6 Rumijevih sporočil, ki vam bodo pomagala, ko se počutite slabo

"Delaj, kot da denarja ne potrebuješ, pleši, kot da te nihče ne gleda, ljubi, kot da nikdar nisi bil prizadet." - Rumi

Redki pesniki nam lahko z močjo svoje zapisane besede odprejo vrata v spoznanja o sebi in nam pomagajo premagati težke čase. Eden izmed njih je perzijski pesnik, sufijski mistik Mevlana Dželaluddin Rumi.

Poglejmo njegova sporočila, ki nam bodo pomagala najti pot v boljše počutje.

1. Zaljubite se v tišino

“Zapri vrata govora (usta). Odpri okno ljubezni (oči).”

Čim pogosteje se odklopite se od zunanjega sveta, da začutite lepoto tišine. Zavedajte se, da je tišina resnična narava vašega bitja in vaše naravno stanje. Sprejmite tišino kot lastno izbiro, ne dovolite, da vam jo vsiljujejo, ker bo v vas ustvarila le dodaten odpor.

2. Odpočijte se od vsega, kar vas izčrpava

“Po dnevih hranjenja, pojdite na dneve posta. Po dnevih spanja, bodite budni celo noč. Po obdobju pripovedovanja žalostnih zgodb, si vzemite dva dni, da se odmaknete tja, kjer je duša bolj sladka in bolj cveti, kakor skozi pripovedovanje zgodb.”

Naj vam čas krize pokaže priložnost za spremembe, ki ste jih morda že želeli uresničiti, vendar ste jih vedno odlagali in se vračali na staro pot.

3. Modrost in moč iščite v sebi

“Ne iščite tega zunaj sebe. To mleko molzete iz sebe, ne iz drugih.”

Če iščete potrditev, resnico, moč, odobritev od drugih, boste samo razočarani, preprosto zato, ker vam je nihče ne more dati. Ne poslušajte drugih, poslušajte tisti notranji glas, tihi glas intuicije, ki vam govori tudi v najtežjih trenutkih:“Vse bo v redu.”

4. Objemite usodo

“Kdo to spreminja? Izstrelim puščico v desno in zadene v levo. Lovim srno na konju, na koncu pa divji prašič lovi mene …,” je zapisal Rumi.

Lahko načrtujete zelo previdno, vendar vam nihče ne more garantirati, da se bodo vaši načrti uresničili. To morate sprejeti ter spremeniti samo tisto, kar je v vaši moči.

5. Preučite svoje želje

“Moral bi dvomiti v svoje želje.”

Vprašajte se, ali ste do sedaj potrebovali vse, kar ste imeli in ali so bile vaše želje upravičene.

6. Potopite se v svoj notranji svet

“Občutite vonj pravega sadovnjaka. Okusite vinograd v vinogradu.”

Obstajajo notranji sadovnjaki in vinogradi, ki jih lahko vonjate in okusite le z zaprtimi očmi. Ko začutite vso slast svojega bitja, vas nič več, kar prihaja iz zunanjega sveta ne bo motilo. Zavedali se boste dogodkov, zaradi katerih bi večina ljudi padla v obup in paniko, vi pa boste ohranili mir in zbranost, saj boste vedeli, da imate svoje zvesto in varno zavetje – veličastne dele svojega srca. Zunaj njih je tako ali tako vse prehodno in nestalno.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
6 življenjskih lekcij, ki jih boste občutili, če boste ignorirali svoje srce