fbpx

9 Omikron simptomov COVID-19, za katere strokovnjaki za nalezljive bolezni pravijo, da jih ne bi smeli prezreti (Omicron simptomi)

Vse kar vemo o različici Omnikron!

Foto: envato

Omikron simptomi - kakšni so?! Eden od simptomov je zdaj v veliki meri povezan z okužbami Omicron in bi ga lahko zlahka zamenjali z virusnimi okužbami običajnimi v zimski sezoni. Zato pozor!

Nedavno odkrita različica Omikron spodbuja nov porast primerov COVID-19 po vseh državah. Do pisanja teh vrstic je bila različica zaznana že v več kot 90 državah po vsem svetu. Je izjemno nalezljiva. Tudi do 10x bolj kot pretekle različice.

In ker ni minil niti cel mesec, odkar so uradniki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) razglasili različico za zaskrbljujočo, se morajo znanstveniki še veliko naučiti o Omikronu. Prejšnja poročila, čeprav omejena, kažejo, da se okužbe z različico Omicron lahko le nekoliko razlikujejo od primerov, za katere so strokovnjaki ugotovili, da izvirajo iz širjenja Delta različice in tudi drugih prejšnjih različic – Alfa in Beta, ki so bile zaskrbljujoče v letu 2021.

Zaskrbljujoče je, da je genetska sestava seva poimenovanega Omicron močno drugačna od drugih sevov COVID-19, ki so jih zaznali strokovnjaki. Najzgodnejši testi in opazovanja različice Omikron so pokazali, da morda ne povzroča tako hudih simptomov, kot jih povzroča okužba z različico Delta. Večina bolnikov, ki jih je prizadela Omikronska okužba med zdravljenjem niso potrebovali ventilatorjev ali dodatnega. Vendar vseeno določene smrti že pripisujejo tej različici.

Strokovna javnost se še vedno strinja, da je še prezgodaj predvideti, ali je večina okužb z sevom Omikron res blaga. Eden od značilnih simptomov naj bi bila utrujenost in ne tako kot do sedaj izguba vonja in okusa. Izkazalo se je, da to še posebej velja za tiste cepljene posameznike, ki imajo določeno zaščito pred “tovrstnim” virusom.

Maske še vedno preprečujejo širjenje okužb! / Foto: envato

Kateri so nekateri znani simptomi nove različice Omikron COVID-19?

Vsi zdravstveni delavci sei strinjajo – potencialni seznam simptomov za tiste, ki jih prizadene okužba z Omicron SARS-CoV-2, ostaja večinoma enak. Vendar lahko različica seva Omikron povzroči nekoliko drugačne simptome, kot smo jih prej zaznali v pandemiji. To je značilno tudi za druge korona virusne okužbe in jih opazimo tudi pri virusu gripe; vsi bolniki niso enaki v smislu celostnega zdravja, ravni imunosti in sposobnosti za boj proti virusu.

Čeprav je seznam možnih simptomov, povezanih z okužbami z zdravilom Omicron, enak COVOD-19, omejeni podatki kažejo, da je nekaj simptomov zelo značilnih – predvsem utrujenost, občutek preutrujenosti ali izčrpanosti ter bolečina v več mišičnih skupinah na telesu – te so veliko pogostejši kot zasoplost ali izguba okusa in vonja, povezana s prejšnjimi sevi koronavirusa. Torej Delto.

A pozor – večina raziskav, ki so trenutno predstavljene, je omejena in izvira iz tako imenovanih “anekdot” zdravstvenih delavcev v Južni Afriki, pojasnjuje Nicholas Kman, MD, zdravnik urgentne medicine na Wexner Medical Center univerze Ohio.

“Poročevalci zdravstvene stroke so zapisali, da so bili južnoafriški pacienti hudo utrujeni, vendar niso izgubili okusa ali vonja. Tako se zdi, da so simptomi Omicron (Omikron) lahko bolj blagi – težave, kot so praskanje v grlu, utrujenost ali glavobol – v primerjavi s hujšimi simptomi, kot sta vročina in odpoved dihanja. Toda ti simptomi so močno odvisni tudi od vašega cepljenega statusa, starosti in zgodovine naravnih okužb s tem virusom.

Kdaj bomo dobili jasnejšo sliko o tem kako nevarna je Omnicron različica?!

Raziskave in podatki, posredovani v prazničnem času, lahko zagotovijo jasnejšo sliko o tem, kateri simptomi COVID-19 se resnično najpogosteje pojavijo med okužbo z Omikron. Dr Murphy ugotavlja, da so bile prve študije o okužbah z Omikron (Omicron) v Južni Afriki izvedene na študentih ali mlajših posameznikih, ki so lahko nagnjeni k “bolj blagi bolezni,” dodaja.

COVID – Omicron varianta virusa: vse, kar morate vedeti o novi različici Covid19 virusa! Odgovori na najbolj pogosta vprašanja!


Vsi vprašani strokovnjaki so se strinjali: simptomi pri necepljenih posameznikih so lahko hujši v primerjavi z nekom, ki je bil v celoti cepljen v začetku tega leta, ali tistimi, ki so pred kratkim prejeli obnovitveno cepljenje. Južnoafriški primeri, ki jih strokovnjaki omenjajo, vključujejo ločene primere cepljenih domačinov, poroča New York Times.

Zelo malo je verjetno, da vam bodo zdravniki lahko pomagali ugotoviti, ali trpite za okužbo z Omikron COVID-19 posebej brez laboratorijskih preiskav, tudi če je utrujenost vaš primarni simptom. Dr. Kman pravi, da podobno delujejo številni respiratorni virusi, tudi navadna gripa, zato je testiranje v tej fazi svetovne pandemije še vedno tako pomembno. Oziroma edino, ki lahko pove jasno sliko o tem ali ste okuženi prav s to različico.

Jasnejša slika o tem, kakšen bo potek bolezni pri različici bo znan v začetku leta 2022. Torej v prvih tednih po novem letu.

Kateri so najpogostejši simptomi COVID-19?

Utrujenost je trenutno morda tesnenje povezana z okužbami z zdravilom Omicron – Omikron, vendar je to še vedno eden najbolj pogostih simptomov za vsako okužbo s COVID-19. Kjer so značilni predvsem ti simptomi!

  • Zvišana telesna temperatura ali mrzlica
  • Kašelj
  • Vneto grlo
  • Zasoplost ali težko dihanje
  • Utrujenost ali bolečine v mišicah ali telesu
  • Glavobol
  • Zamašen nos ali izcedek iz nosu
  • Slabost ali bruhanje
  • Driska

Vsak od teh simptomov – v poljubnem vrstnem redu – se lahko pojavi v dveh do 14 dneh po izpostavljenosti SARS-CoV-2. Vsi so lahko enako hudi ali imajo različno resnost, odvisno od simptoma. Najboljši način, da se zaščitite pred COVID-19 (vključno z okužbo, ki jo povzroči Omicron!) in hudimi simptomi ali smrtjo, ostaja še vedno celovito cepljenje. Tisti, ki so bili cepljeni v začetku leta 2021, so zdaj primerni za prejemanje obnovitvenega odmerka, kar se po zgodnjih raziskavah izkaže za ključno obrambo. Po poročanju Washington Posta o podatkih raziskave, ki sta jih objavila Pfizer in BioNTech, naj bi dodatni odmerki cepiva proti COVID-19 zagotovili dovolj protiteles za blokiranje različice Omicron. In s tem preprečevanje resnega poteka bolezni.

COVID – Omicron varianta virusa: vse, kar morate vedeti o novi različici Covid19 virusa! Odgovori na najbolj pogosta vprašanja!

Dodatne Informacije

Prirejeno po:
welt.de

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!