fbpx

5 zanimivih dejstev, ki jih o skupini Måneskin zagotovo še niste vedeli

Kaj so razkrili zmagovalci Evrovizije 2021

Foto: Nathan Reinds

Po enoletnem premoru se je letos Evrovizija vrnila na nizozemske odre in televizijske zaslone po vsej Evropi. Slavila je italijanska rock skupina Måneskin s pesmijo Zitti e Buoni (Tihi in pridni). Množice in žirijo je prepričala s karizmatičnim nastopom ter kontroverznim izgledom. Kdo pa pravzaprav so Måneskin? Za vas smo pripravili 6 zanimivih dejstev o letošnjih zmagovalcih.

Pevec Damiano David, basistka Victoria De Angelis, kitarist Thomas Raggi in bobnar Ethan Torchio so četverica mladih glasbenikov iz Rima. Znani so predvsem po nekomformizmu družbenim in seksualnim normah in svojih ekscentričnih nastopih. Do sedaj so izdali EP Chosen v letu 2017 ter albuma Il ballo della vita (2018) in Teatro d’ira: Vol. 1 v letošnjem letu. Na pot v Rotterdam jih je popeljala zmaga na festivalu Sanremo 2021, do konca leta pa že napovedujejo nov album. Marca 2022 se bodo odpravili na turnejo po Italiji in tri mesece kasneje nastopili še na nemških festivalih Rock am ring in Rock im park.

Foto: maneskin.it

1. Njihovo ime v danščini pomeni mesečina

Idejo za ime je dobila basistka Victoria, katere korenine segajo na Dansko. Band je ime potreboval, da bi se lahko prijavil na Pulse, lokalni festival za nastajajoče glasbene skupine. Festival je za njihovo kariero pomenil prelomnico, saj so na njem osvojili prvo mesto in takrat tudi začeli sami pisati besedila svojih pesmi.

2. Bili so ulični glasbeniki

Odri, na katerih so nastopali, niso bili vedno glamurozni. Daleč od tega – Måneskin ponosno povedo, da so le nekaj let nazaj svoje koncerte izvajali kar na rimskih ulicah.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Måneskin (@maneskinofficial)

3. Nastopali so na X Faktorju

Kako pa se je skupini uspelo prebiti iz ulic do oboževanja množic? Odgovor leži v popularnem resničnostnem šovu, katerega različice so se iz Velike Britanije razširile po celem svetu. Leta 2017 so Måneskin na italijanskem X Faktorju osvojili 2. mesto in si v državi pridobili veliko prepoznavnost.

4. Poznajo se že od mladih let

Victoria in Thomas se poznata že od osnovne šole, vendar pa se do leta 2015 nista družila. Le takrat sta se odločila skupaj začeti band, ki se mu je nato pridružil še Damien. Zadnji je k projektu pristopil Ethan, ki je v Facebook skupini spraševal, če kateri band išče bobnarja. Måneskin – takrat še neimenovani – so se mu javili in tako se je vse skupaj začelo.

Foto: Facebook Måneskin

To, da četverica glasbo sestavlja skupaj, še ne pomeni, da najraje prisluhnejo istim zvrstem in glasbenikom. Victoria je recimo kot svoja najljubša izvajalca naštela pop pevca Harryja Stylesa in rock skupino Arctic Monkeys, medtem ko ostali raje prisluhnejo glasbi rock skupin Led Zeppelin, Fleetwood Mac, Nirvana in Radiohead. Ethan je med drugim oboževalec pevca Bruna Marsa.

5. Njihovo glavno sporočilo se skriva v imenu Marlena

Oboževalci so hitro opazili, da se ime Marlena pojavi v kar pet pesmih iz njihovega prvega albuma Il ballo della vita, in se začeli spraševati, ali se za njim skriva muza katerega od glasbenikov. A Måneskin so na enem izmed koncertov leta 2018 razložili, da za njim ne stoji prava oseba, temveč predstavlja le personifikacijo tega, kar želijo s svojo glasbo sporočiti svetu. To pa je koncept svobode, življenja in kreativnosti.

Foto: Facebook Måneskin

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!