fbpx

Amsterdam – večno mlado mesto

Toleranten in svetovljanski, brez zadržkov – tako svet vidi Amsterdam. Kljub ponosnemu odkrivanju svoje zgodovinske dediščine to mesto ve veliko tudi o nenehnem preporodu, odličnosti in gostoljubnosti.

Če smo na poti odkrivanja velikih mojstrov nizozemskega slikarstva, bomo v mestu našli veliko več barvitosti kot le na umetninah. In ko bomo izgubljeni stali sredi ulice z zemljevidom v rokah, ne bosta minili niti dve sekundi, ko nam bo že ponujena prijazna pomoč mimoidočih. In mogoče se nam pomočniki pridružijo še ob vrčku heinekena.

Od neprepoznavnosti do prepoznavnosti
Težko je verjeti, da je bilo največje načrtovano mesto severne Evrope na začetku le majhna ribiška vasica ob ustju reke Amstel. Od začetkov v 13. stoletju je do 17. stoletja , predvsem zahvaljujoč trgovanju, postalo največje evropsko trgovsko pristanišče, odlikovalo pa se je tudi po svoji tolerantnosti in spoštovanju različnih religij. Mesto je sprejelo francoske Hugenote in jude z Iberskega polotoka. Prekomorski uspeh je pomembno vplival na bogastvo in navade prebivalcev Amsterdama. V novem svetu so Nizozemci vladali v predelih Južne Amerike in celo kupili Manhattan, ki so ga poimenovali Novi Amsterdam. Med drugo svetovno vojno so mesto zasedli Nemci in deportirali na tisoče judov, med njimi tudi Anno Frank, katere dnevnik je ganil milijone ljudi od leta 1947, ko je bil prvič objavljen. V povojnem obdobju je strpnost v mestu privabljala nove in nove priseljence, med drugim tudi številne hipije, ki so se v mestu naselili v šestdesetih, v času, ko je bila ustanovljena tudi levo usmerjena stranka Provos, ki je podpirala razvoj subkultur in pomagala zgraditi liberalno družbo, ki jo poznamo danes.

Od slanika do broodje
Res je, da je Nizozemska ena največjih izvoznic sira, od Nizozemcev lahko pričakujemo veliko več gastronomske ustvarjalnosti kot le sirne plošče. Amsterdam je ponosen na neštete picerije (ene najboljših pic najdemo v restavraciji Mazzo), odlično argentinsko meso in dim sum v kitajski četrti, restavracija Bazar nas popelje v Severno Afriko in na Bližnji vzhod. Na ulicah je še vedno prisoten spomin na kolonialne čase. Lep primer je indonezijska restavracija Purimas, ki ponuja številne eksotične jedi s karijem, arašidi in sladko-kislimi okusi. Če želimo spoznati tipične nizozemske okuse, je najbolje zaviti v restavracijo Heasje Claes. V ambientu, ki spaja predmete, ki jih je v Nizozemsko uvozilo že leta 1602 ustanovljeno vzhodnoindijsko podjetje, z delftskim porcelanom, moramo poskusiti specialitete iz slanika, rakce in stamppot – pire krompir, zmešan z zelenjavo, ki po navadi spremlja mesne jedi. Restavracija Lucius na ulici Spruistraat je posebej priljubljena med ljubitelji morske hrane, večerja v restavraciji Sucre pa je posebno doživetje za brbončice, še posebej, ker kuharski mojster Peter Scholte daje poseben poudarek poobedku. Ena od restavracij, ki slovi po svojem enostavnem, a odličnem jedilniku, ki temelji na dnevno svežih pridelkih, je De Kas. Kosila so po navadi sestavljena iz treh manjših prigrizkov, solate, omlete ali sendviča oziroma broodje, kot ga imenujejo Nizozemci. Tisti, ki jih navudšujejo pomembne stavbe, pa bodo prav gotovo uživali v ponudbi restavracije In De Waag, ki se nahaja v stavbi, v kateri je Rembrandt naslikal mojstrovino Predavanje o anatomiji dr. Nicholaesa Tulpa, ki je na ogled v amsterdamskem zgodovinskem muzeju.

Nočna presenečenja
Amsterdam se je s svojo raznovrstno ponudbo klubskega dogajanja končno uspel otresti podobe mesta, ki privablja le mladino, ki želi v coffeeshopih kaditi dovoljene opojne substance, in moških, ki iščejo mesena zadovoljstva v rdeči četrti. Še vedno pa je zabava dovolj nenavadna, da bodo noči prekratke in polne presenečenj. Zakaj ne bi večera začeli v Supperclubu? V njem bomo lahko počeli vse, kar so nam starši prepovedovali: jedli bomo na postelji, peli za mizo, se masirali med obroki, tudi če se pojavimo v babičnih oblačilih, nas ne bodo gledali postrani! Naslednji postanek je ulica Leidseplein, kjer bari rastejo kot gobe po dežju. Ena od institucij na ulici je Biblos, kjer se ljubitelji zabave zbirajo že 40 let. Na isti ulici se nahajata tudi ikoni nočnega življenja v Amsterdamu Sugar Factory in Melkweg. Že od sedemdesetih let Melkweg (Mlečna cesta) pod eno streho združuje kreativne nastope didžejev, koncerte, gledališke in plesne predstave, fotografske razstave in filmski program. Med 23. in 26. junijem bo Melkweg eno od prizorišč festivala Amsterdam Roots Festival, dogodki pa bodo potekali tudi v klubu Paradiso. Nekdanja cerkev je idealna za vse, ki uživajo v klubu z odličnim in skrbno izbranim programom.

Pod modrim nebom
Kljub hladnim in neugodnim zimam so poletni dnevi in večeri prijetni, Nizozemci pa kot veliki ljubitelji narave in aktivnosti na prostem vse poletje kolesarijo po najbolje urejenih kolesarskih stezah v Evropi in se športno udejstvujejo v največjih dveh mestnih parkihWester in Vondel. Prav tako prijetno je preživljanje prostega časa v zabaviščnem parku Westerpark, ki obkroža Westergasfabriek (staro amsterdamsko plinarno), saj ponuja otroško igrišče, restavracije, galerije in koncertne dvorane. Ulične tržnice so še ena znamenitost Amsterdama. Tržnica Noodermarkt obiskovalce razveseljuje že od 17. stoletja, danes pa poleg stojnic z rabljenimi oblačili lahko na njej kupimo tudi biološko pridelano hrano in dovolj glasbe, da bo zabavno še dolgo časa po obisku tržnice. Vsak dan razen nedelje lahko po zmernih cenah kupimo skoraj vse, kar si zamislimo na Albert Cuyp Marktu. Še več ponudbe za najrazličnejše okuse je najti na bolšjem sejmu Waterlooplein, ki je prav tako znan kot Nieuwmarkt, kjer prodajajo predvsem domače izdelke in organsko pridelano hrano.

Najbolj slikovit je prav gotovo Bloemenmarkt, plavajoča tržnica cvetja, ki je prava turistična atrakcija, saj barv in dehtečih vonjev cvetja preprosto ne smemo zamuditi.

Dodatne Informacije

Informacije:

Restavracija Mazzo: www.mazzoamsterdam.nl

Restavracija Bazar: www.bazaramsterdam.com

Restavracija Purimas: www.purimas.nl

Restavracija Haesje Claes: www.haesjeclaes.nl

Restavracija Lucius: www.lucius.nl

Restvracija Sucre: www.sucrerestaurant.nl

Restavracija De Kas: www.restaurantdekas.nl

Restavracija In De Waag: www.indewaag.nl

Amsterdamski zgodovinski muzej: www.ahm.nl

Supperclub: www.supperclub.nl

Biblos: Lijnbaansgracht 243

Sugar Factory: www.sugarfactory.nl

Melkweg: www.melkweg.nl

Paradiso: www.paradiso.nl

Amsterdam Roots Festival: www.amsterdamroots.nl

Prejšnje
Bryan Adams

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!