fbpx

5 načinov, kako se s partnerjem pogovarjati, da bo res poslušal

Foto: imdb
Zadnjič posodobljeno: :

Vsem se je že zgodilo, da smo partnerju zaupali svoja čustva, stališča ali pa preprosto nekaj, kar se nam je tisti dan zgodilo, pri tem pa smo dobili občutek, da nas sploh ne posluša. In ker občutki neslišanosti lahko še prehitro vodijo do nesporazumov ali celo konfliktov v razmerju, smo za vas pripravili 5 načinov, kako se s partnerjem pogovarjati, da bo res poslušal.

1. Za pogovor izberite pravi čas

Če želite s partnerjem deliti pomembno novico ali z njim razrešiti nesporazum, je pomembno, da za to izberete pravi čas. To pomeni, da do njega ne pristopite, ko je sredi delovne mrzlice ali pod močnim pritiskom. Prav tako se težkim pogovorom izogibajte, ko sta oba izčrpana ob koncu delovnega dne in takrat, ko partner spremlja televizijski program, ki mu veliko pomeni.
Namesto tega predlagamo, da partnerju najprej poveste, da si želite tisti dan vzeti nekaj časa za pogovor in ga povprašajte, kdaj bi bil na to najbolj pripravljen.

Izberite čas, ko bosta oba sproščena in pripravljena na pogovor Foto: Gustavo Fring / Pexels

2. Držite se bistva

Včasih se v komunikaciji izgubimo zato, ker je enemu popolnoma jasno, kaj je bistvo problema, drugi pa ni prepričan, na katero stvar se mora pravzaprav osredotočiti. Zato pazite, da ne boste preveč odstopali od bistva in da boste partnerju jasno pokazali, kaj od njega pričakujete in kaj je glavni razlog, da potrebujete pogovor.
Če mu želite predstaviti težavo, ki se je pojavila v vajini zvezi, bodite pozorni tudi, da na plano ne boste vlekli preteklih problemov, ki sta jih že razrešila.

3. Svoje želje jasno izrazite

Ker smo si med seboj različni, se včasih zgodi, da ne razumemo, kaj točno nam želi druga oseba sporočiti. Zato bodite pozorni, da boste pri izražanju svojih želja čimbolj direktni: to pomeni, da stavkov ne začenjate z “Zdi se mi, da…”, “Mogoče…” in podobnimi besedami, ki vašega namena ne bodo pokazale na jasen način.
Le tako se boste namreč izognili napačni interpretaciji, pri kateri bi partner lahko mislil, da ste z njim le delili svoje mnenje in spremembe od njega ne pričakujete.

Jasna komunikacija vodi do zdrave, srečne zveze Foto: Hannah Cook / Pexels

4. Ko se glede nečesa dogovorita, pogovor zaključite

Ne, ne svetujemo vam, da po koncu pogovora odkorakate iz sobe. Priporočamo le, da po sklenitvi dogovora s tisto temo zaključite, predvsem pa partnerja ne začnete obtoževati oz. izražati dvomov, da se bo svoje obljube držal.
Na tak način lahko namreč povzročite, da bi se konflikt pričel znova, poleg tega pa se tudi vi ne bi počutili najbolje, če bi vam partner dal vedeti, da vašim besedam ne verjame.

5. Tudi sami bodite dober poslušalec

Ne smete pozabiti, da sta za komunikacijo odgovorna oba s partnerjem. Zato vlogo dobrega poslušalca prevzemite tudi sami: ko začutite, da se vam partner želi izpovedati, mu dajte vedeti, da mu boste stali ob strani. Prav tako mu prisluhnite tudi, če se mu zdi, da bi morala nekaj v vajini zvezi izboljšati ali razrešiti. Tudi če je vaše mnenje drugačno, počakajte, da najprej svoj pogled izrazi partner, šele nato pa povejte, kako situacijo dojemate sami.
Pomembno je tudi, da partnerju vsakodnevno pokažete, da vas njegovi občutki in doživetja zanimajo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!