fbpx

8 načinov, kako prepoznati lažni profil na družbenih omrežjih

Facebook, Instagram, TikTok

Foto: envato

Moški vašega življenja ali oseba z nevarnimi nameni? Hm... Preverite, kako prepoznati, da gre za lažni profil - "fake" profil.

Zmenki prek družabnih omrežij so še vedno zelo priljubljeni, tako zelo, da se zdi, da se ljudje sploh ne spoznavajo več drugače. Pri takšnem vzpostavljanju komunikacije pa je treba biti zelo, zelo previden.

Družbena omrežja so od trenutka, ko so se pojavila, postala zelo priljubljena, zato skoraj ni osebe, ki ne bi imela vsaj enega profila na kakšni platformi.

Kot v vsaki stvari so vedno dobre in slabe strani, tako so družbena omrežja prinesla veliko pozitivnega, vendar pa je nastal tudi velik problem lažnih profilov. Kako jih prepoznati?

Kako prepoznati lažni profil na družbenih omrežjih

Če ste se odločili nekoga spoznati prek spleta, v nekaj preprostih korakih preverite profil in se prepričajte, da je vse v redu in da ne gre za lažni profil.

1. Nič ne napišejo o sebi

Lažni profili niso popolni, imamo pogosto premalo informacij o osebi, ki stoji za njimi. Če so navedeni samo ime, priimek in starost, obstaja velika verjetnost, da je profil lažen.

Socialna omrežja so lahko polna laži. Foto: Brett Jordan / Unsplash

2. Imajo samo eno fotografijo

Če imajo na svojem profilu le eno popolno fotografijo pa še to profesionalno, gre večinoma za lažni profil.

3. Nimajo veliko prijateljev ali sledilcev

Če vašemu sumljivemu računu sledi zelo malo ljudi, to ni dober znak. Še posebej preverite, ali imajo iste sledilce in prijatelje na različnih družbenih omrežjih, ker če jih nimajo, gre morda za lažen račun.

4. Pravijo, da živijo v drugi državi

Če vam potožijo, da so ujeti v tujini, in na koncu zahtevajo denar, potem je to eden od prepričljivih znakov, da morate blokirati račun. Najbolj pomembno je, da svoje TRR številke, naslova … nikoli ne posredujete neznani osebi s spleta.

Dobro preverite osebo, ne bodite naivni. Foto: Erik Lucatero / Unspalsh

5. Pošiljajo vam različne povezave

Za takšnimi sporočili se pogosto skrivajo virusi, ki vam lahko celo vzamejo denar s kartice in vdrejo v račune, zato se izogibajte komunikaciji z osebami, ki vam pošiljajo taka sporočila.

6. Prehitro vam izpovedo ljubezen

Nemogoče je imeti nekoga tako rad, ne da bi ga sploh spoznal. Prevaranti se poslužujejo prav takih metod in vam bodo zelo hitro povedali, kako zelo vas imajo radi in kako ste sorodni duši.

7. Kar naprej se izgovarjajo, zakaj vas ne morejo spoznati

Na vaše vztrajanje, da se vidita v živo, vedno znova iščejo razloge, zakaj nimajo časa. Vprašajte se zakaj.

8. Videti so predobro, da bi bilo res

Nekateri se bodo potrudili, da bodo na fotografijah, pa tudi v komunikaciji z vami, medtem ko bo virtualna, videti popolni. Če za trenutek pomislite, da je vse prelepo, da bi bilo res, je zagotovo laž.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.