fbpx

9 mikro navad, ki vam bodo v enem letu popolnoma spremenile življenje

Majhna dejanja vodijo do velikih rezultatov!

“Spremembe, ki se sprva zdijo majhne in nepomembne, bodo rodile izjemne rezultate, če se jih boste držali.” - James Clear, Atomic Habits

Da bi dosegli svoje cilje, rabimo sistem. Treba je zgraditi navade in z njimi vztrajati tako dolgo, da lahko naredijo svojo čarovnijo. Morda to pogosto slišite, ampak je še kako res!

Atomic Habits

V letu 2019 je bila ena najbolj priljubljenih knjig Atomic Habits avtorja Jamesa Cleara. Gre za praktičen vodnik, kako se znebiti slabih navad in zgraditi dobre. Avtor v njem pojasni, zakaj majhne, vsakodnevne navade, vodijo do velikega uspeha. Če knjige še niste uspeli prebrati, vam jo toplo priporočamo. Ampak ne je le prebrati – postavite v prakso vse, kar ste se iz nje naučili! Do trenutka, ko vam to uspe, pa naj vam do uspeha pomaga teh 9 mikronavad, ki lahko konkretno izboljšajo vaše življenje.

Počakajte s svojimi reakcijami

Vemo, svet se danes vrti zelo hitro! Toda to še ne pomeni, da se moramo na vse hitro odzvati. Naučite se reči: “Sporočil/-a vam bom kasneje.”, “Se vam javim s svojim odgovorom.”, itd. Namesto, da na vsako ponudbo odgovorite pritrdilno in kasneje ugotovite, da ne ustreza vašemu urniku, si raje vzemite nekaj minutk in premislite. Dolgoročno si boste tako prihranili veliko časa in razočaranja.

Prisilite se, da opravite nalogo, ki vam ni všeč

Vsak dan si izberite manjšo nalogo, ki je ne želite opraviti, in se prisilite, da jo dokončate – najsi bo to pomivanje posode, pospravljanje postelje, vadba ali pa priprava večerje doma namesto naročanja hrane na dom. Lahko je karkoli. Ko boste to počeli nekaj dni, boste ugotovili, da sama naloga ni težava. Težava je v vašem prelaganju stvari na naslednji dan, na naslednji “pravi” trenutek. Zato naredite prvi korak in opravite delo. Ko boste nekaj dni opravljali manjše naloge, lahko skočite na večje.

Preživite kakšen dan stran od družabnih omrežij

Pridejo dnevi, ko je pametni telefon dobesedno podaljšek vaše roke. Brez razloga ga vzamete v roke in “skrolate” po družabnih omrežjih naslednjo uro, brez da bi se tega sploh zavedali. Nihče ne pravi, da se morate tem omrežjem odpovedati. Če se jih boste naučili uporabljati z zmernostjo, so lahko namreč zelo koristna – Facebook je odličen za dogodke, Instagram je lahko vir inspiracije. Namesto da jih torej izbrišete, si določite dan, ko jih ne boste uporabljali. S tem boste zmajšali čas, ki ga preživite na telefonu, hkrati pa boste ugotovili, da ničesar ne zamujate, če ste kakšen dan “offline”.

Odložite telefon.

Pripravite se na naslednji dan že prejšnji večer

Pripravite svoja oblačila, pospravite si torbo (moški tega morda ne bodo razumeli, a ženske imajo dooolg seznam stvari, ki sodijo v vsakodnevno torbo). Napišite si seznam opravil in preverite koledar, da vidite, če imate kakšne sestanke ali klice. Naredite vse, kar lahko, da bo naslednji dan karseda preprost. Če imate načrt, stvari naredite lažje in hitreje. To ni nobena čarovnija, je čista logika.

Zavedajte se, kaj jeste

Ko istočasno jeste in delate/berete/gledate film, ponavadi pojeste več, kot rabite. Prav tako pa ne uživate v hrani tako, kot bi morali. Niti niste produktivni. Kosilo ali večerja načeloma ne rabi trajati več kot 10 do 15 minut. Kdaj smo torej postali tako zaposleni, da nimamo niti 10 minut časa, da oskrbimo svoje telo? Naslednjič, ko boste jedli, naredite prav to: jejte! Seveda vas bo zamikalo, da vzamete v roke telefon, a se udarite po prstih. In že preprosto dejstvo, da moramo sami sebe prepričevati, da telefona ob kosilu/večerji ne rabimo, bi moralo v nas sprožiti nekaj vprašanj.

Za svoja opravila uporabljajte časovnik

Tehniko Pomodoro bi lahko imenovali tudi biblija produktivnosti. Slavna je postala zato, ker deluje! Gre za tehniko obvladovanja časa, razvito v poznih 80. letih prejšnjega stoletja, ki uporablja časovnik, da opravila razbije v časovne intervale, dolge okoli 25 minut. Med njimi je čas za kratek odmor. Najprej se odločite, kaj boste opravljali, nato si časovnik nastavite na 25 minut, delajte na nalogi in delo ustavite, ko se oglasi časovnik. Na nalogo naredite kljukico. Če imate manj kot štiri kljukice, naredite kratek odmor (3 do 5 minut), če imate štiri in več kljukic, naredite daljši odmor (15 do 30 minut). Seveda si lahko vi tehniko prilagodite glede na nalogo samo, torej na njen obseg, časovni interval pa je lahko tako daljši ali krajši.

Tehnika Pomodoro vam lahko pomaga, da bolje in hitreje opravljate svoje naloge.

Telefon odložite na drug del sobe

Če imate med spanjem telefon ob sebi, je večja verjetnost, da boste pritiskali na dremež tako dolgo, dokler ne bo skoraj prepozno, da vstanete iz postelje. In za večino izmed nas je večja težava vstajanje, kot pa prebujanje. In zato ta metoda deluje. Ko je vaš telefon na drugi strani sobe, se morate vstati in narediti nekaj korakov, da neha zvoniti. Potem se morda še začnete zavedate, da ste tudi žejni in da imate kar nekaj nalog, ki jih morate danes opraviti. In tako postelja ni videti več tako vabljiva.

Postavite si mejo porabe s tem, da si za nakupe določite čakalno dobo

Če spadate med impulzivne kupce, bo morda to prava rešitev. Ko boste naslednjič v trgovini videli nekaj, kar vam je všeč, tega ne kupite takoj (razen če gre za nekaj, kar resnično rabite). Raje počakajte nekaj dni, da vidite, če imate ta izdelek še vedno v mislih. Če boste po treh dneh še vedno sanjali o tistih čevljih ali obleki, jih kupite. Če pa jih boste popolnoma pozabili, potem ste prihranili denar, ki bi ga porabili za ta impulziven nakup.

Poslužite pa se lahko še ene tehnike, ki deluje predvsem takrat, ko gre za razprodaje ali popuste. Vedno se vprašajte “Bi za ta izdelek plačal polno ceno?” Če je odgovor “Ja.” potem izvlecite denarnico, če je odgovor “Ne.”, potem odkorakajte stran.

Zapišite vsako idejo, ki se vam porodi

Izjava “Saj si bom zapomnil/-a.” bi se morala zapisati v zgodovino kot največja laž, ki jo povemo sami sebi. Od vseh stvari, ki jih tekom dneva slišimo, naredimo, vidimo, na koncu pozabimo več kot polovico. Zato se navadite, da si zapište vse, tudi neumne stvari, ki se vam morda zdijo nepomembne.

Čisto vsaka ideja vam lahko nekega dne pride prav.

Glavni razlog, da ljudje ne dosežemo svojih ciljev je ta, da naredimo drastične spremembe, namesto da bi raje posegli po majhnih, vsakodnevnih navadah. Če želite to narediti, morate upoštevati le ti dve preprosti pravili:

Opustite slabo navado

Naredite seznam vseh slabih navad, ki jih imate in se jih želite znebiti. Namesto, da greste v vojno sami s seboj in se poskušate znebiti vseh hkrati, izberite le eno in se osredotočite nanjo. Delajte majhne korake. Pokadite eno cigareto manj. Vsak teden kupite en nepotreben predmet manj. Nehajte jesti tisto stvar, ki se jih želite odreči. Šele potem, ko se boste uspeli odpovedati eni slabi navadi, začnite delati na drugi.

Pridobite dobro navado

Enako velja za dobre navade, ki jih želite pridobiti. Ne poskušajte kar naenkrat piti dva litra vode na dan, če ste do zdaj uspeli spiti le en kozarec. Namesto tega poskusite spiti dva kozarca vode na dan in počasi povečujte. Na krožnik dodajte še eno vrsto zelenjave. Dodajte dodatno minutko pri teku. Vsak večer preberite še eno stran več. Izberite nekaj, s čimer se spopadate, in počasi povečujte čas, ki ga porabite za gradnjo te dobre navade. Ko se vam zdi, da je postala vaša navada, začnite delati na naslednji.

“Ne dvignemo se na raven svojih ciljev. Pademo na raven svojih sistemov.” Zato poskrbite, da imate za vsak cilj dobro uveljavljen sistem.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.