fbpx

5 stvari, ki jih poslovno uspešni ljudje počnejo čez vikend

Ste se kdaj spraševali kaj deloholiki kot je Oprah delajo čez vikend? Si privoščijo odmor? Ko smo nazadnje preverjali, so bili še vedno samo ljudje, zato je odgovor »da«. Vsak mora znati presekati z delom. A kaj za vraga počnejo, da se jih ne poloti ponedeljkov blues in podobne sitnosti, ki se na naših dušah nabirajo kot prah. Za začetek v petek presekajo popkovino delovnega tedna.

Preden se podamo v navade uspešnih ljudi, razčistimo, kaj sploh smatramo pod pojmom uspeh. Uspeh ima zelo širok diapazon, zato se vanj ne bi posebej spuščali, a če že moramo določiti parametre uspeha, ta kotira bodisi na čustveni ali valutni ‘borzi’, ob posameznika pa je odvisno kam vlaga svoje ‘delnice’. Velikokrat je mešanica obojega, a v tem prispevku si bomo pogledali, kako se kuje poslovni uspeh in kako svoje sobote in nedelje preživljajo poslovno uspešni ljudje. Ni pa treba posebej poudarjati, da se poslovni uspeh velikokrat preliva v druge sfere življenja in ni osamelec sredi puščave ampak drevo sredi tropske goščave.

Čez teden pridno delajte, čez vikend pa uživajte sadove vašega dela.
Čez teden pridno delajte, čez vikend pa uživajte sadove vašega dela.

PREBERITE ŠE: 6 nasvetov in bližnjic do večje produktivnosti

Ponavadi odločajo malenkosti in tudi pri uspehu velikokrat odločajo detajli. Tisti, ki smo jih morda imeli celo za zaviralce, a so pravzaprav zgolj mini postanki, da dotočimo gorivo in zopet namažemo kolesje. Zato vas bodo morda nekateri pristopi h vikendu poslovno uspešnih presenetili. A preverjeno delujejo. In kako točno se jih lotijo?

Izklopijo se

Mentalno in tudi digitalno, četudi samo za nekaj ur. Pomembno je namreč, da tudi delo postavimo na hladno in najdemo čas za stvari, ki smo jih utišali čez teden. Ugasnite telefon za 24 ur, kajti le tako vam bo uspel pobeg iz ‘delovnega Alkatraza’. Življenje ni samo delo, tudi uživati je treba znati.

Za vikend je pametno pametni telefon izklopiti ali biti vsaj nedosegljiv za kontakte, ki se tičejo službe.
Za vikend je pametno pametni telefon izklopiti ali biti vsaj nedosegljiv za kontakte, ki se tičejo službe.

Ne oklenejo se kavča

Pridejo tedni, ki vas popolnoma ožamejo in vse kar si želite za konec tedna je, da se zvrnete na kavč in na njem preživite vsaj večji del sobote, če ne tudi nedelje. Čeprav se to sliši zelo mamljivo, pa ima nasprotne učinke, saj vodi v depresijo in apatijo. To so pravzaprav ‘metastaze’ ponedeljkovega bluesa. Seveda ni nič narobe, če poležite v postelji, a ne preživite teh prostih dni v horizontali. Aktivnosti kot so kino, piknik, rekreacija in kosilo s prijatelji so stvari, ki dejansko spočijejo vaše telo in um, kavč je le mašilo, Potemkinova vas, kulisa zasluženega počitka, ki pade takoj v ponedeljek.

Čas preživljajo z družino

Potem ko so bili cel teden ‘pogrešani v akciji’ si vzamejo čas za najdražje. Družina je sveta in čeprav se zdi, da so današnje najmlajše generacije na povodcu digitalnih naprav, jih te naprave ne bodo ohranjale pri življenju. Zato izkoristite te dni, da otrokom pokažete, da obstaja svet onstran ekrana, kjer ni »ctrl+alt+del-ita« in neskončno življenj. Naučite jih zakuriti ogenj in pošiljati dimne signale, saj se z Wi-Fi, ipd. signali znajdejo že od rojstva, a to jih ne bo rešilo, ko bodo izgubljeni nekje bogu za hrbtom.

Imejte še toliko denarja, družina bo vedno vaše največje bogastvo. Nikoli ne pozabite tega.
Imejte še toliko denarja, družina bo vedno vaše največje bogastvo. Nikoli ne pozabite tega.

Ne smatrajo ga kot ‘odlagališče’ hišnih opravil

Da sesanje, brisanje prahu in pranje perila prelagate na pleča vikenda je ena največjih napak. Resda so nekomu ta opravila terapevtska, a ne ko ste čez teden na toboganu kapitalizma. Morda bo stanovanje pospravljeno, a v vaši glavi bo ostal nered in z neredom v glavi se je težko vrniti v delovno okolje. In sindrom ponedeljka je tu. Uspešni ljudje tovrstnih zadev ne prestavljajo na sobote in nedelje, saj so dobri gospodarji časa in te stvari opravijo čez teden, takrat, ko se pojavijo časovne ‘razpokice’ v delu, časovni zev (beri vikend) pa je tako rezerviran samo za užitke.

Ne pustijo se ustrahovati ponedeljku

Verjetno smo vsi že kdaj rekli »Oh, je že nedelja. Jutri pa spet služba/šola/faks!« Iztrebite to miselnost. Tovrstno razmišljanje je namreč kot invazivna rastlina in bo čez dan izpila vse ‘življenjske sokove’ nedelje. Je tat veselih trenutkov in vam onemogoči, da bi izkoristili vse potenciale gospodovega dne. Namesto obžalovanja, opazovanja vikenda ‘apokalipse’ in njegovega neizbežnega konca, preklopite na pozitivo, ki ji pravimo družina, prijatelji, kakšna individualna aktivnost, ipd. Ker vi držite daljinec razpoloženja v roki, ne dan na koledarju.

Če se boste znali spočiti čez vikend, bodo morda taki prizori tudi v ponedeljek zjutraj, ne le v petek popoldne.
Če se boste znali spočiti čez vikend, bodo morda taki prizori tudi v ponedeljek zjutraj, ne le v petek popoldne.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!