fbpx

5 vprašanj, ki vam bodo razkrila, ali ste pripravljeni na otroka

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Odločitev o tem, kdaj imeti otroke, velja za eno najpomembnejših v življenju, zato je pomembno, da pred njo dobro premislite. Enotnih odgovorov ni, pa vendar obstaja seznam dejavnikov, ki jih morata s partnerjem pretehtati, preden naredita ta korak. Za vas smo pripravili 5 vprašanj, ki vam bodo razkrila, ali ste pripravljeni na otroka.

1. Ali si otroka res želite?

Na prvi pogled se vam to vprašanje morda zdi bizarno, pa vendar temu še zdaleč ni tako. Ogromno ljudi širitev svoje družine jemlje kot samoumevno oz. kot nekaj, česar se morajo lotiti. Zato je treba, da pred odločitvijo dobro premislite in se prepričate, da si otroka zares želite.
Prav tako je potrebno, da si otroka želi tudi vaš partner. Tako pomembno odločitev si želite namreč sprejeti z nekom, ki se v starševski vlogi vidi.

Pomembno je, da si otroka želi tudi vaš partner Foto: Josh Willink / Pexels

2. Ste se pripravljeni odpovedati nekaterim delom svojega življenja?

Ne, nikakor ne trudimo, da otrok pomeni, da se morate odpovedati svoji sreči in identiteti. Vendar pa se morate zavedati, da vi sami ne boste več na prvem mestu– ne boste se več recimo mogli udeleževati spontanih potovanj, pijač in večerij. Odločitve boste sprejemali z mislijo na otroka, deležni pa boste tudi marsikatere neprespane noči.
Zato je pomembno, da pred odločitvijo premislite, ali ste na tako veliko spremembo pripravljeni.

3. Ste na otroka finančno pripravljeni?

Včasih se lahko zgodi, da so naše želje po družini dovolj velike, da nekoliko zameglijo naš pogled na naše življenje. Zato je pomembno, da s partnerjem vajino situacijo ocenita realistično: z otrokom namreč pridejo tudi oblačila, medicinska oskrba in hrana zanj in vse to spada pod stroške, ki jih bosta morala zagotoviti vidva. Prav tako morata premisliti, ali imata za otroka oz. več otrok dovolj prostora.

Pomembno je, da realistično ocenita vajine finance Foto: Moose Photos / Pexels

4. Kako bo otrok vplival na vašo prihodnost?

Mnogi se za otroke odločijo nekoliko kasneje v življenju, saj želijo najprej doseči svoje karierne cilje. Seveda lahko na službeni poti napredujete tudi ob otrocih, vendar je pomembno, da realistično premislite, ali bi družina lahko ovirala vašo poklicno sposobnost: je vaš cilj morda dodatno izobraževanje, ki bi vam vzelo več časa? Bi se radi v iskanju sanjske zaposlitve preselili v drugo mesto ali državo?

5. Je vaša zveza zdrava in stabilna?

Otrok predstavlja tudi pomemben korak v razmerju, ki za marsikateri par ni najlažji. Zato je pomembno, da se pred to pomembno odločitvijo na svojo zvezo ozrete iz čimbolj realističnega kota in ocenite, ali predstavlja okolje, ki bi vajinemu otroku zagotovilo zdravo odraščanje.
Nikar se za otroka ne odločite, da bi “rešili” vajino zvezo: namesto tega se zanjo s partnerjem potrudita, preden o potomcih sploh začneta razmišljati.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!