fbpx

Kdaj je noč čarovnic 2021: zakaj se praznuje Halloween?

Pomen ameriškega praznika Halloween

Foto: Envato
Zadnjič posodobljeno: :

Noč čarovnic oziroma Halloween je danes čas praznovanja, ko se našemimo v različne kostume, izrezujemo buče in se zabavamo. Zgodovinsko gledano pa je bil ta praznik verske narave in izredno pomemben za kulturo ljudi, ki so ga praznovali. Kdaj torej praznujemo noč čarovnic 2021?

Zakaj praznujemo noč čarovnic?

Beseda Halloween izhaja besede All Hallows Eve, kar pomeni večer vseh svetih. Njegove korenine segajo že dolgo nazaj v kulturo starih Keltov. S praznikom Samhain so namreč oznanjali konec poletnega in začetek zimskega obdobja. Bogovom so se zahvaljevali za pridelano letino in njeno skladiščenje skozi zimo. Namreč zime so bile v tistem času negotove. Hrana je hitro pošla in za večino ljudi je zima predstavljala številne skrbi. Zato so ljudje v tistem čas hitro podlegli vražam in opravljali različne rituale bogovom in dušam.

Verjeli pa so tudi, da se na dan 31.10. duhovi vrnejo na zemljo. Marsikdo je bil zaradi tega prestrašen. Začeli so se skrivati pod različnimi maskami, prižigati kresove, postavljati pred hišo sklede s hrano, buče in sveče, da bi le odvrnili zle duhove in grešne duše.

Praznik so prevzeli tudi stari Rimljani. Po razširitvi krščanstva pa ga je papež Gregor IV prestavil na dan kasneje, se pravi na prvi november. Kasneje je Cerkev spodbujala svoje vernike, naj gredo na večer vseh svetih po hišah in prosijo za hrano v zameno za molitev za mrtve.

Foto: Kenny Orr/Unsplash

Kdaj je noč čarovnic 2021?

Ameriški praznik Halloween oziroma noč čarovnic postaja vedno večji del svetovne folklore, a je žal postal precej potrošniški. Vsakič, ko ga boste praznovali imejte v mislih, da je to praznik duš, prednikov in bogov. Slabe boste pregnali, dobrim pa pokazali pot.

Tako kot vsako leto, se noč čarovnic tudi letos praznuje 31.10.2021. Že danes pa začnite razmišljati, kako se boste našemili in svoj dom pripravili na praznovanje.

Grozljive ideje za ličenje za noč čarovnic, ki bi prestrašile še mojstra grozljivk Stephena Kinga

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!