fbpx

6 zabavnih iger, ki se jih lahko otroci igrajo med vožnjo

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Dolga vožnja na počitnice, izlet ali družinski dogodek je za majhne otroke lahko utrujajoča. Mnogi starši se zato sprašujejo, kako bi jim tak čas olajšali in skrajšali. Po mnenju strokovnjakov so najboljša izbira družinske igre, ki bodo poskrbele, da vožnja mine veliko hitreje. Za vas smo pripravili 6 zabavnih igric, ki se jih lahko vaši najmlajši igrajo v avtomobilu.

1. Kaj vidiš?

Dolga vožnja za otroke nikakor ni dolgočasna, saj bodo na poti opazili veliko zanimivih stvari. Pri igri Kaj vidiš? se najprej odločite, na kaj se boste osredotočili: so to oblaki različnih oblik, avtomobili različnih barv, drevesa ali prometni znaki. Ko stvar določite, je čas, da vaši najmlajši pogled usmerijo skozi okno in spregovorijo vsakič, ko jo zagledajo, npr. ‘Vidim oblak, ki izgleda kot slon.’
Zagotovljeno je, da bo ta igra poskrbela za obilico smeha.

Med vožnjo boste opazili ogromno zanimivih stvari Foto: Wendy Wei / Pexels

2. Karaoke

Se še spomnite, ko ste s svojimi starši v avtomobilu peli popevke, ki so se vrtele na radiu? Sedaj je čas, da tradicijo nadaljujete in se karaok lotite tudi s svojimi otroki.
Predlagamo, da pred vožnjo naredite seznam predvajanja, na katerem naj se nahajajo najljubše pesmi vaših najmlajših in jim tako date priložnost, da se prelevijo v prave zvezde. Na seznam lahko dodate tudi pesmi iz svojega otroštva in opazujete, ali so všeč tudi vašim otrokom.

3. Kartanje ali šah

Če so vaši otroci nekoliko starejši, lahko za njihovo zabavo poskrbite z namiznimi igrami, kot so karte in šah. Pred vožnjo jim pokažite, kako se določene igre loti in jih zanjo čimbolj navdušite. Nekatere igre s kartami se lahko otrok igra sam, ostale pa bodo poskrbele tudi za povezovanje med sorojenci.
Če se namesto kartanja odločite za šah, potem si priskrbite igro z magnetno ploščo.

Pred vožnjo otrok naučite iger s kartami Foto: Tima Miroshnichenko / Pexels

4. Igra ugibanja

Igra ugibanja je odličen način, kako nasmejati vso družino. Pri njej si eden izmed igralcev zamisli določeno besedo, ki jo ostali poskušajo uganiti tako, da mu postavljajo različna vprašanja, na katera odgovarja z “da” ali “ne”.
Ta igra je lahko tematska: ugibate lahko like iz risank, superjunake, živali… Olajšate si jo lahko tako, da igralec na začetku pove nekaj lastnosti lika, ki si ga je izbral.

5. Asociacije

Asociacije so besedna igra, ki se uvršča med najbolj preproste, hkrati pa zelo zabavne. Tisti, ki igro začenja, izreče poljubno besedo, naslednji igralec pa nato pove besedo, ki je s prejšnjo povezana oz. je prva, ki mu ob njej pade na pamet. Če kateri od igralcev povezave med besedama ne vidi, lahko igro ustavi in soigralca prosi za razlago. Če je le-ta ne najde, to pomeni, da je igro izgubil.

Potovanje je lahko za najmlajše tudi zabavno Foto: Rodnae Productions / Pexels

6. Nahrbtnik besed

Nahrbtnik besed je igra, s katero lahko vaši najmlajši urijo svoj spomin in koncentracijo. Začne se tako, da prvi igralec izreče poljubno besedo, npr. avtobus. Naslednji otrok to besedo ponovi, doda pa še svojo besedo, npr. “Avtobus, cesta.” Tretji igralec nato ponovi obe besedi in se spomni še tretje. Igra se na tak način nadaljuje, dokler se eden od igralcev besed več ne spomni.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!