fbpx

Albertina modern: Dunaj odpira enega največjih muzejev moderne umetnosti na svetu

Dunaj kmalu odpira enega največjih muzejev moderne umetnosti na svetu, Albertina modern. Ta bo zaživel 12. marca 2020 bo v Hiši umetnikov na trgu Karlsplatz, njegova zbirka pa bo obsegala več kot 60.000 del od 5.000 umetnic in umetnikov.

Muzej Albertina sredi marca na več kot 2.500 kvadratnih metrih odpira svojo drugo razstavno prizorišče Albertina modern ki se opira na obsženo umetniško zbirko Essl in želi odločno podčrtati pomen umetnosti današnjega in polpreteklega časa. Muzej bodo odprli 13. marca s primerno poimenovano razstavo Začetek. Umetnost na Dunaju med 1945 in 1980. Razstava se osredotoča na obdobje pred 1980, ki je bilo tako ključno za mednarodno sodobno umetnost in predstavlja najpomembnejše avstrijske umetniške naravnanosti na prelomu v postmodernizem.

Albertina modern na Dunaju
Albertina modern na Dunaju

Albertina modern se lahko pohvali z zbirko več kot 60.000 risb, akvarelov, tiskanih grafik in fotografij. Poudarek je na avstrijski umetnosti z deli Arnulfa Rainerja, Marie Lassnig, Franza Westa, Erwina Wurma in Valie Export. Med tujimi avtorji najdemo Nemce, kot so Georg Baselitz, Anselm Kiefer, Markus Lüpertz, Jörg Immendorff in Günther Förg, pa tudi ameriške sodobne umetnike, kot so Andy Warhol, Alex Katz, Eric Fischl, Robert Longo, Cindy Sherman, Sherrie Levine, Ross Bleckner in Michael Heizer.

Albertina modern na Dunaju
Albertina modern na Dunaju

V prvem nadstropju Hiše umetnikov bo domovalo združenje umetnikov Künstlerhaus

V prvem nadstropju Hiše umetnikov na Karlsplatzu bo domovalo samostojno, interdisciplinarno in mednarodno usmerjeno združenje umetnikov KünstlerhausPredsednica društva je koroška Slovenka, Tanja Prušnik, ki je tudi prva ženska predsednica društva od njegove ustanovitve leta 1861.
Hišo umetnikov bodo odprli z razstavo Alles war Klar, s katero želijo graditi mostove med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo Künstlerhausa. Obiskovalci boste tako popeljani skozi sedem razstavnih prostorov, ki bodo sledili skrbno razviti dramaturgiji. Razstava, ki jo je pripravil in jo bo kuriral Tim Voss, bo obiskovalcem ponudila tako intelektualno zahtevene kontekste kot tudi neposredne, čutne užitke.

Dodatne Informacije

Več informacij:
albertina.at

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!