fbpx

9 pasem psov, ki se odlično razumejo z mačkami

Pozor, pozor! Zdaj se vam ni več treba opredeliti kot ‘oseba za mačke’ ali ‘oseba za pse’. Lahko imate oboje. A previdno: izberite tiste kužke, ki z mačkami nimajo težav. Da bi vam nekoliko pomagali, smo pobrskali in izbrali 9 pasem psov, ki naj bi se z mačkami odlično razumeli.

Tukaj najdete 9 pasem psov, ki naj bi se z mačkami odlično razumeli.

Zlati prinašalec

Zlati prinašalec
Zlati prinašalec

Zlati prinašalci veljajo za zelo prijazne pse, ki jih zlahka učite. So odličen primer pasme, ki se razume tako z otroki kot tudi z drugimi hišnimi ljubljenčki. Svojo mačko psu predstavite, preden dopolni 4 mesece. Če namreč mačka sobiva s pasjim mladičkom, se lažje navadi nanj (in obratno).

Baset

Baset
Baset

Ti dolgouhi pasji ljubljenčki so trmasti in težje učljivi. Morda so ravno zaradi tega odlična družba mačkam. Ne samo, da so ti psi milejši in prijazni, ampak tudi ne potrebujejo toliko gibanja in po navadi živijo dlje, kot pa večina pasem. Kot mačke tudi baseti radi spijo in so dobra družba za odrasle mačke, ki niso preveč razposajene.

Kodrasti bišon

Kodrasti bišon
Kodrasti bišon

Kodrasti bišon je ena tistih pasem, ki se lahko ‘boji’, da ga bo njegova mačja prijateljica v kilogramih prekašala. A to ne bo težava za tega zelo aktivnega in ljubeznivega psa. Bišoni so igrivi in radovedni, prav tako pa potrebujejo več časa, da se spočijejo. Njihova mehka, puhasta telesca so odlična za cartanje, prav tako pa niso radi sami, kar pomeni, da so dobra družba za mačke, ki prespijo tisti čas, ko vas ni doma. Bišona na priporočajo, če imate temperamentno, starejšo mačko, ki potrebuje svoj prostor.

Angleški brak (beagle)

Angleški brak ("beagle")
Angleški brak (“beagle”)

Po srcu so braki lovski psi, ki živijo in delujejo v skupini in tako mačke vidijo kot člane njihove skupine. Braki se tudi radi igrajo zunaj in vedo, da se je treba v notranjih prostorih umiriti. Lepo se igrajo z drugimi živalmi, so energični in nežni hkrati. Družba doma pa prav tako poskrbi, da jim ni dolgčas. Najbolje je, da socializirate še mladičke, tako z mačkami kot z drugimi s psi. Pa še eno opozorilo: beagli radi zavijajo. Če imate mačko, ki se zlahka prestraši glasnih zvokov, to upoštevajte.

Mops

Mops
Mops

Ta majhen kuža živi, da ljubi in da se igra. Obožujejo pozornost in  doma bodo z veseljem smrčali in vas čakali, da pridete domov. Tudi to je pasma, ki več pridobi kot izgubi, če živi z drugimi živalmi, se z njimi igra in počiva. Če imate doma torej ljubečo in/ali energično mačko, je mops najboljša pasma.

Kavalir kralja Karla

Kavalir kralja Karla
Kavalir kralja Karla

Kadar gre za ego, bi se kavalir kralja Karla zlahka kosal z mačko. Ti graciozni psi so potomci športnih psov in se ne prestrašijo zlahka. Ti španjeli so tudi zelo ljubeznivi in prilagodljivi. Greste zvečer ven? Ni problema. Radi ostajate doma in berete knjigo? Ni problema. Je mačka vladarica vašega bivanjskega prostora? Kavalir kralja Karla se lahko sprijazni tudi s tem. Namig: hranjenje psa in mačke istočasno ju lahko poveže.

Labradorec

Labradorec
Labradorec

Labradorce obdaja avra sreče in svetlobe. So prijazni, energični, predani in prijateljski. Razumejo se z vsemi, delno, ker želijo ustreči, in delno zato, ker se resnično želijo povezati. In ta pasma je ena najboljših, če želite različne hišne ljubljenčke. So dovolj pametni, da se jih lahko uči, in dovolj nežni, da dajo drugim živalim svoj prostor, ko ga potrebujejo. Mačke predstavite labradorcem, ko so ti še mladički.

Bokser

Bokser
Bokser

Morda vas bo presenetilo, da so bokserji ena boljših pasem psov za gospodinjstva z mačkami, saj so načeloma znani po svoji zelo energični in močni naravi. Vendar pa se te lastnosti dobro dopolnjujejo z mačjimi mladički in mlajšimi mačkami, ki se rade podijo okoli in se igrajo. Boksarji so tudi dobro znani po svojem dobrem razumevanju z otroki in drugimi psi, a le, če se seznanijo z njimi zgodaj v življenju.

Maltežan

Maltežan
Maltežan

Pazite na malteško-mačje prijateljstvo: hitro lahko postaneta najboljša prijatelja in na vas pozabita. Ti majhni kužki namreč dobro vedo, kako se spoprijateljiti, in uživajo v lenarjenju. Kot kavalir kralja Karla se tudi oni odlično prilagodijo različnim urnikom in energijam in ne potrebujejo veliko aktivnosti. Trmast kot mačka in vesel, da lahko lenari: maltežan je idealen za družine s starejšimi mačkami in mačkami, ki se raje sončijo, kot pa podijo za laserjem.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!