Amazon Slovenija – največji spletni trgovec odkriva Slovenijo

Zadnjič posodobljeno: :

Amazon je na prestolu najvrednejših blagovnih znamk na svetu z velikim naskom pred Applom in Googlom, hkrati pa je to največji svetovni trgovec. Kaj to pomeni za Slovenijo? Ali obstaja Amazon Slovenija? In kako Slovenci lahko odkrivajo in izkoriščajo Amazon?

Amazon je zadnja tri leta z naskokom najvrednejša blagovna znamka na svetu. Razlogov za njegovo neverjetno rast pa je ogromno. Primarno njegovo rast poganja precej ugodnejša ponudba, kot pri klasičnih trgovcih. A to ni edini razlog. Amazon je namreč poleg največjega trgovca  tudi največji ponudnik digitalnih vsebin, torej filmov, serij in digitalnih knjig. Hkrati pa je največji nakupovalni klub na svetu, v katerega je včlanjenih že preko 150 milijonov uporabnikov iz celega sveta. V ZDA je Amazon odgovoren za propad mnogih trgovskih verig, na primer največjega trgovca igrač Toys R Us, ki se ni pravočasno adaptiral in dovolj dobro posvetil svoji spletni prisotnosti. Namreč Amazon je v določenih kategorijah izjemno dominanten trgovec, ki mu konkurenca enostavno ne more slediti! Cene so namreč praktično brez trgovskih marž.

Amazon in Slovenija?!

Slovenci za nakupovanje na Amazonu največkrat posežemo po nemški (de) in britanski različici (co.uk). Vendar predlagamo uporabo nemške različice, ki omogoča predvsem hitrejše pošiljanje in logistiko. Nemška različica je prevedena v popolno angleščino. Prav tako so vsi opisi izdelkov v angleškem jeziku. Pri izbiri hitrega pošiljanja pa so izdelki na vašem izbranem naslovu v Sloveniji lahko tudi že naslednji dan. Amazon Slovenija kakopak ne obstaja, ker smo za tega giganta enostavno premajhni. Dva milijona potencialnih uporabnikov je premajhen kos pogače. Se pa lahko nadejamo, da bomo v kratkem v Sloveniji pridobili kakšnega od Amazonovih logističnih centrov, skladišč, iz katerih Amazon pošilja svoje izdelke.

Slovenska podjetja lahko na Amazon.de kupujejo brez davka na dodano vrednost – DDV

Mlada zagonska podjetja skoraj vsa kupujejo pri Amazon Business, ko gre za nabavo osnovnih sredstev.
Mlada zagonska podjetja skoraj vsa kupujejo pri Amazon Business, ko gre za nabavo osnovnih sredstev.

Amazon Business je tip računa, ki ga lahko odpre vsako slovensko podjetje na Amazonu z enostavnim vpisom podjetja. V kolikor je podjetje davčni zavezanec za DDV, Amazon potrdi podjetje s preverjanjem v centralnem registru davčnih zavezancev VIES in mu odobri nakupe brez obračunanega DDV-ja.

Prav tako lahko slovenska podjetja od letos prek računa Amazon Business prodajajo svoje izdelke na globalnem trgu. Na ta način je Amazon postal tako rekoč slovensko izvozno okno. Če poznate podjetje, ki proizvaja izdelke, ga opozorite na to možnost!

Amazon Prime Slovenija – članstvo v največji digitalni knjižnici in nakupovalnem klubu

Amazon Prime je največja digitalna knjižnica!
Amazon Prime je največja digitalna knjižnica!

Amazon Prime je največji šoping klub na svetu, ki ima kar 150 milijonov članov po vsem svetu. Hkrati članom omogoča dostop do največje digitalne knjižnice na svetu. Zanimivo je dejstvo, da je kar ⅔ vseh gospodinjstev v ZDA članov tega eskluzivnega kluba nakupovanj in vsebine. Amazon Prime je mogoč tudi v Sloveniji! Uporabljamo pa ga lahko vsi Slovenci.

Amazon Prime je članstvo pri največjem trgovcu na svetu, ki avtomatično omogoča izjemne nakupne priložnosti. Slednje so povezane z velikimi popusti (Amazon Prime Day) in velikokrat brezplačnim hitrim pošiljanjem izdelkov. Poleg tega obstajajo tudi posebne dnevne ponudbe (Lightning Deals), kjer se na dnevni ravni v vseh kategorijah pojavljajo ekskluzivne ponudbe z izjemnimi popusti, seveda rezervirane le za člane Amazon Prime. Vendar Amazon Prime ne pomeni le posebnih “članskih” nakupnih ugodnosti. S članstvom v Amazon Prime dobite tudi dostop do ene največjih knjižnic filmov in serij na svetu, Amazon Prime Video. Če radi prebirate knjižne uspešnice, boste s članstvom pridobili še možnost dostopa do Prime Reading, ki predstavlja mesečno izbiro na največji svetovni knjižni polici. A tu se še stvari ne zaključijo!

Kako je z Amazon Prime v Sloveniji

Amazon Slovenija še ne obstaja zaradi majhnosti trga, a Amazon tudi pri nas ponuja večino ugodnosti velikih trgov! Slovenci praviloma uporabljamo nemški Amazon.de, ki pa je brezhibno preveden v angleški jezik in tako ni jezikovnih barier. Večina servisov deluje kot obljubljeno, z izjemo pošiljanja, ki se lahko nekoliko zamakne in ni vedno naslednji dan pri izdelkih, ki to obljubljajo. Dostava je vselej hipna, v kolikor izberete “hitro” pošiljanje. Zanimive so posebne ponudbe za člane kluba Amazon Prime (Lightning Deals), ki omogočajo nakup popolnoma aktualnih izdelkov, velikokrat tudi do 40 odstotkov ceneje.

Članstvo v Amazon Prime stane 7.99 evra mesečno. A prinaša ugodnejšo poštnino, nižje cene ter dostop do največje digitalne knjižnice!
Članstvo v Amazon Prime stane 7.99 evra mesečno. A prinaša ugodnejšo poštnino, nižje cene ter dostop do največje digitalne knjižnice!

Članstvo v Amazon Prime sicer stane 7,99 € na mesec, a znesek se vam bo povrnil že z znižano ali brezplačno poštnino ob prvem nakupu (za izdelke z oznako Prime). Naročnino lahko prekinete kadarkoli. Zato prav nič ne tvegate s prijavo na Amazon Prime. S prijavo preko priložene povezave pridobite še dodatne bonbončke in odklenete kupone z ugodnostmi.

Skrivni nujen nasvet za Amazon Prime

Članstvo Amazon Prime lahko delite s svojim partnerjem oziroma članom vašega gospodinjstva. Če ste študent, lahko vašega cimra obdarite s tem, ko ga povabite v svoj Amazon Prime račun. Tako tudi on prejme ugodnosti, kot so znižana ali morebitna brezplačna poštnina, brezplačno pretakanje video posnetkov, shranjevanje fotografij, zgodnji dostop do izjemnih ponudb in še več. Preprosto dodajte člana vašega gospodinjstva v razdelek svojega računa Amazon Household.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!