5 pomembnih lekcij, ki se jih naučiš po razpadu razmerja

Zadnjič posodobljeno: :

Zaljubiti se pomeni tveganje, da boste imeli ranjeno srce.

Če je ljubezen univerzalni občutek, je to tudi občutek ob razpadu odnosa. Ko se razmerje konča, imate občutek, kakor da izgubljate del svojega življenja. A ne pozabite, ostale vam bodo dragocene izkušnje.

Slejkoprej namreč spoznate, da se razmerja končajo, ker vam je bila namenjena lekcija, ki ste se je morali naučiti. Prekinitev odnosa v vas pusti brazgotine, ki bodo vedno tam. Omogoča pa vam tudi spoznanja o sebi in svojem videnju ljubezni.

Kakšne so torej te izkušnje, ki jih pridobite po razpadu razmerja?

1. Naučite se, zakaj ste se bili pripraviti zadovoljiti z manj, kot si zaslužite

Ustvarite si lahko seznam, na kakšen način si zaslužite, da z vami ravnajo drugi. Nekateri ljudje v razmerju težko vzpostavijo meje in se postavijo zase. Po razpadu razmerja boste lahko razmišljali o svojih dejanjih. Mogoče se boste spraševali, zakaj ste se tako obnašali? Zakaj ste dovolili drugim, da so se tako obnašali do vas? Poiščite odgovore v sebi.

Razmislite o vašem odnosu. Kako se je partner obnašal do vas? Kaj vam ni bilo všeč? Spomnite se vseh trenutkov, ko ste se počutili neprimerno, boleče ali nelagodno. Vprašajte se, zakaj ste to dovolili? Zakaj se niste postavili zase ali jih zapustili? Imate premalo samozavesti, napačno predstavo o ljubezni ali se prehitro navežete? Ugotovite razlog, ker to vas utegne rešiti pred prihodnjo bolečino.

Zakaj ste se bili pripraviti zadovoljiti z manj, kot si zaslužite?
Zakaj ste se bili pripraviti zadovoljiti z manj, kot si zaslužite?

2. Naučili se boste, da obstaja nezdrava ljubezen

Ljubezen je zmedena in ne vemo natančno, kako deluje. Zaljubiti se v nekoga ne pomeni, da bosta za vedno skupaj. Niti ne pomeni, da mora trajati večno. Nekoga lahko ljubiš, vendar to še ne pomeni, da je zdravo, da sta skupaj, saj lahko drug iz drugega izvabljata slabosti.

Za nekatere ljubezni smo hvaležni, da ne trajajo večno. Posamezniki oblikujejo svojo predstavo o tem, kako deluje ljubezen, prek staršev in preteklih izkušenj. Nekateri odraščajo v nezdravih situacijah in to oblikuje tudi način izražanja ljubezni v tem trenutku. Vendar to še ne oprosti njihovega vedenja. Vsak je odgovoren za svoja dejanja. Grdi razhodi vas bodo naučili, da njihove bolečine niso vaše breme, še posebej, če je to odvisno od vaše sreče ali varnosti.

3. Naučili se boste, česa nočete v razmerju

Po razhodu si vzemite čas zase. Za razmislek o vsem, kar ste ali je storil partner, in kaj niste marali. Vedno obstajajo vidiki odnosa ali lastnosti vašega partnerja, ki vam niso bili všeč. Zapomnite si jih, ker so nekaj, kar se lahko naučite le z izkušnjami. Vsaka oseba, ki jo srečate, vam pomaga spoznati, kaj si želite in česa nočete od partnerja. To je neprecenljiva življenjska izkušnja.

Naučili se boste, česa nočete v razmerju.
Naučili se boste, česa nočete v razmerju.

4. Naučite se, da drugih ne morete spremeniti

Ne glede na to, kako imate nekoga radi, ga ne morete spremeniti. Vsaka sprememba, ki jo človek naredi, mora iz njega. Če ste šli v razmerje z mislijo, da boste osebo spremenili, ste sedaj verjetno spoznali, da je bilo to brezplodno prizadevanje. Že če sami poskušate spremeniti svoje navade in način življenja, je to zelo težko, če pa v to silite še partnerja, tak poskus običajno spodleti. Najdite odnos, v katerem ne čutite potrebe po spremembi partnerja in boste srečnejši.

5. Naučite se, da lahko preživite karkoli

Razpad razmerja boli. Tega se ne da spremeniti. V vas se vzbudijo občutki zavrnitve. Nekateri občutijo celo fizične bolečine. Med željo po zaključku, občutku nezaželenosti, gre oseba skozi različna obdobja, da to pusti za seboj. Da se zaveda, da jo je ta bolečina naredila močnejšo.

Naučite se obvladovati takšno bolečino in se pripravite na podobne situacije, če bi se slučajno spet zgodile. Morda se boste za trenutek počutili, da vam razpada svet, a ne bo, brez skrbi. Samo postali boste drugačni, močnejši in pripravljeni na nove izzive v življenju.

Nobeno razmerje ni zapravljanje časa. V življenje drug drugega sta prišla z razlogom, četudi je vse, kar ste odnesli iz odnosa, “le” lekcija, kako biti srečnejši v prihodnosti. Morda vas še boli, a ko boste pripravljeni, boste videli lekcije, ki vas jih je nauči boleč propad vajinega razmerja.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Kdaj razkriti, da te nekdo privlači in kdaj igrati, da si težko dosegljiv?