fbpx

Aurora borealis: Kje to zimo opazovati severni sij?

Foto: envato

Ko zima severno poloblo pokriva s svetlečim snežnim plaščem, nočno nebo oživi z enim najbolj osupljivih spektaklov narave – severni sij. Norveška je s svojo nedotaknjeno arktično pokrajino in minimalno svetlobno onesnaženostjo eno najboljših krajev na Zemlji, kjer lahko opazujete ta dih jemajoči pojav. Torej, če načrtujete zimski pobeg, ki združuje avanturo in čudeže, berite naprej in odkrijte najboljša mesta za ogled severnega sija na Norveškem.

V katerih mestih lahko vidite severni sij? Norveška ponuja množico očarljivih lokacij za opazovanje severnega sija v vsem njegovem sijaju. Ne glede na to, ali imate raje živahno mestno pokrajino Tromsø, oddaljeno lepoto Svalbarda ali kulturno bogastvo samskih dežel, bo vaše zimsko potovanje polno strahospoštovanja in čudenja, ko boste lovili izmuzljivo čarobnost severnega sija na Norveškem.

Severni ali polarni sij je čudovit naravni pojav, sijaj svetlobe v zgornjih delih ozračja, ki je viden ponoči
Foto: Tobias/Pexels

1. Tromsø

Tromsø, znan kot “vrata v Arktiko”, je odlična lokacija za opazovanje severnega sija. Obiščite arktično-alpski botanični vrt Tromsø ali se zapeljite z žičnico na goro Storsteinen za neoviran pogled na nočno nebo. Tromsø ponuja različne vodene oglede in safarije ob severnem siju.

Foto: envato

2. Alta

Alta se ponaša s prvim observatorijem severnega sija na svetu, zaradi česar je najboljša destinacija za navdušence nad auroro. Raziščite Katedralo severnega sija, sodobno arhitekturno čudo, zasnovano tako, da dopolnjuje naravno svetlobno predstavo. Razmislite o bivanju v ledenem hotelu za resnično edinstveno arktično izkušnjo.

Foto: envato

3. Lofoti

Lofotski otoki nudijo osupljivo ozadje za fotografiranje severnega sija. Uživajte v kombinaciji nazobčanih gora, slikovitih ribiških vasic in plesočih luči. Bivajte v udobnih ribiških kočah za pristno izkušnjo Arktike.

Foto: envato

4. Honningsvåg

Honningsvåg, ki se nahaja na skrajnem severnem koncu Norveške, ponuja kot noben drug pobeg iz Arktike. Doživite severni sij z Severnega rta, kjer lahko opazujete Barentsovo morje. Ne pozabite raziskati očarljive ribiške vasice in njene bogate samske kulture.

Foto: envato

5. Dežele Sami

Avtohtono ljudstvo Sami je močno povezano s severnim sijem in njihova ozemlja na severu Norveške so odličen kraj za opazovanje tega naravnega čudeža. Pridružite se vodenemu izletu, ki ga vodijo Sami, za izjemno kulturno izkušnjo med lovom na aurore. Spoznajte tradicionalno samsko pripovedovanje zgodb in folkloro o severnem siju.

Foto: envato

6. Križarjenje

Odpravite se na križarjenje po osupljivi norveški obalni poti Hurtigruten. Bodite priča severnemu siju iz udobja dobro opremljene ladje za križarjenje. Zaplujte skozi dramatične fjorde in opazujte nočno nebo za čarobno predstavo.

Foto: envato

7. Svalbard

Za pustolovske duše Svalbard ponuja edinstveno doživetje severnega sija na visoki Arktiki. Izbirajte med vodenimi ekspedicijami, safariji z motornimi sanmi ali izleti s pasjo vprego, da boste lovili aurore. Čez dan raziščite izjemno lepoto tega oddaljenega otočja.

Foto: envato

Kdaj traja sezona severnega sija

Na Norveškem sezona severnega sija običajno traja od konca septembra do začetka aprila, z najboljšimi možnostmi za opazovanje aurore v najtemnejših mesecih, od novembra do februarja. Upoštevajte, da imajo jasno nebo, minimalno svetlobno onesnaženje in malo sreče ključno vlogo pri spremljanju tega nebesnega plesa.

Preden se podate na avanturo severnega sija, ne pozabite preveriti vremenske napovedi za optimalno vidljivost, oblecite se v večih plasteh in primerno arkičnemu mrazu, s seboj prinesite fotoaparat, ki lahko zajema žive barve.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.