fbpx

7 korakov do varnega gesla

Naše geslo je glavno orožje proti spletnim zlorabam, na kar marsikdaj pozabimo. Storiti moramo vse, kar je v naši moči, da se obvarujemo pred krajo podatkov.

Ponujamo vam 7 nasvetov za povečanje vaše varnosti na spletu.

1. Uporabljajte upravljalnik gesel.

Programi, kot sta 1Password in LastPass, vam bodo pomagali ustvariti edinstvena gesla in vam tako olajšali delo pri iskanju prave kombinacije znakov.

2. Domislite se dolgih gesel.

Zlato pravilo pravi, da je dolžina pomembnejša od zapletenosti. Gesla, ki imajo več kot 12 znakov, je še posebno težko razvozlati. Prepustite se domišljiji in ustvarite nenavadne znakovne tvorbe.

3. Premešajte znake.

Lažje si je zapomniti geslo, ki je sestavljeno iz črk v začetnem in števk v končnem delu. Na žalost pa takšna gesla niso varna, zato je treba znake med seboj premešati.

Pri izbiri gesla previdnost ni odveč.
Pri izbiri gesla previdnost ni odveč.

4. Ne spreminjajte gesel.

Verjetno ste že slišali za nasvet, ki pravi, da moramo svoja gesla redno spreminjati. To ni dobra zamisel, saj se lahko hitro zgodi, da gesla pozabimo. Če jih res spreminjamo, pa običajno spremenimo le malenkosti, npr. števko na repu besede, kar hekerjem le še olajša delo.

5. Ne uporabljajte enakega gesla na več računih.

Uporaba enakega gesla za več aplikacij je lahko zelo nevarna, zato se ji je treba izogniti. Tako vam tudi v primeru, da hekerji vdrejo v katerega od vaših računov, ne bo treba skrbeti, da bi ukradli podatke še s preostalih.

6. Ne zaupajte svojemu brskalniku.

Zagotovo ste že opazili, da vas je spletni brskalnik vprašal, ali želite, da si zapomni vaše geslo. To možnost morate zavrniti. Čeprav je uporabna, pa ni varna pred krajo podatkov.

7. Uporabljajte še druga varnostna orodja.

V današnjem času nas geslo ne more povsem zaščititi pred neprijetnostmi. Zato je priporočljivo uporabljati še preostala varnostna orodja. Najpreprostejše je pošiljanje kod prek SMS-ov.

PREBERITE ŠE: NAJSLABŠA ZAŠČITNA GESLA, KI JIH LAHKO UPORABLJATE

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!