fbpx

Amsterdam – s kolesom ali brez po mestu

Do Amsterdama se lahko odpravimo z avtomobilom in vožnjo izkoristimo za hitri tečaj avtocestnega spoznavanja nekaterih evropskih držav. Če imamo več časa in smo pristaši romantike, lahko izberemo vlak, sicer pa pri ponudnikih letalskih kart izbrskamo ugodno možnost za najhitrejšo pot do nizozemskega glavnega mesta.

PO MESTU
Amsterdam je mesto korakov – večina pomembnejših mestnih točk je strnjena ob njegovem jedru. Mesto je razdeljeno na cone, med njimi se lahko vozite s podzemno železnico, tramvaji ali mestnimi avtobusi. Izjemno doživetje pa gotovo ponujajo čolni, ki plujejo po rečnih kanalih, zato mestu pravijo tudi severne Benetke. Canal bus vozi od 9.50 do 19.25 na vsakih 40 minut in se v treh različnih smereh ustavi na štirinajstih postajah. Dnevna vozovnica zanj stane šestnajst evrov. Večina Nizozemcev se po mestih prevaža s kolesi, urejenih je 400 kilometrov kolesarskih stez. Za celodnevni najem kolesa boste odšteli okoli osem evrov. Tisti manj navdušeni nad telesnimi napori bodite pozorni na kolesa taksije, ki lahko vozijo do dve osebi hkrati. Če ste se odločili, da boste Amsterdam obiskali za dan, dva ali tri, si lahko kupite kartico I AMsterdam, s katero si zagotovite prosto vožnjo z javnimi prevoznimi sredstvi in gondolami, prost vstop za ogled nekaterih mestnih znamenitosti in muzejev ter 25 odstotkov popusta pri drugih vstopninah, v restavracijah in trgovinah. Izbirate lahko med karticami za 24 (33 evrov), 48 (43 evrov) ali 72 ur (53 evrov), poleg pa dobite tudi praktičen mini vodnik po amsterdamskih znamenitostih, ki je napisan tudi v angleškem jeziku. Največ informacij o nočitvah v Amsterdamu lahko najdete na spletni strani www.amsterdam.info/hotels. Poleg številnih hotelov je v mestu veliko tudi mladinskih prenočišč. Za jutranjo kavico predlagamo Grand café Land Van Walem ali In De Waag. Prvi dizajnerski lokal v mestu, Land Van Walem, za klasično fasado skriva trendovsko notranjost. Na voljo imate veliko dnevnih časopisov in revij, za pozni zajtrk ali popoldansko malico pa ponujajo tudi dobro hrano. In De Waag najdemo na Nieuwmarktu, v najstarejšem delu mesta. Notranjost je ujeta v dober meter debele stene, osvetljuje jo več kot tristo sveč. Kljub srednjeveškemu vtisu poleg odlične kave ponujajo brezplačen dostop do interneta, ob lepem vremenu pa oživi zunanja terasa s pogledom na Nieuwmarkt.

KULTURA
V mestu si je skoraj vsak večer v letu mogoče ogledati kakovostne predstave v angleškem jeziku. Večina večjih gledališč je zbranih okoli Leidsepleina. Filmofili lahko mirno zavijete v kino, saj se filmi vrtijo v izvirnem jeziku, z nizozemskimi podnapisi. Muzejev je v mestu veliko, za ljubitelje umetnosti predlagamo ogled Van Goghovega muzeja, kjer je zbranih največ umetnikovih del. Najdete ga na Museumplein, med Rijksmuseum in Stedeljik Museum. Od 1. do 26. junija bo Amsterdam zaživel s Hollandfestivalom, ki prinaša obilo kulturnih, glasbenih in drugih dogajanj. Program prireditev si lahko ogledate na uradni spletni strani festivala.

ZANIMIVOSTI
Izmed številnih nenavadnih zanimivosti predlagamo obisk novodobnega amsterdamskega spomenika – NEMO je moderno središče znanosti in tehnologije, ki je odprto za javnost. Oblikovano je v obliki ladje, ki se dviguje iz vode, z najvišje točke pa se ponuja izjemen pogled na mesto. Za futuristične idealiste je nujen ogled sodobnih oblikovalskih dosežkov Wonen 2000. Futuristična stavba je opremljena z moderno oblikovano notranjo opremo. Gre za nov koncept gledanja in občudovanja med pitjem kavice. Za romantike je primeren ogled plavajoče tržnice rož, od tulipanov do eksotičnih rastlin. Poleti je tržnica pisana in živih barv, pozimi jo božična drevesa vseh oblik in velikosti obarvajo zeleno. Odprta je od ponedeljka do petka od 9. do 18. ure, ob sobotah od 9. do 17. ure.

SLADOKUSCI
V Amsterdamu najdemo veliko dobrih restavracij, verige hitre prehrane in okuse z vsega sveta. Če si želite lahkotnega in uživaškega obeda v večernih urah, ne smete izpustiti Beddingtonsa. Črno-bela notranjost usmerja vso pozornost na hrano. Drzna in inovativna kuhinja združuje prefinjene okuse britanske, francoske, italijanske, indijske in japonske kuhinje. Rezervacije so nujne. Če si želite poskusiti drugačne jedi, obiščite Bordewijk, kjer boste uživali v jordanski kuhinji izpod rok največjega mojstra na Nizozemskem. Poleg odlične hrane ponujajo bogato izbiro vin, nekatera v zelo nenavadnih steklenicah. Tudi tu si boste svoje mesto morali zagotoviti vnaprej.

NOČNO ŽIVLJENJE
V toplih poletnih večerih mesto še posebej zaživi. Znameniti so t. i. coffeshops, kjer si lahko privoščimo zavitek marihuane, saj je uživanje mehkih drog na Nizozemskem dovoljeno. Ravno tako je legalizirana tudi prostitucija, ki se na kulturen način ponuja v t. i. Red light district. V mestnem jedru so rdeče ulice, kjer se v izložbah ponujajo mična dekleta. Tu gotovo vsakdo najde nekaj zase, za dvajset minut mesene naslade pa boste morali odšteti okoli 50 evrov. Dražljiv je tudi ogled Erotičnega muzeja, kjer se v petih nadstropjih razkriva svetovna erotična zbirka. Zvečer tudi v mestnem središču zaživijo različni klubi, veliko je trendovskih chill out in lounge lokalov. Če ste ljubitelji zabave, ne smete mimo Vakziuda, ki je postavljen v obnovljen nekdanji olimpijski stadion, združuje pa dobro didžejevsko glasbo in suši, azijsko hrano in lounge vzdušje. Poleti ima zunaj veliko teraso, pred katero se na nedeljsko popoldne zbirajo izjemni primerki porschejev in BMW-jev.

NAKUPOVANJE
Amsterdam je raj za ljubitelje nakupovanja. Trgovine so večinoma odprte med 9. in 18. uro, ob torkih pa jih večina vabi na večerno nakupovanje do 21. ure. Glavna nakupovalna ulica je gotovo Kalverstraat z množico trgovin, nakupovalnih središč in majhnih izložb, nakupovati pa je mogoče tudi ob nedeljah. Najnovejše modne zapovedi spremlja široka ponudba butikov, nakita in čevljev na P.C.Hoofstraat. V mestnem jedru najdemo vse – dizajnerske butike in nepogrešljive verige modnih trgovin, kot so H&M, Benetton, DKNY in mnoge druge.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!