Ali lahko vegeterijanski krožnik prepolovi debelost?

Veliko raziskav se ukvarja s človekovo prehrano in veliko od teh preučuje enega od večjih novodobnih problemov, debelost. Raziskava, pri kateri so 10 let spremljali prehranske navade 16.000 študentov iz Španije razkriva, da naj bi provegetarijanska dieta, ki uživanje mesa in mlečnih izdelkov ne izključuje povsem, ugodno vplivala na naše telo. Fleksitarijanci, zgolj občasni uživalci mesa, naj bi jo torej bolje odnesli.

Pred začetkom raziskave so študentje morali izpolniti zelo temeljito zastavljen vprašalnik o svojih prehranskih navadah. Raziskovalci so nato za primerjavo vzeli 20 % tistih, ki so redno uživali hrano živalskega izvora, in enak odstotek tistih, ki so le občasno posegli po mesu in mlečnih izdelkih. Prva skupina je dnevno zaužila približno 200 g mesa, kar je malo večji zrezek, 348 g zelenjave in 191 g sadja, druga pa za četrtino manj mesa, a kar enkrat več zelenjave in trikrat toliko sadja v primerjavi z ‘mesojedo’ skupino. Rezultati so pokazali, da imajo slednji kar slabo polovico manj možnosti za debelost. Še kot zanimivost; ribo so vključili med meso, a prišli do zaključka, da nima nikakršnega vpliva na našo telesno težo.

PREBERITE ŠE: 8 KOZARCEV VODE NA DAN – MIT ALI RESNICA?

Manj mesa, več zelenjave.
Manj mesa, več zelenjave.

Zatorej, manj mesa, več zelenjave na krožniku ter seveda veliko gibanja! Pa saj to smo že vedeli, kajne?

Dodatne Informacije

Več informacij:
theguardian.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!