fbpx

5 prikritih resnic, kako nastane popolna fotografija, ki nam jih blogerke ne želijo razkriti

Skrolate po svojem feedu, na vsakem ‘koraku’ pa so popolne, pisane in s pravih kotov ujete fotografije, ki izpostavljajo lepoto, tisto manj prijetno pa zakrijejo. Ob pogledu na vedno dobre rezultate fotografiranja se verjetno kdaj vprašate, kako jim to uspe. Vse je v trikih, o katerih vsi molčijo.

Verjetno ne poznate veliko oseb, ki se kar postavijo pred objektiv, končni rezultat fotografiranja pa je osupljiv. Za ‘vedno čudovitimi fotografijami’ se skriva kar nekaj dela. Blogerji se učijo, kako se pravilno postaviti pred objektiv, katere programe za urejanje fotografij uporabljati in kako dobro oceniti, katera lokacija bi bila ustrezna za fotografiranje. Torej se v zaodrju skriva veliko več, a o tem ‘lastniki čudovitih fotografij’ nikoli ne govorijo.

Za dobro fotografijo se skriva veliko slabih.

Za dobro fotografijo, se skriva veliko slabih.
Za dobro fotografijo, se skriva veliko slabih.

Mnogi verjamejo, da popoln posnetek nastane kar v enem posnetku, vendar se to zgodi zelo redko. Fotografi morajo posneti na stotine fotografij, da bi ujeli tisto najboljšo, ki je vredna objave. Preden nastane popolna fotografija, morajo blogerji pogosto preizkusiti različne kote, pozicije in lokacije. Večina fotografij ne bo ustvarila vtisa, zato morate eksperimentirati, da nastane fotografija, ki ste jo iskali.

Načrtovanje je ključno.

Načrtovanje je ključno, predvsem so pomembne lokacije, oblačila in vreme.
Načrtovanje je ključno, predvsem so pomembne lokacije, oblačila in vreme.

Verjetno bi bilo lepo, če bi lahko v vsakem trenutku ustvarili najboljšo fotografijo, toda to ni realno. Potrebnega je veliko načrtovanja, in sicer je treba iskati lokacije, razsvetljavo, oblačila, ki se bodo podala k celoti. To je ustvarjalni proces, ki zahteva čas in predanost.

Zbujati se morate zgodaj.

Če želite ujeti sanjsko sonce, se morate zbuditi zgodaj.
Če želite ujeti sanjsko sonce, se morate zbuditi zgodaj.

Verjetno se sprašujete, kako blogerji ujamejo fotografije na najbolj priljubljenih turističnih destinacijah. Preprosto je treba vstati zgodaj, da bi na fotografiji ujeli sanjsko razsvetljavo in tudi ‘pregnali’ množice ljudi, ki bi lahko pokvarili vašo fotografijo.

Urejanje fotografije lahko končni rezultat pokvari in izboljša.

Fotografije ponavadi gredo skori nešteto filtov, a niso vedno vsi ustrezni.
Fotografije ponavadi gredo skori nešteto filtov, a niso vedno vsi ustrezni.

Tudi najbolj profesionalne kamere včasih ne morejo ujeti dejanske vzdušja določene kulise, zato je urejanje fotografije nujno potrebno. Na prvi pogled se zdi, da je proces urejanja fotografij kratek, a traja precej dlje, kot se zdi. Večno vprašanje je, kako izbrati tisti pravi filter, če pa jih je toliko na voljo.

Fotografija ne ujame celotne zgodbe.

Fotografija ne ujame celotne zgodbe, saj se za objektivom skriva veliko stvari.
Fotografija ne ujame celotne zgodbe, saj se za objektivom skriva veliko stvari.

Lepa fotografija naredi potovanje pravljično, a nikoli ne vemo, kaj se skriva za objektivom. Po navadi ne vidite dolgih čakanj na letalih, zamujenih letov, nočnih avtobusov in logistike, ki so pogoj za eno dobro fotografijo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!