fbpx

5 vaj, s katerimi preprečiš lakoto po vadbi

5 vaj, s katerimi preprečiš lakoto po vadbi

Ali ste že pozabili na svoje novoletne zaobljube? Če ste na to vprašanje odgovorili pritrdilno, imamo za vas dobro novico. Do konca leta je še dovolj časa, da jih izpolnite.

Fizična vadba okrepi telo in duha, a ima na žalost tudi negativne posledice. Po treningu nas namreč velikokrat napade lakota, ki hitro izniči večurni trud v telovadnici. In zakaj se to zgodi?

Lakota na bi bila popolnoma normalen odziv na povečano telesno aktivnost. Ko telovadimo, naše telo porablja, kar smo vnesli vanj, zato se poveča naš apetit, saj si želi naše telo zagotoviti, da bo nadomestilo vse, kar je porabilo. Nenaden občutek, da ste lačni, naj bi bil povezan tudi z živčim sistemom. Ko zaključite z vadbo, vaše telo potrebuje novo energijo. Med intenzivno vadbo naj bi bil metabolizem hitrejši, kot pa je takrat, ko počivate. Ko z vadbo zaključite, naj bi metabolizem še nekaj časa hitro deloval in zato tudi občutite lakoto.

Tovrstno lakoto lahko premagate. Morda bo zvenelo kontradiktorno, a poslušajte svoje telo. Če vam telo sporoča, da resnično potrebujete hrano, jejte, saj ne bi smeli stradati. Vendar bi bilo bolje, da pojeste kaj lahkega, ker boste le tako preprečili, da bi se prenajedli, ko bo čas za konkreten obrok.

Če se zavedate, da so lačne le vaše oči, pa lahko poskusite izvajati vaje, s katerimi naj bi preprečili lakoto v samo 5 minutah.

Zapiranje knjige

Pred začetkom izvajanja vaje se ulezite na tla z iztegnjenimi nogami in rokami nad glavo. Dvignite in v kolenih skrčite noge proti trupu, s trupom in glavo pa se istočasno dvignite ter približajte kolenom. Pri tem pazite na raven hrbet. Nato se vrnite v začetni položaj in postopek večkrat ponovite. Po zaslugi te vaje naj bi preprečili lakoto in se zadovoljili z manjšo količino hrane kot običajno.

Zapiranje knjige
Zapiranje knjige

Lotosov položaj

Lotosov položaj, ki ga poznamo kot enega najbolj stabilnih položajev v jogi, naj bi vam pomagal pri nadziranju dihanja in misli. Izvedete ga tako, da sedete na tla s koleni obrnjenimi navzven. Eno nogo prekrižajte na drugo in jo poskusite položiti čim višje po stegnu. Drugo nogo nato prekrižajte na stegno prej prekrižane noge. V tem položaju ostanite vsaj 5 minut, medtem pa razmišljajte izključno o dihanju.

Lotosov položaj
Lotosov položaj

Plank

Plank, ki se osredotoča na stabilizacijo trupa, vam je verjetno že dobro poznan. Ta vaja od vas zahteva, da dlani na tla položite tako, da bodo točno pod rameni. Nato stisnite trebušne mišice in zravnajte hrbet. Zadnjica naj ostane malenkost nižje od hrbta. To pozo zadržite vsaj 30 sekund.

Plank
Plank

Drevo

Jogijski položaj drevesa naj bi izboljšal ravnotežje in zbranost. Stopala postavite vzporedno. Težo prenesite na stojno nogo, drugo nogo pa dvignite do notranjega dela stegen. Vajo po 30 sekundah ponovite še v obratnem položaju (z drugo nogo).

Drevo
Drevo

Skakanje s kolebnico

Kolebnica je odličen pripomoček za ogrevanje in izvajanje aerobnega treninga. Strokovnjaki so sicer v preteklosti dokazali, da kolesarji po opravljeni vadbi čutijo večjo lakoto kot tisti posamezniki, ki skačejo s kolebnico. Vzrok za to naj bi se skrival v povečani napetosti v mišicah in kosteh.

Skakanje s kolebnico
Skakanje s kolebnico

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!