fbpx

5 pravil za nego orhidej: naj vam cvetje ne ovene

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Orhideje spadajo med najbolj priljubljeno cvetje, s katerim polepšamo svoj dom. Da pa bi lep tudi ostal, moramo poskrbeti, da pri negi teh čudovitih cvetlic ne zagrešimo napak, zaradi katerih bi lahko prehitro ovenele. Sledi 5 napak, ki se jim moramo izogniti, da bi naše orhideje ostale cveteče.

1. Bodite pozorni na to, katero vrsto orhideje imate

Obstaja več vrst orhidej in vsaka izmed njih bo različno reagirala na vremenske pogoje in okoliščine, v katerih se nahaja. Tako obstajajo vrste, ki potrebujejo več vode ter tudi takšne, ki jim bo preveč zalivanja škodovalo. Enako velja tudi za temperaturo – nekaterih vrst vročina ne bo motila, druge se bodo najbolje počutile v senci. Zato je pomembno, da se pred nakupom dobro pozanimate, kakšno nego potrebuje tista vrsta, ki ste si jo izbrali.

Orhideja, na katero bomo v cvetličarnah naleteli najbolj pogosto, se imenuje falenopsis. Ta vrsta cvetja bo imela najdaljšo življenjsko dobo, če jo imamo v prostoru s temperaturo med 18°C in 20°C, a naj vas ne skrbi, tudi občasna vročina ji ne bo preveč škodovala. Ta vrsta je zelo priljubljena tudi zato, ker ne potrebuje veliko zalivanja.

Falenopsis Foto: Milada Vigerova / Unsplash

2. Presadite jih v lončke pravilne velikosti

Orhideje običajno presadimo, ko opazimo, da so se korenine razrasle. V nobenem primeru pa ne smejo ostati v istem lončku več kot dve leti, saj v istem kompostu ne bodo preživele dolgo. Pri presajanju pazite na velikost lončka, saj se preveč komposta ne bo dovolj hitro posušilo, zaradi česar se lahko zgodi, da korenina zgnije. Uporabite lonček, ki je le malo večji od tistega, v katerem ste cvetlico hranili pred presajevanjem.

3. Nekatere vrste potrebujejo prozorne lončke

Da bi jim omogočili nemoten proces fotosinteze, moramo orhideje tipa falenopsis posaditi v prozorne lončke. Po drugi strani pa vrste, kot sta dendrobij in cimbidij, nimajo fotosintetičnih korenin, zato jih lahko posadimo tudi v neprozorne lončke. Vrsta vanda pa bo najdlje preživela v visečih košarah ali loncih.

Dendrobij Foto: sarangib / Pixabay

4. Ne zalivajte jih preveč

Vrste orhidej, ki potrebujejo veliko vlage, so redke, najbolj znana je miltonija. Večini orhidej bo preveč zalivanja škodovalo in celo doseglo, da bo cvetlica prehitro ovenela. Njihove korenine so namreč zelo občutljive in lahko zaradi prevelike količine vlage pričnejo gniti. Mnogi zato orhidej sploh ne zalivajo, ampak jih namakajo, to pa je priporočljivo storiti šele takrat, ko ste prepričani, da v substratu ni več vlage. Takrat jih do višne lončka potopite v vodo, jih tam pustite od dveh do deset minut, nato pa jih temeljito odcedite.

5. Poskrbite za pravo svetlobo

V večini so orhideje ljubiteljice svetlobe, vendar pa to ne velja za močno svetlobo, usmerjeno neposredno vanje. Najslabše, kar lahko naredite za svoje cvetlice je, da jih postavite na neposredno sončno svetlobo, saj se bodo tako njihovi listi prehitro posušili.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!