita.

4. mit – Telefona vam ni treba ugašati

Nekaj počitka in ponoven zagon dela čudeže.
Nekaj počitka in ponoven zagon dela čudeže.
Resnica – Čeprav je telefon naprava brez človeških šibkosti, pa tudi on včasih potrebuje malce odmora. Apple Genius, Applova ‘spovednica’ za težave uporabnikov, namreč priporoča, da je za kar najdaljšo življenjsko dobo baterije pametno telefon najmanj enkrat tedensko ugasniti, najbolje tedaj, ko tudi sami preklopimo na delta stanje. Enako velja za vse Androide.

5. mit – Ne polni telefona dokler ni popolnoma prazen

'Lačen' je ful drugačen.
‘Lačen’ je ful drugačen.
Resnica – Bolje je polniti telefon vsak dan po malem kot pa iti v ‘živ rob’. Pri večini proizvajalcev namreč ‘pametnjaki’ funkcionirajo veliko bolje ko njihovi energijski nivoji niso v rdečih številkah. Polnite jih torej zato, da ne bodo postali lačni in ne zato, ker so lačni. Če jih namreč popolnoma izstradate (0%) njihovo obnašanje sčasoma postane nestanovitno. Ob tem se je treba zavedati, da imajo baterije sicer še več življenj kot mačka, a imajo tudi one omejeno število le-teh in vsakič ko se baterija popolnoma izprazni, en življenjski cikel sklene svoj krog.

6. Dejstvo – Vročina uničuje baterijo

Baterija se nerada cmari na soncu.
Baterija se nerada cmari na soncu.
Vročina in tehnologija nista skupaj ‘krav pasli’ tako kot tudi ne vročina in baterije. Li-ionke se namreč segrevajo že same po sebi in kot telo med vadbo postanejo še bolj tople ko se polnijo. Enako tudi mrzlo vreme škodno vpliv na njihovo življenjsko dobo in hkrati povzroči, da so polne precej krajši čas kot v bolj mili klimi, od proizvajalca pa je odvisno kje ji najbolj prija. Apple priporoča da jo ne izpostavljate ledišču, medtem ko je Samsungov razpon med -20 in 50 °C.

PREBERITE ŠE: Modulo – žepni polnilec

Če želite kateremu od mitov pogledati ‘pod kiklo’ je spodnji video kot nalašč za vas (video je v angleščini):

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!