fbpx

Kako vonjave vplivajo na naše razpoloženje?

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Ali ste vedeli, da je voh 10.000-krat bolj občutljiv od katerega koli drugega človeškega čutila? To je zato, ker senzorični receptorji v zgornjem delu nosu pošiljajo sporočila neposredno v možgane, kjer se te interpretirajo kot vonjave. Zato ni presenetljivo, da imajo lahko nekateri vonji takšno moč nad našim razpoloženjem. Pravi ali napačen vonj lahko vpliva na naše počutje, ne da bi se tega sploh zavedali.

Ena najbolj znanih in razširjenih dišav, sivka, pomaga pri sproščanju in zmanjšanju napetosti. Obstajajo pa tudi tisti vonji, zaradi katerih se naši možgani ustavijo. Nekatere dišave, zlasti vanilija in vrtnica pa delujejo kot sproščujoči izboljševalci razpoloženja.

Nekateri prijetni, a ostri vonji, kot sta poprova meta in limona, dokazano izostrijo presojo, izboljšajo delovno uspešnost in povečajo budnost.

Foto: Micheile Dot/Unsplash

Znani domači vonji lahko na nas delujejo pomirjujoče, celo tolažilno. Temne, bogate arome lahko na splošno ustvarijo občutek ugodja. Da bo soba videti večja, uporabite dišave kumare, aloe vere ali citrusov. Za nasprotni učinek se odločite za začinjene, lesne ali sladke vonje.

Nekateri vonji imajo moč nad našim razpoloženjem.
Foto: Alis/Unsplash

Zelo pomemben vonj je vonj privlačnosti, še posebej, ko gre za občutek kemije z osebo. Številne raziskave potrjujejo, da ljudje podzavestno vonjamo feromone potencialnih partnerjev.

Dišavi, za kateri je že dolgo znano, da dvigujeta samozavest, sta orhideja in sandalovina.

Foto: Dominika Roseclay/Pexels

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.