fbpx

Ali je narobe, če imate simpatijo, ko ste v zvezi?

Strokovnjaki svetujejo

Foto: Netflix
Zadnjič posodobljeno: :

Vsem so znani občutek metuljčkov v trebuhu, prijetna živčnost in razmišljanje o novem znancu, s katerim smo začutili kemijo. Ko smo samski, se nove zaljubljenosti po navadi razveselimo in razmišljamo, kako ugotoviti, ali smo simpatiji všeč tudi mi, ko pa smo v zvezi, so naša čustva nekoliko drugačna. Velikokrat se ob simpatiji srečamo s krivdo in občutkom, da delamo nekaj narobe. Zato smo strokovnjake povprašali: je normalno, če imamo simpatijo, ko smo v zvezi?

Zaljubljenost je čustvo, na katerega nimamo vpliva. Zanj sta značilna sladka živčnost in sanjarjenje, po navadi pa se pojavi zelo hitro, torej še preden osebo, ki nam je všeč, dodobra spoznamo. Če gre vse po sreči, s svojo simpatijo preživimo čimveč časa in tako ugotovimo, ali je to oseba, s katero bi se želeli spustiti v razmerje.
Kaj pa, če smo v razmerju že? Tudi takrat se lahko zgodi, da nekdo postane naša simpatija in da se kljub partnerju srečamo z občutki zaljubljenosti. Do tega po navadi pride, ko smo v zvezi že več let, ali pa ko nam po dolgem času nekdo začne namenjati pozornost in povzroči, da se počutimo privlačne.

Zaljubljenost včasih spremljajo občutki krivde Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Je zaljubljenost v razmerju normalna?

Če ste se kljub temu, da ste v zvezi, zaljubili, nikar ne skrbite. Strokovnjaki namreč trdijo, da je to povsem normalno in da nad svojimi občutki pač ne morete imeti nadzora. Povsem drugače bi bilo seveda, če bi se spustili v afero ali dovolili, da je vaš odnos s simpatijo več kot prijateljski. Dokler se zaljubljenosti zavedate in ste odločeni, da ne boste dopustili, da škoduje vaši zvezi, ne počnete ničesar slabega.
Prav tako ni popolnoma nič narobe, če lepote ne opazite le v svojem partnerju, ampak tudi v ostalih. Biti v razmerju ne pomeni, da ste kar naenkrat oslepeli, zato tudi vam tudi v tem primeru krivde ni treba občutiti.

Zaljubljenosti nikar ne pustite, da škoduje vaši zvezi Foto: Yan Krukov / Pexels

Kaj ob zaljubljenosti storiti?

Čeprav z zaljubljenostjo načeloma ni nič narobe, si najbrž želite, da bi ti občutki čimprej izginili. Nikomur namreč ni najlažje, ko je njegova simpatija izven njegovega dosega, pa naj razlog za to leži v razmerju ali kjerkoli drugje.
Svetujemo, da najprej razmislite, kje bi lahko ležal vzrok za nenadno simpatijo. Morda se vam zdi, da od partnerja ne dobite dovolj pozornosti oz. pogrešate občutke, ki so bili prisotni v začetku vajine zveze. Predlagamo, da organizirate romantičen izlet v dvoje, partnerja povabite na zmenek itd. Prav tako si ne dopustite, da bi o simpatiji sanjarili ure in ure: na tak način bo namreč vaša zaljubljenost še močnejša.
Pomembno je tudi, da se zavedate, da je lastnost zaljubljenosti to, da osebo vidite v idealni luči, ki se od resnice pač nekoliko razlikuje. Morda vaša simpatija na prvi pogled izgleda popolna, vendar pa vam zagotavljamo, da sta za vsako zvezo potrebna delo in trud, in da tudi pri vaši simpatiji ne bi bilo nič drugače.
Morda se sprašujete tudi, ali svoje občutke zaupati partnerju. Ta odločitev je odvisna od vsakega posameznika in zanjo enotne rešitve pač ne boste našli. Nekateri menijo, da je zaljubljenost najbolje zadržati zase, drugi pa trdijo, da je prava pot pogovor, ki mu bo pomagal situacijo razumeti. Zavedati se morate, da lahko iskrenost partnerja prizadene, zato pred odločitvijo dobro premislite in pazite, da boste, če se za pogovor odločite, čimbolj nežni.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!