fbpx

6 najboljših vaj za zmanjšanje maščobe na trebuhu

Foto: Anddrea Piacquadio / Pexels
Zadnjič posodobljeno: :

Vsi vemo, koliko najrazličnejših koristi za naše zdravje nosi telesna vadba, pa vendar je včasih največja motivacija izboljšan izgled naše postave. Zato smo se pozanimali, katere vaje so pri izgubljanju maščobe na trebuhu najučinkovitejše in za vas pripravili seznam 6 najboljših vrst vadbe.

1. Skok s počepom

Skok s počepom velja za eno najučinkovitejših vaj, če je vaš cilj izguba maščobe na trebuhu. Na začetku se vam bo morda zdela težka in utrujajoča, vendar pa vam zgotavljamo, da se boste nanjo kmalu navadili.
Vajo začnite v stoječem položaju, pri čemer naj so vaše roke iztegnjene ob telesu. Nato se spustite v počep, pri čemer dlani položite na tla. Zatem skočite v položaj za sklece– vaše dlani naj bodo pred vašim telesom. Nato hitro skočite nazaj v stoječ položaj, pri čemer nad glavo enkrat plosknite.
Začetnikom priporočamo, da opravijo 3 minute skokov s počepom, nato pa čas izvajanja vaje postopoma povečujejo.

Za počepom skočite v položaj za sklece Foto: Marta Wave / Pexels

2. Poskoki jumping jacks

Poskoki jumping jacks so preprosta vaja, ki bo poleg trebušnih utrdila tudi vaše hrbtne in stranske mišice. Najbolje je, če jo izvajate kot HIIT oz. visoko intenzivno intervalno vadbo, torej v več setih, med katerimi naj je 30 sekund dolg počitek. Začetnikom priporočamo, da tako vadbo najprej opravljajo 5 minut, nato pa njeno dolžino postopoma povečajo.
Vajo pričnete tako, da se postavite v razkoračen položaj, iz katerega boste nato skočili v pozicijo, pri kateri bodo vaše noge postavljene skupaj. Ko ste v razkoraku, naj so vaše roke dvignjene, ko pa so vaše noge skupaj, pa naj ležijo ob vašem telesu.

Foto: Kindel Media / Pexels

3. Zasuki z medicinsko žogo

Medicinska oz. vadbena žoga je pripomoček, ki lahko vašo vadbo dvigne na nekoliko višjo raven. Popolnim začetnikom priporočamo žogo, težko 1 kg, nato pa lahko težo postopoma povečujejo.
Zasuki so vaja, ki jo začnete v stoječem položaju, pri katerem naj so vaša stopala v širini ramen, žogo pa z obema rokama držite ob strani. Nato telo zasukate v levo, žogo pa vrzite na tla (nekaj centimetrov od levega stopala). Telo zatem zasukate v prvotni položaj, pri čemer koleno nekoliko skrčite. Žogo takrat ujamete in vajo ponovite z zasukom v desno.
Začetnikom priporočamo, da vajo izvajajo 2 minuti.

4. Plankanje z medicinsko žogo

Medicinsko žogo lahko uporabite tudi, če želite povečati zahtevnost vsem dobro znane vaje “plank”. Plankanje z medicinsko žogo pričnete tako, da pokleknete, vaše dlani pa naj na tleh držijo medicinsko žogo. Nato noge za seboj iztegnete, pri čemer naj je vaš hrbet raven. Ravne naj bodo tudi vaše roke, ki se naslanjajo na medicinsko žogo.
Začetnikom priporočamo, da ta položaj obdržijo 30 sekund in izvedejo 3 ponovitve vaje.

5. Tek v hrib

Tek velja za obliko kardia, ki je pri boju z odvečno maščobo zelo učinkovita. Če si želite hitrih rezultatov, pa vam namesto teka na ravni površini predlagamo tek v hrib, ki ga lahko izvajate s pomočjo tekalne steze ali v naravi.
Za začetek vam predlagamo 20-minutno vadbo, pri kateri na 5 minut izmenjujete tek v hrib in tek po ravni površini. Svoj tempo prilagodite svoji kondiciji in sposobnostim: tudi, če ne tečete najhitreje, boste za svoje telo naredili veliko.

Tek v hrib lahko izvajate v naravi Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

6. Kolesarjenje

Poleg teka tudi kolesarjenje spada med oblike vadbe, ki vam bo pomagala izgubiti maščobo na trebuhu in pokuriti odvečne kalorije. Izvajate ga lahko tako v naravi kot tudi na takoimenovanem sobnem kolesu, začetnikom pa najprej priporočamo 1-urno kolesarjenje.
Če vadbo izvajate na sobnem kolesu, vam predlagamo, da se odločite za HIIT obliko vadbe: to pomeni, da 5 minut kolesarite s hitrim tempom, nato tempo za 5 minut upočasnite in zatem 5 minut znova kolesarite hitro.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!