fbpx

Ali poznaš razliko med ledeno kavo in kavo s sladoledom

Foto; DanielTwal / Pixabay
Zadnjič posodobljeno: :

Kakšne so razlike in kako ju najbolje pripraviti. Ledena kava in kava s sladoledom sta odlična rešitev za vse ljubitelje kave, pa tudi za tiste, ki potrebujejo sladko osvežitev v vročih poletnih dneh.

Eden od načinov priprave ledene kave je, da iz same kave naredimo ledene kocke, tako da jo ohlajeno vlijemo v model za led in zamrznemo. Če želite, lahko namesto ledu uporabite sladoled, torej v kavo daste kepico sladoleda.

Čeprav se na prvi pogled ledena kava in kava s sladoledom slišita podobno, je razlika v načinu priprave.

Ledena kava je natanko to, kar pove že ime, to je kava, ki jo postrežemo z ledom. Torej kavo skuhate kot običajno, jo ohladite in jo prelijete čez led. Vendar pa lahko to kavo razredči, zato jo naredite močnejšo kot običajno. Torej podvojite količino mlete kave.

Pri kavi s sladoledom gre bolj za sladico kot za pijačo. Skodelico kave lahko spremenite v poslastico tako, da dodate sladoled. Vroča kava bo sladoled počasi stopila in nastala bo fina krema.

Kava s sladoledom

  • Obroki: 1
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 1/3 skodelice kokosove smetane
  • 1/2 skodelice naribanega kokosa,
  • popečenega 3 zamrznjene banane,
  • nasekljane 2 žlici mandljevega masla
  • Za kavo:
  • 1 skodelica espressa po želji dodatki, kot so kakav ali koščki čokolade, ocvrt nariban kokos

Navodila

  1. Kokosovo smetano vlijete v blender in ji dodate ostale sestavine za sladoled. Mešajte dokler zmes ne postane gladka. 2. 2. Mešanico prelijete v posodo in pred serviranjem postavite v zamrzovalnik vsaj za 20 minut ali čez noč, da čim bolj zmrzne.
  2. Na koncu lahko dodamo popražen nariban kokos.
  3. Skuhajte kavo in jo prelijte čez sladoled. Po želji lahko dodate tudi koščke kakava, čokolade ali pražen kokos.

Poglejmo še recept za ledeno kavo.

Ledena kava

  • Obroki: 1
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 3 skodelice hladne kave ali kave sobne temperature
  • 1 žlica medu (neobvezno)
  • 3 skodelice mleka
  • sladilo po želji

Navodila

  1. Kavi pred zamrzovanjem dodajte sladilo po izbiri, če želite, ga lahko izpustite.
  2. Kavo dodamo v modelčke za ledene kocke in jih postavimo v zamrzovalnik, dokler se ne strdijo, najbolje čez noč.
  3. Dodajte 5 kock ledene kave v velik kozarec ali skodelico.
  4. Ledene kavne kocke prelijte z mlekom po vaši izbiri, približno 1 skodelico na porcijo.
  5. Sladkajte z dodatnim sladilom po želji.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!