fbpx

Ali veste, zakaj inteligentni ljudje nimajo veliko prijateljev?

"Nihče ne bo nikoli razvil zmožnosti svojega intelekta, če ne bo preizkušal svojega življenja s samoto." - Thomas de Quincey

Nedavne raziskave so potrdile tisto, kar se je do zdaj le govorilo, in to je, da visoka inteligenca “ogroža” družabno življenje.

Raziskava, objavljena v reviji British Journal of Psyhology, podpira to domnevo. Narejena je bila na vzorcu 15.000 ljudi, starih med 18 in 28 let. Ugotovili so, da so inteligentni ljudje srečnejši in zadovoljnejši, če preživijo večino časa sami, saj menijo, da je druženje izguba časa in se raje osredotočajo na druge stvari. Sreča v njihovem življenju je torej obratno sorazmerna s številom ljudi, ki jih srečajo.

Inteligentni ljudje so srečnejši in zadovoljnejši, če preživijo večino časa sami.
Inteligentni ljudje so srečnejši in zadovoljnejši, če preživijo večino časa sami.

Odkar so ljudje počasi začeli prehajati iz faze lovca v fazo nabiralca, se je inteligenca začela počasi razvijati. Ljudje so se začeli prilagajati življenju na enem mestu. Tisti, ki so ugotovili, kako se prilagoditi, so bili najpametnejši, zato so tudi preživeli. Prevedeno v današnji jezik – visokointeligentni ljudje nenehno rešujejo težave, povezane z izboljšanjem življenja in nimajo časa za druženje, saj jim je to potrata časa.

Če torej niste pretirano družabni, nikar ne skrbite – to je povsem normalno in nakazuje zgolj to, da ste po vsej verjetnosti pametnejši od ljudi v svoji okolici.

Zanimivost

Analiza Facebook prijateljev je pokazala, da lahko ima oseba več kot tisoč “FB frendov”, a samo 27 odstotkov teh smatra za relevantne in s samo 4 odstotki ima kontakt.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.