fbpx

Apple WWDC 2024: to so 10 + največje novosti, ki jih morate poznati

Od AI do prenovljenih zaslonov, WWDC 2024.

WWDC 2024
Foto: Apple

Apple je na letošnjem WWDC 2024 postregel z množico inovacij, ki bodo preoblikovale naše vsakdanje tehnološke izkušnje. Od velikih nadgradenj za iOS in macOS do uvedbe visionOS 2 in presenetljivih izboljšav Siri – pripravite se na revolucijo v digitalnem svetu.

Vsako leto junija se tehnološki navdušenci po vsem svetu veselijo WWDC-ja, velikega dogodka podjetja Apple, kjer nam razkrivajo prihodnje tehnološke trende in novosti. Letošnji WWDC 2024 ni bil nobena izjema, saj so nas presenetili z nadgradnjami, ki bodo vsem ljubiteljem jabolčnih izdelkov polepšale življenje. Tukaj je pregled najpomembnejših novosti, ki jih ne smete spregledati.

iOS 18: pametnejši in bolj prilagodljiv

iOS 18 / Foto: Apple

Največ pozornosti je seveda pritegnil iOS 18, ki prinaša ogromno novosti. Ena izmed najbolj pričakovanih je uvedba podpore za RCS za boljšo komunikacijo med uporabniki iPhone in Android naprav. Končno bomo lahko pošiljali fotografije in videoposnetke brez težav. Poleg tega iOS 18 prinaša prenovljen začetni zaslon, ki omogoča prosto postavitev ikon in pripomočkov, ter možnost spreminjanja barv aplikacij, kar bo uporabnikom omogočilo večjo prilagodljivost​​.

Nova različica iOS-a prav tako prinaša izboljšane funkcije vgrajenih aplikacij, kot so Notes, Mail, Photos in Fitness. Aplikacija Photos bo imela nove AI integracije za urejanje fotografij, Apple Music bo ponujal avtomatsko generirane sezname predvajanja, aplikacija Calendar pa bo imela boljšo integracijo z opomniki. Tudi Apple Maps bo deležen nadgradenj, vključno z novimi topografskimi zemljevidi in možnostjo shranjevanja prilagojenih poti​​.

Ena izmed izjemnih funkcij je tudi izboljšana Siri, ki bo s pomočjo integracije ChatGPT-ja omogočala bolj naravne in kontekstualno ustrezne pogovore ter večjo avtomatizacijo vsakodnevnih opravil​​. Siri bo prav tako lahko upravljala z več aplikacijami in storitvami ter nudila bolj prilagojene odgovore in priporočila.

iOS 18 bo prinesel tudi novo funkcionalnost za prilagajanje domačega zaslona in postavitev ikon in pripomočkov kjerkoli na zaslonu, kar omogoča večjo svobodo in personalizacijo uporabniške izkušnje​. Poleg tega bo uvedena možnost spreminjanja barv aplikacij, vključno z temnimi ikonami pri uporabi temnega načina, kar bo še dodatno povečalo prilagodljivost​.

S temi izboljšavami in novimi funkcionalnostmi iOS 18 prinaša večjo fleksibilnost, zmogljivost in prilagodljivost, kar bo uporabnikom omogočilo boljšo in bolj prilagojeno uporabniško izkušnjo.

Siri in ChatGPT: nova era umetne inteligence

Apple je napovedal tudi integracijo ChatGPT-ja v Siri, kar pomeni bolj naravne pogovore in izboljšane zmogljivosti glasovnega asistenta. Ta poteza bo Siri postavila v središče AI revolucije, saj bodo te izboljšave na voljo tudi na drugih Apple napravah, vključno z iPadi, Maci in HomePodi.


S to nadgradnjo bo Siri sposobna razumeti in obdelati bolj zapletene in pogovorne stavke, kar bo omogočilo bolj naravno komunikacijo z uporabniki. Siri bo lahko na primer nudila bolj kontekstualno ustrezne odgovore in priporočila na podlagi prejšnjih pogovorov​​.

Integracija ChatGPT-ja prinaša tudi napredne funkcije za avtomatizacijo. Uporabniki bodo lahko uporabili Siri za pisanje in urejanje besedil, ustvarjanje povzetkov in celo pripravo osnutkov e-pošte ali poročil. To bo še posebej koristno za uporabnike, ki želijo povečati svojo produktivnost in učinkovitost pri vsakodnevnih opravilih​​.

Poleg tega bo Siri postala bolj prilagodljiva in sposobna učiti se iz uporabnikovih navad in preferenc. To pomeni, da bo lahko nudila bolj personalizirane odgovore in predloge, kar bo še dodatno izboljšalo uporabniško izkušnjo. Na primer, če pogosto uporabljate določene aplikacije ali funkcije ob določenem času dneva, bo Siri to prepoznala in vam proaktivno ponudila pomoč.

Siri bo s pomočjo ChatGPT-ja tudi bolje integrirana z drugimi Apple storitvami in aplikacijami. Na primer, lahko bo nudila podrobnejše informacije iz aplikacij, kot so Notes, Mail, in Calendar, ter omogočala boljše upravljanje teh aplikacij preko glasovnih ukazov​.

Na področju zdravja in fitnesa bo Siri lahko uporabljala napredne AI algoritme za boljše sledenje in analizo vaših vadb ter zdravja. To vključuje prilagojena priporočila za vadbo, spremljanje spanja in nasvete za boljše počutje​​.

visionOS 2: vizija prihodnosti

Foto: Apple

Po lansiranju Vision Pro je Apple predstavil visionOS 2, ki prinaša izboljšave v aplikacijah, kot so Calendar, Reminders in News, ter nove funkcionalnosti, kot so Live Captions za vse zvočne vsebine. Poleg tega bo Vision Pro končno na voljo tudi mednarodnim uporabnikom.

visionOS 2 prinaša še več novih funkcionalnosti, ki bodo uporabnikom omogočile boljšo in bolj intuitivno uporabniško izkušnjo. Ena izmed ključnih novosti je uvedba funkcije Live Captions, ki omogoča prikazovanje realnočasovnih podnapisov za vse zvočne vsebine, vključno s pogovori v živo in zvočnimi posnetki iz aplikacij​ (9to5Mac)​​ (iMore)​. Ta funkcija bo še posebej koristna za uporabnike z okvarami sluha.


Poleg tega visionOS 2 vključuje tudi nadgradnje aplikacij, kot so Calendar, Reminders in News. Te aplikacije so zdaj bolj integrirane in ponujajo več možnosti za prilagajanje, kar uporabnikom omogoča boljše upravljanje njihovih dnevnih nalog in sledenje pomembnim dogodkom​.

Vision Pro bo z visionOS 2 končno na voljo tudi mednarodnim uporabnikom, kar pomeni, da bo naprava dostopna širšemu občinstvu po vsem svetu. S tem korakom Apple širi svojo vizijo prihodnosti na globalni trg, kar bo omogočilo več uporabnikom, da izkusijo prednosti njihovih naprednih tehnologij.

Poleg teh funkcionalnosti visionOS 2 vključuje tudi izboljšave na področju uporabniškega vmesnika, ki zdaj omogoča lažje upravljanje aplikacij in večjo prilagodljivost začetnega zaslona. Uporabniki bodo lahko preurejali aplikacije na začetnem zaslonu in prilagajali postavitev glede na svoje potrebe​.

macOS 15: računalništvo z AI

macOS 15 prinaša vrsto izboljšav, med katerimi so najbolj opazne tiste, ki izkoriščajo AI zmogljivosti. Uporabniki bodo lahko uživali v naprednih funkcijah urejanja fotografij, avtomatskih seznamih predvajanja v Apple Music in izboljšanih aplikacijah, kot so Mail, Notes in Maps. Poleg tega bo naslednja posodobitev macOS omogočila zrcaljenje vašega iPhona na Macu. Tako boste lahko neposredno iz Maca upravljali svoj iPhone, pregledovali obvestila in poslušali zvok, ki se predvaja na mobilni napravi.

Safari bo dobil tudi novo funkcijo Highlights, ki z uporabo strojnega učenja izpostavi zanimive dele strani, kar bo brskanje po spletu naredilo še bolj intuitivno in učinkovito.

watchOS 11: majhne, a pomembne nadgradnje

Čeprav watchOS 11 ne prinaša večjih sprememb, kot jih prinašajo druge platforme, so tu še vedno prisotne pomembne izboljšave. Uporabniki lahko pričakujejo izboljšave na področju dostopnosti ter nadgradnje Siri, ki bodo omogočile še boljšo integracijo z AI funkcijami.

Poleg teh izboljšav watchOS 11 prinaša tudi nove funkcije za sledenje zdravju, vključno z naprednim spremljanjem spanja in izboljšano analizo srčnega utripa. Uporabniki bodo lahko uporabljali nove merilnike stresa, ki bodo pomagali pri upravljanju dnevnih obremenitev. Poleg tega bodo uporabniki imeli dostop do novih vadbenih načinov in bolj prilagojenih priporočil za vadbo, ki bodo temeljila na podatkih o njihovem telesnem stanju in zgodovini vadbe​.


Nadgradnja prinaša tudi izboljšano integracijo z Apple Fitness+, vključno z novimi vadbenimi videoposnetki in bolj personaliziranimi vadbenimi načrti. Apple Watch bo zdaj lahko avtomatsko prepoznal, ko začnete z vadbo, in vam ponudil, da začnete beležiti svojo aktivnost.

Kar zadeva obvestila, watchOS 11 prinaša pametnejša obvestila, ki bodo bolje prilagojena vašim navadam in urniku. Na primer, če pogosto preskočite določena obvestila, vam bo ura predlagala, da ta obvestila utišate​.

Na področju povezljivosti bo watchOS 11 omogočil hitrejše in bolj zanesljive povezave z drugimi Apple napravami, kar bo izboljšalo celotno uporabniško izkušnjo​​.

Foto: Apple

Zaključek: WWDC 2024 je še enkrat pokazal, da Apple ne počiva na lovorikah, temveč nenehno stremi k inovacijam in izboljšavam svojih produktov. Z vsemi temi nadgradnjami, ki nas čakajo, je jasno, da bo prihodnost Apple ekosistema svetla in polna presenečenj. Pripravite se na nove načine interakcije s svojimi napravami in uživajte v vseh izboljšavah, ki jih prinaša letošnji WWDC.

Datum izdaje

iOS 18 bo uradno predstavljen na WWDC 2024, ki bo potekal 10. junija 2024. Prva razvijalska beta različica bo na voljo takoj po ključnem govoru, medtem ko bo javna beta različica verjetno izšla konec junija ali v začetku julija​ (9to5Mac)​​ (9to5Mac)​. Končna javna različica iOS 18 bo predvidoma izšla sredi septembra, po tradicionalnem Apple dogodku predstavitve novih iPhone modelov​ (TechRadar)​.

Z uvedbo iOS 18 bo Apple prinesel številne nove funkcije in izboljšave, ki bodo še dodatno izboljšale uporabniško izkušnjo in prilagodljivost naprav iPhone.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.