7 razlogov, zakaj vedno znova pridobite nazaj vso izgubljeno težo

Ne veste, zakaj so se vrnili vsi izgubljeni kilogrami?

Ste zmedeni? Telovadite, hujšate, naredite vse, da bi izgubili kilograme, a oni se vedno znova vrnejo. Še več: tehtnica namesto manj, kaže več!

Kako lahko rečete stop pridobivanju kilogramov in končno začnete uživati sadove svojega dela?

1. Včasih se lahko z vadbo zredite

Vadba začasno povzroči povečanje telesne teže. To je lahko znak, da morda pretiravate z vadbo, ker si želite prehitro vidnih rezultatov.

Naporne vaje poškodujejo mišično tkivo. V njem nastanejo drobne raztrganine. Ko se tkivo obnavlja, mišice rastejo in postanejo močnejše. Medtem, ko se tkivo obnavlja, prihaja v njem do vnetij in zadrževanja dodatnih količine tekočin. Le to se lahko pozna na tehtnici. Ta učinek običajno traja le kakšna dva dneva.

2. Obtičali ste v jo-jo efektu

Jo-jo efekt pomeni, da oseba po izgubi kilogramov le-te po opustitvi diete pridobi nazaj oziroma jih pridobi še več. Če se ta vzorec ponavlja, obstaja velika možnost, da se boste slej kot prej zredili. Zakaj? Ker restriktivno prehranjevanje povzroči povečanje telesne teže, zaradi fizioloških odzivov telesa na nihanja sitosti in lakote.

Če nameravate shujšati po restriktivni dieti, boste maščobo najverjetneje pridobili v 5 letih. Da bi obdržali ustrezno težo, morate spremeniti način življenja, namesto da skačete z diete na dieto. To pomeni, zmanjšanje vnosa sladke in predelane in predvsem uživanje hrane, bogate z beljakovinami in vlakninami.

3. Ne jeste dovolj vlaknin in beljakovin

Če zanemarite vlaknine in beljakovine, je to lahko razlog, da se vam maščobe vračajo. Vlaknine pomagajo nadzirati vaš apetit in vam dajejo občutek, da ste dlje časa siti. Povečajte vnos stročnic in zelenjave, da dobite pravo količino vlaknin. Če uživate 14 gramov vlaknin vsak dan, lahko vnos kalorij zmanjšate za kar 10 odstotkov.

Poleg tega se lahko zaradi pomanjkanja beljakovin tudi redite. Beljakovine ohranjajo vašo mišično maso ter okrepijo vaš metabolizem, kar je pomembno za ohranjanje zdrave teže.

4. Preveč ste družabni

Vaše družbeno življenje je pomembno, ko gre za vzdrževanje dobrega ravnovesja med delom in osebnim časom. A hkrati se pogosto zgodi, da zaradi tega (pre)več pijete in jeste. Zmernost je ključ!

5. Nakupujete brez seznama z živili

Če kupujete brez seznama z živili , je to lahko eden od razlogov, zakaj se redite. Nakupovalni seznami vam ne pomagajo samo prihraniti časa in denarja, temveč vam lahko preprečijo tudi impulzivne nakupe, ki so večinoma nezdravi.

6. Preveč kalorij dobite iz pijač

Pitje brezalkoholnih pijač, sokov in drugih vrst pijač, je lahko razlog, da se redite. Vaši možgani ne izračunajo kalorij iz pijač, kot jih izračunajo iz hrane. To pomeni, da boste ne glede na to, da ste pili sladke pijače, kasneje še vedno jedli hrano in s tem prispevali k pridobivanju maščobe.

7. Preveč ste izčrpani

Pomanjkanje spanja in izčrpanost sta povezana s hitrim povečanjem telesne mase. Zakaj? Ker je to del hormonskih sprememb, ki so posledica tega, da nimate motivacije za vadbo. Če ne spite dovolj, tvegate, da se boste zredili okoli trebuha. Študija potrjuje, da boste imeli, če spite 7 ur ali več na noč, za 33 odstotkov več možnosti, da izgubite odvečno težo.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Zakaj je jesen za našo postavo najbolj škodljiva in kaj lahko naredimo, da ostanemo fit?