fbpx

8 presenetljivih dejstev o človeškem spominu

O svojem umu verjetno ne veste toliko, kot mislite!

Foto: Envato

Spomin je zapleten sistem, ki temelji na številnih možganskih procesih. Je sposobnost shranjevati in ohranjati informacije ter jih obnoviti, ko jih potrebujemo. Je ključni del našega življenja, če bi ga izgubili, bi se morali vsako stvar učiti znova in znova od začetka.

Spomin je sposobnost organizma, da lahko ohrani in kasneje obnovi podatke. Za razliko od računalniškega pomnilnika, katerega včasih napačno imenujemo spomin, je proces shranjevanja in obnove podatkov nenatančen ter podvržen nezavednim spremembam (npr. pozabljanju).

Nekaj še neznanih dejstev o spominu:

1. Kadarkoli se spomnite nekega spomina, se ne spomnite dejanskega spomina.

Spomnite se, kdaj ste se nazadnje spomnili tega spomina. To je kot igra telefona s samim seboj. Ko pa so spomini redko dostopni, začnejo propadati. Recimo, sčasoma vaši spomini na otroštvo ne bodo več tako natančni kot so bili pred leti.

2. Nekateri vonji lahko sprožijo vaša čustva veliko lažje kot zvok ali dotik.

To se zgodi, ker so vaše okušalne čutnice, ki obdelujejo vonjave, neposredno povezane z amigdalo in hipokampusom. Ti dve področji možganov sta močno povezana s spominom in čustvi.

Stare stvari vam prebudijo spomine. Foto: Soroush Karimi / Unspalsh

3. Lažni spomini so veliko pogostejši, kot si mislite.

Vplivajo na skoraj vse in jih je mogoče ustvariti na veliko različnih načinov. Nanje lahko vplivajo motnje, zavajajoče informacije ali preveč časa. Preprosto povedano, to kar se spomnite, lahko vsebuje le delčke resnice, ki so jih popačile druge informacije.

4. Vaši možgani so tako rekoč neomejeni

.
Njihova skladiščna zmogljivost je enaka približno milijonu gigabitov. Vendar pa bo večina kratkoročnih spominov v vaši glavi ostala le približno dvajset do trideset sekund. V tako kratkem času lahko v povprečju hranite le do sedem podatkov naenkrat.

5. Na splošno dobri spomini trajajo veliko dlje kot slabi.

Neprijetni spomini po navadi hitreje zbledijo, kar kaže na sposobnost človeka, da se prilagodi spremembam in ostane pozitiven. Vendar pa skupine s hudo depresijo tega običajno ne doživljajo.

6. Otroci se pričnejo eksplicitno spominjati pri približno dveh letih.

Vendar pa še vedno ustvarjajo implicitne spomine, dokler niso stari okoli šest ali sedem let. Eksplicitni spomini so trenutki, ki se jih lahko zavestno spomnite. Medtem pa so implicitni spomini funkcionalni spomini, kot je vožnja s kolesom.

Ko fotografirate izgubite delček celotne slike trenutka. Foto: Dayne Topkin / Unsplash

7. Fotografiranje vam lahko dejansko oteži zapomnitev vsega, kar ste fotografirali.

To je zato, ker namesto da bi bili pozorni na tisto, kar je pred vami, ste bili bolj pozorni na postopek fotografiranja.

8. Če ste se kdaj preveč napili, ste pozabili na vse, kar se je zgodilo prejšnji večer.

To je zato, ker lahko alkohol prepreči možganom prenos informacij v vaše spomine.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!