Ali veš, kaj pomeni barva tvojega potnega lista?

Potni listi, ki si jih lastijo prebivalci posameznih držav na različnih koncih sveta, niso obarvani enako. V grobem lahko ločimo 4 barve potnih listov z različnimi odtenki: rdečo, modro, zeleno in črno.

Barva javne listine, ki človeku služi za prehod državne meje ter dokazovanje njegove istovetnosti in državljanstva, ni izbrana naključno. Kaj torej pomeni barva tvojega potnega lista?

Rdeča

Francoski potni list.
Francoski potni list.

Druga najbolj pogosta barva potnega lista je hkrati tudi barva potnega lista prebivalcev Slovenije. Uporabljajo jo vse članice Evropske unije kot tudi nekatere zvezne države ob obali Tihega oceana in nekdanje komunistične države v jugovzhodni Aziji.

Modra

Potni list državljana ZDA.
Potni list državljana ZDA.

Modri potni listi veljajo za najštevilčnejše, saj jih uporablja kar 77 narodov. Najbolj značilne predstavnice te skupine držav so članice Karibske skupnosti (CARICOM).

Zelena

Državljani Južne Koreje si lastijo zelene potne liste.
Državljani Južne Koreje si lastijo zelene potne liste.

Tretjo najbolj popularno barvo najdemo na potnih listih 43 narodov, predvsem tistih z večinskim delom muslimanske populacije. Zelena namreč velja za najljubšo barvo preroka Mohameda, prav tako pa Koran raj opisuje kot prostor, v katerem ljudje nosijo zelena oblačila iz svile. Treba je omeniti še, da imajo zelene potne liste tudi prebivalci Mehike in Tajvana, med katerimi ni veliko muslimanov.

Črna

Le 10 svetovnih držav, ki pa med seboj niso povezane, uporablja črno barvo potnega lista. Med njimi najdemo Angolo, Dominikansko republiko, Novo Zelandijo, Kongo …

Kako je torej videti zemljevid, zasnovan glede na barvo potnih listov držav sveta? Za izdelavo tega so poskrbeli pri portalu indy100. Uporabili so podatke Passport Indexa 2017, ki ga izračunava podjetje Arton Capital.

Slovenci si lastimo rdeče potne liste.
Slovenci si lastimo rdeče potne liste.

Henley Passport Index se medtem ukvarja s vprašanjem, v koliko držav lahko brez vizuma potujejo državljani z različnih koncev sveta. Podatke za potrebe raziskave ima zveza International Air Transport Association.

S katerimi potnimi listi lahko svobodno potujete v največ držav? Ne boste verjeli – na seznam se je uvrstila tudi Slovenija.

Japonci lahko brez vizuma potujejo v največ držav.
Japonci lahko brez vizuma potujejo v največ držav.

1. Japonska (189 držav)
2. Singapur, Nemčija (188 držav)
3. Finska, Francija, Italija, Južna Koreja, Španija, Švedska (187 držav)
4. Avstrija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Združeno kraljestvo, ZDA (186 držav)
5. Belgija, Kanada, Danska, Irska, Švica (185 držav)
6. Grčija, Avstralija (183 držav)
7. Češka, Malta, Nova Zelandija (182 držav)
8. Islandija (181 držav)
9. Madžarska, Slovenija, Malezija (180 držav)
10. Latvija, Litva, Slovaška (179 držav)

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Si alfa osebnost? Če imaš teh 10 lastnosti, si eden izmed njih!