fbpx

5 pravil, kako psu zagotoviti dolgo in zdravo življenje

Foto: Envato
Zadnjič posodobljeno: :

Vsi lastniki psov se zavedajo, da je življenjska doba psa bistveno krajša od človeške in da psi v povprečju živijo od 10 do 14 let. Kot lastnik psa pa lahko največ naredite, da na različne načine pomagate svojemu psu živeti bolj zdravo in srečno. To so pomembna pravila za lastnike psov!

1. Ohranjajte njegovo zdravo telesno težo

Tako kot pri ljudeh je tudi pri psih prekomerna težatežava. Ohranjanje idealne telesne teže je ključnega pomena za zdravje vašega psa. Če pes zaužije preveč kalorij, se odvečna energija spremeni v telesno maščobo, ki se infiltrira v organe in s tem se zmanjša njihovo delovanje. Prekomerna teža lahko privede do različnih bolezni od težav z dihanjem, visokega pritiska, sladkorne bolezni, poškodbe vezi in sklepov.

Pomembna je tudi dobra prehrana, ki je povezana s zdravim procesom staranja. “Dobra” prehrana je za vsakega psa drugačna, kajti imamo različne pasme psov z različnimi potrebami in težavami. Zato ne pozabite poiskati hrane, ki zagotavlja vsa hranila, ki jih vaš pes potrebuje. Najboljši pokazatelj ustrezne prehrane je pasji iztrebek. Čvrst kakec je pokazatelj učinkovite prebave. V kolikor je ta pretrd, mehak in smrdeč, pomeni, da morate hrano spremeniti.

2. Fizična aktivnost

Fizična aktivnost psa ima številne fiziološke in psihološke koristi. Ta pomaga nadzorovati telesno težo, povezana pa je tudi z njegovim zdravjem. Redno sprehajanje psa poskrbi za zdrave in fleksibilne vezi, sklepe, njegovo prebavo in dobro počutje. Z rednimi sprehodi psa tudi socializirate, preprečite morebitno anksioznost ali celo znake destruktivnosti. Pri določanju dolžine sprehoda morate seveda upoštevati njegovo starost, fizično konstitucijo, zdravstveno stanje in pasmo.

Fizična aktivnost psa ima številne fiziološke in psihološke koristi.
Foto: Karolina Grabowska/ Pexels

3. Naučite ga novih trikov

Staranje ni samo fizično je tudi umsko, zato morate poskrbeti tudi za ohranjanje tega. Izziv, kakršnega predstavlja žvečenje igrače, lahko vašemu psu pomaga pri izboljšanju možganskih funkcij. Tudi če je njegova telesna aktivnost omejena, raziščite igre in dejavnost, ki mu bodo vzele manj truda. Skrijte mu kakšen priboljšek, saj je uporaba njegova nosu za njih zelo zabavna in koristna.

4. Druženje in povezovanje

Psi razvijejo navezanost na svojega lastnika. Stabilna vez med vami lahko pomaga ohraniti obojestransko srečo. Njihova prisotnost in ljubezen blagodejno vpliva tako na vas, kot na psa. Živali so lahko odlični družabniki, motivatorji, prijatelji in tolažniki. Psi z vami čutijo in na prav poseben način poskrbijo za vas in vas nikoli ne pustijo na cedilu.

Foto: envato

5. Hodite k veterinarju

Sodobna veterina zagotavlja pomembne izboljšave pri preprečevanju in reševanju zdravstvenih težav pri psih. Redni zdravstveni pregledi so lahko v pomoč tudi pri odkrivanju različnih možnih težav, ki psu povzročajo bolečino in negativno vplivajo na njegovo počutje. Čeprav ne moremo spremeniti genetike psa, obstaja veliko stvari, ki jih lahko naredimo za izboljšanje njegovega zdravja, kar mu lahko pomaga pri daljšem in bolj zdravem življenju. Zato naj bo obisk veterinarja reden.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!