fbpx

Ali potrebujemo deodorant? Strokovnjaki so v dvomih

Ali potrebujemo deodorant?
Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Ali potrebujemo deodorant? Deodorant je za večino ljudi bistven del dnevne osebne higiene, toda ali je res potreben? Po mnenju strokovnjakov za dermatologijo odločitev za uporabo deodoranta temelji na osebnih in kulturnih preferencah in ne na medicinski nujnosti. Medtem ko živimo v družbi, kjer telesni vonj ni splošno sprejet, ni nujno, da je naravni telesni vonj vsem neprijeten.

V tem članku bomo preučili razloge za ali proti nošenju deodoranta ali antiperspiranta, pa tudi najboljše načine za obvladovanje telesnega vonja brez njiju. Ali potrebujemo deodorant?

Razlogi zakaj uporabljati antiperspirant ali deodorant

Znojenje je bistvena telesna funkcija in potimo se, da pomagamo nadzorovati telesno temperaturo. Vendar pa se v nekaterih primerih znojimo več kot je potrebno, kar je znano kot patološko znojenje ali hiperhidroza. Sam znoj je brez vonja, vendar ga bakterije na koži razgradijo in ustvarijo neprijeten vonj. V teh primerih so lahko v pomoč izdelki proti potenju. Delujejo tako, da blokirajo žleze znojnice, zmanjšajo mokroto na koži in tako zmanjšajo telesni vonj.

Foto: envato

Če se odločite za uporabo antiperspirantov, jih nanesite zvečer, saj se ponoči manj potimo. Tako lahko učinkoviteje tvorijo čep v žlezi znojnici, če jih nanesete pred spanjem. Če pa se ne potite pretirano, blokiranje izločanja znoja z antiperspirantom ni priporočljivo, saj lahko povzroči paradoksalno povečanje izločanja znoja na drugih področjih. V tem primeru lahko uporaba deodoranta pomaga nevtralizirati telesni vonj.

Na vonj vašega znoja lahko vpliva tudi vaša prehrana. Znoj ljudi, ki uživajo velike količine zelenjave iz družine križnic, kot so brokoli, ohrovt in cvetača, ima lahko vonj po žveplu. Nekateri ljudje raje uporabljajo deodorant za prijetnejši vonj, drugi pa ga uporabljajo za reševanje določenih kožnih težav, kot je razdraženost pod prsmi ali med trebušnimi kožnimi gubami.

Razlogi proti uporabi antiperspiranta ali deodoranta

Če razmišljate o tem, da bi se odrekli dezodorantom ali antiperspirantom zaradi pomislekov glede potencialno škodljivih sestavin ali govoric, da uporaba takih izdelkov povzroča raka, vedite, da te trditve niso znanstveno dokazane. Tudi raziskave o tem, ali obstaja vzročna povezava med rakom in uporabo izdelkov s smukcem, ki ne vsebujejo azbesta, niso dokončne.

Foto: envato

Uporaba anorganskih sestavin, kot so aluminijeve soli, v kozmetičnih izdelkih in izdelkih za osebno nego je skrb proizvajalcev in potrošnikov. Čeprav se aluminij uporablja za zdravljenje hiperhidroze, so se pojavile nekatere skrbi glede vloge aluminija pri raku dojk, cistah dojk in Alzheimerjevi bolezni. Absorpcija aluminija s kožo še ni povsem pojasnjena, rakotvornost aluminija pa ni dokazana.

Uravnavanje telesnega vonja brez deodoranta

Neuporaba dezodorantov ali izdelkov proti potenju ima lahko prednosti in slabosti, odvisno od tega, kako se vi in drugi počutite glede vašega naravnega telesnega vonja. Če prenehate uporabljati deodorant ali antiperspirant, lahko sčasoma razvijete močnejši vonj. Ko prenehate uporabljati te izdelke in se bolj potite, ustvarite gojišče za prekomerno rast bakterij in glivic, kar lahko povzroči močnejši vonj.

Ali potrebujemo deodorant?

Vsakodnevno temeljito umivanje je najpomembnejši način za preprečevanje neprijetnega telesnega vonja. Osredotočite se na umivanje obraza, podpazduh in genitalij, saj imajo ponavadi več znoja kot drugi deli telesa, kar lahko olajša prekomerno rast mikroorganizmov, kot so kvasovke in bakterije. Nenavadno neprijeten telesni vonj lahko pomeni, da kože ne čistite pravilno.

Foto: envato
Drugi načini za zmanjšanje tveganja neprijetnega vonja s preprečevanjem potenja in prekomerne rasti bakterij vključujejo nošenje ohlapnih, zračnih bombažnih oblačil in uporabo antibakterijskih sredstev za pranje.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.