fbpx

Znaki, da ne pijete dovolj vode in da telesu grozi dehidracija

Foto: Bindle Bottl/Unsplash
Zadnjič posodobljeno: :

V popolnem svetu bi se morali vsi spomniti, da vsak dan popijete potrebno količino vode. Toda večina ljudi ne pije dovolj vode čez dan, ker je bolj mamljivo uživati kavo pred zajtrkom in spiti kozarcem vina med večerjo.

Ko ne popijete dovolj, da bi nadomestili tekočino, izgubljeno z uriniranjem, znojenjem in celo dihanjem, začnete vstopati v stanje dehidracije. Dehidracija ne prinaša le občutka žeje – lahko ima tudi velik vpliv na delovanje celotnega telesa.

Koliko vode morate popiti na dan?

Verjetno ste že slišali pravilo, da morate spiti osem kozarcev vode na dan. Otroci in starejši odrasli potrebujejo več vode, da ostanejo hidrirani, pravi dr. Sc. Smith, klinični izredni profesor na Oddelku za ortopedijo in rehabilitacijo Univerze na Floridi. Ljudje, ki jemljejo določena zdravila, imajo srčno -žilne bolezni ali so pred kratkim imeli virusno bolezen, bi morali zaužiti tudi več vode, kot običajno.

Nič nenavadnega ni, da zelo aktivna oseba med treningom izgubi veliko litrov znoja. Da bi preprečili dehidracijo, je treba nadomestiti izgubljeno tekočino. Najboljši način za to je, da poslušate svoje telo in pijete vodo, ko ste žejni. Prav tako morate piti vodo pred, med in po kateri koli telesni aktivnosti. Poleg tega, da zaužijete dovolj vode, je prehrana, polna vlažilnih živil, kot sta sadje in zelenjava, še en način za nadomestitev izgubljene tekočine.

Kakšne so funkciije vode v telesu ?

Naše telo predstavlja približno 60% naše teže. Vse celice, tkiva in organi vodo nujno potrebujejo za normalno delovanje. Voda odstranjuje odpadne snovi, ohranja telesno temperaturo, varuje organe in sklepe, s kisikom nahrani celice. Ne deluje le na ledvični sistem, ampak na celotno telo, vključno s srcem, možgani in pljuči, pravi dr. Smith.

Foto: Maddi Bazzocco/ Unsplash

Kakšni so simptomi dehidracije?

Ko v telesu nimate dovolj vode, bo sledila dehidracija, zato bodite pozorni na te znake.

Žeja

Običajno, ko se pojavi žeja, je oseba že dehidrirana,” pravi dr. Smith. To pomeni, da morate takoj priti do vode. Če ne poslušate signalov svojega telesa, boste počasi postajali vse bolj dehidrirani, še posebej, če se ukvarjate s telesno aktivnostjo.

Suha usta

Najbolj očiten znak žeje se kaže v suhosti ustnic, jezika in ustne votline. Če so vaša usta suha, pomeni, da je telo že dehidrirano.

Suha koža

Koža je največji organ in za pravilno delovanje potrebuje veliko vode. Suha in razdražena koža je eden prvih znakov popolne dehidracije, ki ima lahko resne posledice na telo. Poleg tega nezadostna količina vode zmanjša sposobnost telesa, da se znoji in tako izloči toksine iz telesa.

Suhe oči

Pomanjkanje vode se kaže tudi skozi suhe oči, ki postanejo rdeče. Zlasti nezmožnost vlaženja oči ljudem, ki nosijo kontaktne leče, povzročila težave.

Bolečine v sklepih

Diski hrustanca in hrbta vsebujejo kar 80 odstotkov vode. Če želite preprečiti neprijetno trenje kosti pri vsakem koraku, skakanju, vadbi in teku, morate piti ustrezno količino vode.

Temni ali čajno obarvan urin

Čim več telesne vode imate, tem jasnejši bo urin. Če je temnejše barve, je to znak, da morate piti več vode.

Občutek utrujenosti

Zaspanost, utrujenost so dodatni simptomi pomanjkanja vode v telesu. Ko spijete neprimerno količino vode, jo telo črpa iz drugih organov, zaradi česar se človek počuti slabo in počasneje okreva tudi po bolezni.

Napadi lakote

Dehidracija zavaja možgane, zato telesu pošilja signale, da je lačno. Napadi lakote se pojavljajo kadar koli podnevi ali ponoči in celo med spanjem. Tudi uživanje hrane brez ustrezne hidracije upočasni presnovo in spodbudi nastanek maščobnih zalog na telesu.

Slaba prebava

Zgaga je le eden od signalov prekomerne želodčne kisline, ki nastane zaradi pomanjkanja vode. Voda vlaži prebavni sistem, ustrezne količine pa preprečujejo težave s črevesjem in zaprtje.

Zmanjšana potreba po uriniranju

Pomanjkanje vode v telesu vpliva tudi na potrebo po uriniranju. Če ne hodite na stranišče vsaj štiri do sedemkrat čez dan, je to znak, da popijete premalo vode. Temnejša barva urina kaže tudi na slabo hidracijo telesa.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!