fbpx

6 načinov, kako ljubezen spremeni vašo osebnost

Foto: Tima Miroshnichenko / Pexels

Občutki zaljubljenosti in ljubezni marsikomu predstavljajo najlepša čustva, ki jih je kdajkoli občutil. Takrat se nam zdi, kot da je svet lepši in barvitejši, ves čas se smejimo in kar ne moremo nehati razmišljati o partnerju oz. simpatiji. Spremeni pa se tudi naša osebnost: za vas smo pripravili 6 načinov, kako ljubezen vpliva na vas.

1. Občutite kombinacijo sreče in tesnobe

Preden ste se zaljubili, vam najbrž ni bilo jasno, kako je mogoče hkrati občutiti dve tako zelo nasprotni si čustvi. Pa vendar: zaljubljenost povzroči prav to. Zdi se vam, da so vaša čustva močnejša in da le težko ugotovite, kje se konča veselo pričakovanje in prične anksioznost. To je povsem normalno: v prvih fazah spoznavanja namreč še ne vemo, ali se bo naša ljubezenska zgodba končala srečno in kako točno čuti naša simpatija.
Ko zaljubljenost počasi preide v ljubezen, zmedena čustva zamenjajo občutki globokega miru. Veste namreč, da ste našli pravo osebo zase in v partnerjeva čustva in namene ne dvomite več.

Se srečujete s poplavo čustev? Foto: Monstera / Pexels

2. Zdi se vam, kot da ste zasvojeni

Strokovnjaki ugotavljajo, da se ob zaljubljenosti v naših možganih sproščajo podobne kemikalije kot takrat, ko gre za zasvojenost. Zato se srečujete tako s srečo kot z občutki pomanjkanja, ko partnerja ni ob vas, in zato imate občutek, da kar ne morete in ne morete nehati razmišljati o njem.
Ob začetkih ljubezni so taki občutki povsem naravni, kasneje pa se pomirijo in spremenijo v mirno, globoko naklonjenost. Če se s čustvi, ki spominjajo na odvisnost, srečujete tudi po več mesecih ali celo letih, je to lahko znak nezdrave navezanosti.

3. Prevzemate več tveganj kot običajno

Rek, da smo za pravo ljubezen pripravljeni storiti vse, gotovo poznate iz ljubezenske poezije in proze. In ko se zares zaljubite, ga končno razumete: kar naenkrat se vam recimo ne zdi nič takega, da bi partnerja obiskali v drugi državi, da bi se skupaj podali na adrenalinsko pustolovščino itd. Tukaj morate biti seveda previdni– tveganja za ljubezen vas namreč ne smejo postaviti v resnično nevarnost.

Ljubezen vas bo popeljala na nove pustolovščine Foto: Kampus Production / Pexels

4. Postanete bolj zaščitniški

Marsikdo opaža, da je zaradi ljubezni bolj zaščitniški kot kadarkoli prej. To je povsem normalno: nikakor namreč ne želite, da bi se osebi, ki vam je najbližja, kaj zgodilo. Hočete, da je vedno na varnem, srečna in zdrava, njena čustva pa so za vas enako pomembna kot občutki vas samih.

5. Težko se osredotočite

Sploh v začetnih fazah zaljubljenosti je povsem normalno, da pri sebi opažamo težave s koncentracijo. Kako naj se osredotočimo na svoje delo, če pa so naše misli polne simpatije oz. partnerja? To je seveda nekoliko moteče, vendar pa pomanjkanje fokusa po navadi spremlja tudi zelo pozitivno čustvo: nov zagon. Ne le, da smo za svoje obveznosti bolj motivirani, ker vemo, da bomo ob koncu delovnega dni videli partnerja, pač pa se nam naše življenje na splošno zdi lepše in polno več novih priložnosti kot po navadi.

Zaradi zaljubljenosti se bomo osredotočili težje Foto: Mikhail Nilov / Pexels

6. Ste bolj samozavestni

Ni zaman rek, da gre motivacija z roko v roki s samozavestjo. Ko življenje vidite v bolj pozitivni luči, boste prijaznejši tudi do samih sebe in tako nagnjeni k sprejemanju novih izzivov. Naša samozavest v času ljubezni izvira tudi iz preprostega dejstva, da si je partner izbral prav nas in da smo končno našli tistega pravega.
Občutki samozavesti v zdravi zvezi ostanejo z nami: s partnerjem si namreč medsebojno kažemo, da drug drugega cenimo in občudujemo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.