fbpx

6 slovenskih kulinaričnih nebes, ki jih morate obiskati še letos

Foto: Louis Hansel/Unsplash

Tudi vam idealen oddih predstavlja gurmanska izkušnja po kateri se lahko mirno zleknete na udobno posteljo, le par korakov stran? Če ste odgovorili pritrdilno, bo naslednji članek prav za vas. Izbrskali smo namreč nekaj najbolj zvenečih kulinaričnih izkušenj, od takih z Michelinovimi zvezdicami, do tistih, denarnici bolj prijaznih.

Hiša Franko, Kobarid

Ne bi bilo pošteno, če ne bi seznama začeli z morda najbolj imenitnim doživetjem. Hiše Franko ni potrebno posebej predstavljati, saj je vsem jasno, na kakšnem nivoju je kulinarika, ki se lahko pohvali z dvema Michelinovima zvezdicama. Restavracija umeščena ob vznožje očakov, le lučaj od smaragdne Soče kuhinjo gradi na sezonskih jedeh in lokalnih sestavinah. Nekdaj podeželsko gostišče je vse do danes obdržalo svojo prvotno funkcijo, saj si lahko gostje restavracije odpočijejo v desetih lično opremljenih sobah.

Tri lučke, Krško

Na drugem koncu Slovenije, v Krškem najdete čudovito posestvo, dobro znano številnim mladoporočencem. Z domačnostjo navdana kuhinja, prepletena z lokalnimi sestavinami in kančkom sodobnosti, daje jedem svežino in značaj. Domač hrustljav kruh, domače testenine,… se vam že cedijo sline? Poleg vaših brbončic boste navdušeni tudi vi, saj si po pojedini lahko odpočijete v eni izmed očarljivih sob, izbirate lahko tudi med hotelom v naravi in sicer razkošnima deluxe suito ter sobo s čudovitim razgledom.

Vila Podvin, Podvin

V Podvinu domuje še en kulinarični paradiž, ki se lahko pohvali s slovito »Michelinko«. Na krožnikih chefa Uroša Štefelina najdete sezonske sestavine z domačega vrta in okoliških kmetij, tradicionalne jedi pa z veliko mero ustvarjalnosti spremeni v pravo gurmansko doživetje. Različne barvne kombinacije, prepletanje okusov in sveže sestavine na krožniku vas brez dvoma ne bodo pustile hladne. Nad restavracijo pa najdete sedem sob, v katerih se lahko udobno namestite in spočijete po okusni večerji.

Oštarija Herbelier, Dolenjske Toplice

Že pozabljene in avtohtone recepte babic pa obujajo v Dolenjskih Toplicah, natančneje v izjemno priljubljeni Oštariji Herbelier. Lokalne sestavine združene z vrhunskimi kulinaričnimi tehnikami poskrbijo, da se glas Oštariji širi daleč naokrog. V kuhinji diši po zeliščih, prav tako pa tudi v simpatično opremljenih sobah, imenovanih po različnih zdravilnih zeleh. Na voljo je 12 apartmajev in sob, po obilnem zajtrku pa si boste zaželeli še okusnega kosila in za konec dneva še čudovito večerjo.

Hiša Denk, Zgornja Kungota

Štajerska skriva še en biser z Michelinovo zvezdico, Hišo Denk. Nahaja se na zanimivi lokaciji med vinsko cesto avstrijske Štajerske in mariborskim Pohorjem, mikavna pa ni le kulinarična ponudba temveč tudi sama arhitektura zgradbe. Sodoben objekt, ki v sebi skriva lokalno Štajersko kuho in dolgoletno družinsko kulinarično tradicijo. Poleg odlične kulinarike je gostom nad restavracijo na voljo šest udobno opremljenih sob, sploh če boste ob odlični vinski karti popili kakšno žlahtno kapljico preveč.

Majerija, Vipava

Kulinarični raj, ki se nahaja sredi nasadov vinogradov, v nadvse lično obnovljeni stari vipavski kamniti hiši se imenuje Majerija. Nadvse lično oblikovani in okusni krožniki, polni lokalnih in sezonskih sestavin, bodo zadovoljili še tako zahtevne goste. V poletnih dneh je doživetje sploh nekaj posebnega, saj obedujete na simpatičnem dvorišču pod mogočnim orehom. Poleg odlične kulinarične in vinske izkušnje pa vam Majerija nudi tudi možnost prenočevanja v desetih sobah pod zeliščnim vrtom, ki imajo velike steklene odprtine skozi katere lahko ob nočeh občudujete zvezde.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!