fbpx

5 neverjetnih služb, ki še ne obstajajo, a bodo izjemno zanimive leta 2030

Top 5 neverjetnih služb, ki še ne obstajajo, a bodo izjemno zanimive leta 2030

Se še spomnite, kakšno je bilo življenje pred izumom telefona iPhone, platforme Youtube ali družbenega omrežja Instagram? No, če se je pred leti zdelo nemogoče, danes, v 21. stoletju, ljudje dejansko služijo iz udobja svojega doma prek navedenih medijev. To je dokaz, da upanje obstaja in si vsak lahko ustvari lastni posel – če določen poklic ne obstaja, ga pač izumite in bodite prvi.

Nekateri podatki kažejo, da bomo zaradi avtomatizacije do leta 2025 izgubili več milijonov delovnih mest, a istočasno bo na voljo več šol, kjer se bomo lahko izobrazili za poklice, na katere pred desetimi leti in več nihče ni niti pomislil.

Napredek na področju strojništva in tehologij je ustvaril potrebe Po drugačni dinamiki na trgu dela, kar je posledično odprlo svet novih poklicnih priložnosti. Nikoli ni prepozno, da tudi vi nadaljujete svojo študijsko pot in se pripravite za službe prihodnosti.

Potrebe naj bi bile predvsem na področju znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike. Spretnosti, ki jih boste potrebovali, pa so povezane s kritičnim razmišljanjem, kreativnostjo, interdisciplinarnim znanjem, sposobnostjo reševanja zapletenih problemov in upravljanja s človeškimi viri.
Katerim službam bomo lahko rekli poklici prihodnosti?

5 neverjetnih služb, ki še ne obstajajo, a bodo izjemno zanimive leta 2030:

1. Komercialni pilot za v vesolje (Commercial Space Pilot)

Če je bilo še pred leti potovanje v vesolje izkušnja za bogate, bomo kmalu v “onstran” potovali tudi navadni smrtniki. Elon Musk se bo zapisal v zgodovino, saj dobesedno spreminja svet. Podjetje SpaceX je naredilo takšno revolucijo, da lahko v prihodnosti pričakujemo celo, da bodo vesoljske odprave postale kot vožnja z avtobusom ali vlakom, za katero, jasno, potrebujemo pilota.

Nam bo vesolje res nekoč dostopno?
Nam bo vesolje res nekoč dostopno?

Študij v Sloveniji:

2. Strokovnjak za oživljanje izumrlih živalskih vrst (Extinct species revivalist)

Ni neznano, da smo ljudje s svojim sebičnim vedenjem popolnoma uničili naš planet – ne govorimo zgolj o naravi, temveč tudi živalih, ki imajo izjemno pomembno vlogo v sistemu. Kar je uničeno, bomo težko povrnili, zato je povsem mogoče, da bodo imeli zoologi neverjetno pomembno vlogo v prihodnosti, ko bo planet zašel v še večje težave. Iskali bodo rešitve, kako oživeti izumrle živalske vrste in kako oblikovati prostor za nove generacije.

Vedno bolj bo pomembno vprašanje izumiranja vrst.
Vedno bolj bo pomembno vprašanje izumiranja vrst.

Študij v Sloveniji:

3. Svetovalec za alternativno energijo (Alternative Energy Consultant)

Znanstveno potrjeno dejstvo pravi, da Zemljani ne bodo preživeli več z uporabo fosilnega goriva, zato so alternativni viri energije že več let vroča tema borcev za okolje. Obstaja toliko drugih načinov, kako bi pridobivali energijo, le proces ozaveščanja javnosti bi moral obroditi sadove in pri tem imajo pomembno vlogo predvsem strokovnjaki za alternativno energijo.

Bomo našli boljši način za pridobivanje energije?
Bomo našli boljši način za pridobivanje energije?

Študij v Sloveniji:

4. Ustvarjalec organov in delov teles (Organ/Body Part Creator)

Vsakih 10 minut se na seznam ljudi, ki potrebujejo darovalce organov, zapiše novo ime. V telesih ljudi se razvijajo bolezni, kot jih v preteklosti niso poznali, zato je potreba po darovanju (krvi, organov ali delov teles) toliko večja. Verjetno vam je znano, da je tehnologija napredovala do te mere, da lahko kar v laboratoriju nastane novo življenje, izven maternice, zato ni nenavadno, da bodo na takšen način nastajali tudi organi ali deli telesa. V zadnjem letu je tudi 3D-tehnologija izjemno napredovala.

Zanimivo delo, kajne?
Zanimivo delo, kajne?

Študij v Sloveniji:

5. Kirurg za presaditev spomina (Mind Transfer Specialist/Memory Surgeon)

Zdi se, da smo ljudje izkusili čisto preveč stvari, zato smo vztrajno na preži za novimi idejami, kaj drugačnega bi lahko počeli. Ni nenavadno, da si želeli presaditi tudi spomine, le vprašanje je, ali jih bomo kasneje želeli obdržati v svojih možganih.
Z napredkom nevroznanosti in tehnologije bi bilo povsem mogoče človeški um/spomine naložiti v računalnik. Specializirani računalniški čipi bi potencialno lahko prinesli koristi človeku, kot sta telepatija ali izboljšan spomin. V skrajnem primeru bi moral lahko kirurgi celo odstranili iz uma psihološke bolezni ali travme.

Bi si želeli imeti spomine nekoga drugega?
Bi si želeli imeti spomine nekoga drugega?

Študij v Sloveniji:

Četudi navedene službe ne obstajajo danes, je povsem mogoče, da bodo čez 10 let izjemno priljubljene. Morali bi se veseliti prihodnosti in se ne smete omejevati na zgornji seznam – sanjajte in iščite svoje lastne potenciale, s pomočjo katerih lahko ravno vi odkrijete poklic, ki mu bodo bodoče generacije rekle “služba prihodnosti”. Ne pozabite: v prihodnosti je vse mogoče,

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!