fbpx

6 nasvetov, kako se sprejeti takšni, kot ste: vredni ste veliko več od številke na tehtnici

Foto: Envato

To, kako izgledamo, je velikokrat razlog za pomanjkanje naše samozavesti in občutek, da nismo dovolj dobri. Vsak dan znova smo bombardirani s popolnimi fotografijami na socialnih omrežjih in reklamami za pripomočke, ki nam bodo pomagali shujšati, zato se je težko pogledati v ogledalo, brez da bi iskali, kaj vse je z nami narobe. Vendar pa bo vaše življenje veliko lepše in lažje, če se sprejmete točno taki, kot ste. Sledi 6 nasvetov, ki vam bodo pri tem pomagali.

1. Ljubite svojo edinstvenost

Vse vaše lastnosti, tudi tiste, zaradi katerih se počutite najbolj negotove, vas delajo edinstvene. Prav nihče na svetu ni točno tak kot vi in na to morate gledati kot nekaj čudovitega in ne kot nekaj, kar bi morali spremeniti.
Kako dolgočasno bi bilo, če bi vsi imeli enako postavo in obrazne poteze? Če se ozrete naokoli, boste lepoto našli v najrazličnejših ljudeh, ki si med seboj niso niti najmanj podobni, zato bi bilo škoda, da s svojim videzom ne bi bili zadovoljni, ker ne spominja na izgled nekoga drugega. Tisti, ki vas bodo imeli radi, vas bodo sprejeli točno take kot ste, z napakami vred. In čas je, da to naredite tudi sami.

2. Nehaj se primerjati

Lepota nekoga drugega ne pomeni pomanjkanja vaše lepote. Druga dekleta lahko občudujete, vendar pa si ne smete dovoliti, da se z njimi začnete primerjati. Življenje namreč ni tekmovanje, kdo izgleda najbolje in kdo ima najlepšo postavo.
Poleg tega boste, če le iščete, vedno našli nekoga, za katerega se vam bo zdelo, da je v boljšem položaju kot vi. Na tak način lahko svoj časa preživljate polni zavisti in negotovosti, namesto da bi cenili svoje lepe lastnosti in vse, kar vam življenje lahko ponudi.

Lepota druge ženske ne pomeni pomanjkanja vaše lepote / Foto: Envato

3. Sprejmite svoje negotovosti

Prav vsak ima nekaj, glede česar se počuti negotovo in s čimer ni najbolj zadovoljen. Tudi tisti, ki jih občudujete in katerih življenja izgledajo popolna. Negotovosti so povsem človeške, zato zaradi njih ne bodite potrti, vendar pa ne dovolite, da bi vaše življenje napolnile s slabimi občutki.
Namesto tega bodite do sebe prijazni. Dovolite si čutiti, vendar pa se hkrati poskusite osredotočiti na vse stvari, s katerimi ste zadovoljni in na vsa področja, na katerih ste napredovali.
Pomaga tudi, če se o svojih občutkih pogovorite s prijateljico ali partnerjem. Pozitivno presenečeni boste, ko izveste, da vaših negotovosti drugi sploh ne opazijo ali pa jih vidijo v lepi luči.

4. Naj tehtnica ne postane obsesija

Nič ni narobe, če na svoji postavi delate ali če ste na dieti, vendar pa bodite pazljivi, da se to ne sprevrže v obsesijo. To, da poskrbite za svoje zdravje morate postaviti pred željo po izgubi kilogramov in s tem paziti, da v telo vnesete dovolj hranilnih stvari.
Tudi, če se občasno pregrešite, ni prav nič narobe. Ne dovolite številki na tehtnici, da bi vplivala na kvaliteto vašega življenja in na to, v kakšni luči sami sebe vidite. To, koliko tehtate, nima namreč nič opraviti z vašo vrednostjo.

Foto: envato

5. Osredotočite se na notranjost

Nobena skrivnost ni, da je današnji svet prekomerno osredotočen na naš izgled, vendar pa ne pozabite: tisti, ki vas imajo radi, vas bodo imeli radi zaradi vaše osebnosti in tega, kako se počutijo, ko čas preživljate skupaj. Veliko bolj pomembno od tega, kakšna je vaša postava, je to, da ste dobra, topla in prijazna oseba.
Prav tako lahko samozavest najdete tudi v drugih delih svojega življenja. Namesto, da ves čas razmišljate o svojem izgledu, bodite ponosni na svoje dosežke na področju izobrazbe in kariere. Pomagalo vam bo tudi, da razvijate svoje talente in hobije.

Samozavest najdite tudi v svojih kariernih dosežkih Foto:
ThisisEngineering RAEng / Unsplash

6. Postavite se zase

Eden od vzrokov za nizko samozavest velikokrat izhaja tudi iz ljudi, ki nas obkrožajo. Vaši prijatelji in partner bi se morali potruditi, da imate o sebi čim boljše mnenje in ne obratno. Če ste v zvezi, kjer vas partner neprestano spominja na vaše pomankljivosti, se vprašajte, zakaj v taki zvezi ostajate. Morate se zavedati, da si zaslužite le najboljše in da tega v nekomu, ki vas žali, pač ne boste našli.
Prav tako bodite trdni in spregovorite, če se vam zdi, da vas nekdo ne tretira pravilno na kateremkoli področju življenja. Vaša samozavest bo ostala nizka, če ljudem pustite, da z vami delajo tako, kot se jim vzljubi. Ne glede, kako težko je, se morate postaviti zase– po tem se boste glede sebe tudi veliko bolje počutili.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!