fbpx

5 najboljših krajev za občudovanje severnega sija

Sezona »lova« je odprta

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Aurora borealis oz. severni sij je ena najbolj čarobnih znamenitosti našega planeta. Ples pisanih luči na nebu, ki nastane kot posledica zemeljskega magnetnega polja in sončnih delcev.

Levi, Finska

Najboljši čas za obisk: med septembrom in marcem

Čeprav nikoli ni zagotovila, da boste na svojem potovanju videli severni sij, je obisk finske Laponske vaša najboljša izbira. Tu polarni sij pleše po nočnem nebu 200 noči v letu – ali vsaj vsako drugo noč, ob jasnem nebu. Tradicionalni načini za ogled luči na Laponskem so krpljanje, tek na smučeh, vožnja s pasjo vprego ali motorne sani. Zgrajenih je bilo tudi več luksuznih namensko zgrajenih steklenih iglujev in luksuznih apartmajev, kjer lahko obiskovalci opazujejo magično svetlobo iz udobja lastne postelje.

Foto: Unsplash/Luke Stackpoole

Jokulsarlon, Islandija

Najboljši čas za obisk: med septembrom in marcem

Jokulsarlon je jezero ob južni obali Islandije in je popolno mesto za opazovanje severnega sija. Daleč od islandskega, sicer minimalnega, svetlobnega onesnaževanja, bo ples luči še bolj čaroben, saj se odbija od gladine jezera. Zimski meseci na Islandiji so kot nalašč za opazovanje polarnega sija. Ker pa sta dež in sneg v tem letnem času precej pogosta, pred potovanjem preverite vremensko napoved, da se izognete morebitnim razočaranjem.

Foto: Unsplash/Mike Swigunski

Edinburgh, Škotska

Najboljši čas za obisk: med oktobrom in februarjem

Nikoli si ne bi mislili, pa vendar je mogoče severni sij opazovati tudi s Škotske. Severni sij Škoti imenujejo kar »Mirrie Dancers«, pogosto pa ga je mogoče opazovati kar z obrobja Edinburgha. Ples luči lahko opazujete predvsem jeseni in pozimi, ob mrzlih nočeh brez oblakov. Če lahko, se odpravite na sever Škotske, saj s tem povečate svoje možnosti, da vidite severni sij, saj je svetlobno onesnaževanje minimalno.

Foto: Unsplash/Serey Kim

Tromsø, Norveška

Najboljši čas za obisk: med septembrom in aprilom

Tromsø je eno največjih mestnih središč v polarnem krog, prav tam pa lahko od sredine novembra do sredine januarja doživite pravo polarno noč. Takrat boste sonce lahko občudovali le nekaj kratkih ur, kar pa predstavlja odlične pogoje za opazovanje severnega sija.

Foto: Unsplash/Johny Goerend

Abisko, Švedska

Najboljši čas za obisk: med novembrom in marcem

Abisko je majhna vas na Švedskem, ki leži severno od polarnega kroga. Najboljše možnosti za ogled luči nudi postaja Aurora Sky v narodnem parku Abisko, ki je obdan z gorami in na splošno jasnim nebom. Čez dan lahko občudujete čudovite gore in jezero Torneträsk, v nočeh pa občudujete ples luči, ki vam bo za vse večne čase ostal v spominu. V bližini se nahaja tudi znameniti ICEHOTEL, ki je v celoti narejen iz ledu.

Foto: Unsplash/Frederico di Dio

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.